Kdaj je dovolj dobička pri uspešnem poslu na borzi? (3. del)

21. Lekcija

Članek slika

V članku z naslovom »Kdaj je dovolj dobička pri uspešnem poslu na borzi? (1. del)« sem predstavil pravila za upravljanje pozicije v smeri primarnega trenda.

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

Danes bom predstavil pravila za upravljanje pozicije, ko trgujemo proti primarnemu trendu in poskušamo izkoristiti potencialni korekcijski premik. Gre za strategijo trgovanja, ki sem jo predstavil v članku z naslovom »Želite kljubovati večini trgovalcev?«.

POMEMBNO: Pravila upravljanja pozicije v smeri kratkoročnega, korekcijskega trenda se razlikujejo od pravil, ko trgujemo v smeri primarnega trenda.

Pri trgovanju v smeri primarnega trenda je pomembno, da počakamo in s tem omogočimo ponovno vzpostavitev trenda, saj nikoli ne vemo, kdaj bomo ujeli močan trend. Pri trgovanju v smeri kratkoročnega, korekcijskega trenda pa se moramo zavedati, da še vedno trgujemo proti večini trgovalcev.

NASVET: V slednjih primerih uporabljam strožje pogoje za izstop iz pozicije. Hkrati zapiram pozicijo pogosto na vnaprej določenih območjih, dokler je korekcijski moment še na moji strani. Območja zapiranja določim tako, da ocenim, kje lahko ponovno pričakujem povečano zanimanje trgovalcev, ki trgujejo v smeri primarnega trenda in ki so čakali na te korekcijske premike za nove posle v smeri primarnega trenda.

Tudi pri teh strategijah se uporablja »sledeči stop«, ki ga spreminjamo ročno. Vendar pri korekcijskem trgovanju naredimo to izjemo, da takoj uporabimo pravilo dveh svečnikov, kar pomeni, da pri odprtih nakupnih pozicijah postavimo stop naročilo pod najnižje dno oziroma pri prodajah na kratko nad najvišji vrh zadnjih dveh svečnikov. Po tretjem svečniku pa pričnemo uporabljati strožja pravila. In sicer pri odprtih nakupnih pozicijah postavimo stop naročilo pod dno zadnjega svečnika oziroma pri odprtih prodajah na kratko nad vrh zadnjega svečnika. To malenkostno prilagojeno pravilo uporabljam tudi sam, ker želim najprej dati dovolj prostora za obrat (vendar ne preveč), nato pa postajam vse strožji, saj trgujem proti večini trgovalcev oziroma proti primarnemu trendu.

Drugo pravilo, ki ga uporabljamo, je takojšnje zaprtje celotne pozicije, če tečaj doseže EMA20. Ker odpiramo takšne pozicije, ki so relativno precej stran od EMA20, je to območje prvo, kjer lahko pričakujemo ponovno povpraševanje (naraščajoč primarni trend) oz. ponovno večjo ponudbo (padajoč primarni trend). V določenih primerih, ko je primarni trend v pozni fazi, se odločimo zapreti samo polovico pozicije in za ostali del uporabimo »sledeče stop« naročilo z uporabo pravila dveh svečnikov.

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

Slika 1: Primer upravljanja pozicije pri vzorcu obrata - nakup

Slika 2: Primer upravljanja pozicije pri vzorcu obrata – prodaja na kratko

Slika 3: Primer upravljanja pozicije pri vzorcu »izčrpljujočega odmika« navzgor

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja