Kako donosno investirati v nepremičnine?

Članek slika

Slovenci smo nori na nepremičnine, saj večina posameznikov sanja o lastni nepremičnini od trenutka, ko postanejo samostojni. Ali je nepremičnina dobra ali slaba naložba, je odvisno od mnogih dejavnikov, zato se na tem mestu o tem ne bomo pogovarjali.

Pameten vlagatelj svoja finančna sredstva razprši tako med različne naložbene razrede (delnice, obveznice, alternativne naložbe) kot tudi geografsko, sektorsko in časovno.

Naložbene nepremičnine predstavljajo dodatno možnost razpršitve finančnih naložb in spadajo med alternativne naložbe. Pri tem lastna hiša ne spada med naložbe, saj imamo z njo večinoma le stroške, ne pa finančnega prihodka.

Največja pomanjkljivost naložb v nepremičnine je visok začetni vložek, nizka likvidnost in stroški njihovega vzdrževanja. Nepremičninski skladi tako postajajo vse resnejša alternativa kupovanju nepremičnin v naravi, saj odpravljajo večino prej naštetih pomanjkljivosti in so primerni tudi za manjše vlagatelje.

V Sloveniji sicer še ne poznamo pravih nepremičninskih skladov, a se nam ti obetajo v letu 2016. Posodobljena zakonodaja sedaj predvideva tudi tovrstne sklade in odpira vrata za slovenske vlagatelje, ki bodo sedaj imeli priložnost bolj razpršiti svoje naložbe.

Do sedaj so vlagatelji v Sloveniji poznali tri načine investiranja v nepremičnine:

1. fizični nakup nepremičnine (hiša, stanovanje, garaža, poslovni objekt, zemljišče)
2. nakup točk vzajemnega sklada, ki investira v delnice podjetij, ki so lastniki nepremičnin ali z njimi upravljajo
3. investiranje v posamezne nepremičninske projekte preko lastniški deležev ali nakupa delnic

Preberite tudi: Alternativne naložbe kot varovalka pred večjimi padci

Kot smo že prej zapisali, je prva možnost za veliko večino vlagateljev neustrezna in glede na trenutne trende, tudi precej nedonosna. Glede na razvoj cen nepremičnin pa se bo v naslednjih letih zagotovo pojavila kakšna dobra priložnost. Pri investiranju v vzajemne sklade, imajo vlagatelji v Sloveniji le dve izbiri: NLB Skladi - Nepremičnine delniški in Premier Pan European Property Share Fund. Pri investiranju v posamezne projekte pa je vlagateljem poleg posameznih manjših projektov preko različnih podjetij, na voljo tudi bolj znan projekt IPB, katerega smo v zadnjih mesecih vse bolj pogosto videvali v portfeljih vlagateljev.

Menim, da je sam projekt, kot tak, izjemna srednjeročna naložba. Za tiste, ki za projekt še niste slišali, IPB je kratica za Industrial Park Belgrade. Kot že samo ime pove, se blizu Beograda razvija nova industrijska cona, ki po velikosti predstavlja približno štirikratnik ljubljanskega BTC. Projekt bo dokončan v naslednjih letih, že sedaj pa je dobičkonosen, in naj bi Beograd postavil na zemljevid Srednje in Vzhodne Evrope kot logistično središče za vsa večja podjetja, ki bodo želela delati na Balkanu.

Če si želite investirati v nepremičnine, hkrati pa nimate dovolj sredstev za nakup stanovanja, zemljišča ali hiše, razmislite o omenjenih možnostih. Ali so to nepremičninski skladi ali pa nepremičninski projekt, je stvar izbire. Vsak način ima svoje prednosti in omejitve. Vzajemci vam lahko pri pravilni izbiri tudi pomagamo!

David Vegelj je osebni finančni svetovalec in član Naložbenega odbora Vzajemci skupina. V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja