Kako dolgo Španija še brez pomoči?

Članek slika

Evropski borzni trgi so v zadnjih dveh tednih pokazali malo volje za večje premike. Cena zlata je v omenjenem obdobju izgubila 0,57 odstotka vrednosti. Večjih premikov prav tako ni bilo zaslediti na ceni energentov. Med pomembnejšimi novicami ta teden omenimo pomembno znižanje bonitetne ocene španskega dolgoročnega dolga.

Evropski borzni trgi so v zadnjih dveh tednih pokazali malo volje za večje premike. Osrednji evropski borzni indeks FTSE Eurotop 100 je trgovanje zaključil pri 2.261 indeksnih točkah z 0,55 odstotnim padcem. Nemški borzni indeks DAX30 je z 0,07 odstotnim skokom dosegel 7.281 indeksnih točk, medtem ko se je nekoliko bolje odrezal londonski indeks FTSE100 z 0,89 odstotnim skokom, ki se je končal pri 5.829 indeksnih točkah. Za rdečo stran statistike je poskrbel francoski osrednji indeks CAC40 z 0,74 odstotnim padcem.

Cena zlata je v omenjenem obdobju izgubila 0,57 odstotka vrednosti. Za unčo je bilo tako konec potrebno odšteti slabih 1.770 ameriških dolarjev. Podoben padec je zabeležila cena srebra. Za unčo je bilo potrebno konec tedna odšteti slabih 34 dolarjev, kar pomeni slaba dva odstotka manj kot pred štirinajstimi dnevi.
Večjih premikov prav tako ni bilo zaslediti na ceni energentov. Za 159 litrski sodček zahodno teksaške nafte je bilo potrebno konec tedna odšteti 92,4 ameriškega dolarja. Glavni razlog za dokaj nepremične cene na surovinskih trgih je relativno umirjeno gibanje ameriškega dolarskega indeksa, ki se trenutno nahaja okoli vrednosti 80. Šele padec indeksa na nižje vrednosti bi potencialno sprožil rast cen surovin.

Med pomembnejšimi novicami ta teden omenimo pomembno znižanje bonitetne ocene španskega dolgoročnega dolga. Bonitetna agencija S&P je v sredo znižala svojo oceno kvalitete 10-letnih španskih državnih obveznic iz BBB+ na BBB-, kar je zgolj še stopnjo nad oceno »junk«, ki se uporablja za najslabše stoječe obveznice. Vse slabše stanje tako španskih kot financ drugih svetovnih gospodarstev po mnenju S&P-ja močno omejuje možnosti španske vladne garniture za uspešno sanacijo stanja državnega dolga. Trgi so novico sprejeli mešano. Splošno mnenje je, da je stanje alarmantno, vendar bi lahko zadnja ocena primorala Španijo k hitrejšemu ukrepanju v obliki prošnje za pomoč, kateri se španska vlada zadnjih nekaj tednov izogiba.

Pregled evropskega trga

Tabela 1: Najbolj donosne delnice indeksa FTSE Eurotop 100 v zadnjih dveh tednih

Vir: Bloomberg
*P/E = Tržna cena / Dobiček na delnico

Tabela 2: Najmanj donosne delnice indeksa FTSE Eurotop 100 v zadnjih dveh tednih

Vir: Bloomberg
*P/E = Tržna cena / Dobiček na delnico

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja