Kako do stalnega pasivnega prihodka?

Članek slika

Si želite delati manj in zaslužiti več? Se želite voziti v najboljših avtomobilih? Bi radi imeli vikend na Bahamskih otokih? Hočete prepotovati ves svet? Bi se želeli zabavati z znanimi osebnostmi? Vam gre šef na živce in si želite biti sam svoj šef? Zakaj bi vi zaslužili manj kot vaš šef?

Nadaljevanje prikazanih sanj običajno pomeni določeno investicijo na neke čudne račune v višini 5, 10 ali 15 tisoč evrov in mnogo obljub. Realnost se pokaže v nekaj mesecih, ko ni ne najboljših avtomobilov, ne hiš, ne vikendov in ne denarja.

Ne poznam posameznika, ki bi na zgornja vprašanja odgovoril negativno, hkrati pa tudi ne poznam posameznika, ki bi vse to dosegel na način kot ga običajno predstavljajo promotorji takih super naložbenih priložnosti ali Ponzijevih shem.

Kako do rente

V tem prispevku se bom osredotočil predvsem na tiste, ki nekaj premoženja že imate in si ga želite razporediti tako, da boste iz tega premoženja pričeli pridobivati mesečno, četrtletno ali letno rento. Trenutno na trgu obstaja nekaj zanimivih rešitev, pri čemer se bom v nadaljevanju dotaknil samo tistih, kjer imate možnost za vsaj nekaj donosa, tako da bančni produkti že v štartu odpadejo. Dodatno so vse te možnosti v resnici delujoče, legalne in preverjene. Z nobeno pa ne boste obogateli, si pa boste lahko uredili dokaj dober pasiven prihodek.

Zavarovanja

Prva rešitev je, da sredstva prepustite zavarovalnici in se z njo dogovorite za mesečno rento, ki je lahko časovno omejena, garantirana, doživljenjska, dedna, itd. Prednost omenjene rešitve je redna mesečna renta, ki je običajno neodvisna od kapitalskih trgov, glavna slabost pa je njena višina, saj je precej nizka. Po svoje je to logično, saj so obresti rekordno nizke in zavarovalnice so znane po tem, da delajo zelo konzervativno. Če ne tvegate, ne zaslužite.

Dividendne delnice

Druga zanimivejša rešitev je, da sredstva razporedite med dividendne delnice. Pri tem se držite pravila, da sredstev ne investirate samo v eno delnico (četudi ima ta privlačne, visoke dividende) ampak v košarico vsaj petih ali več različnih dividendnih delnic. Običajno se dividende izplačujejo enkratno letno (Slovenija, Evropa) oziroma četrtletno (ZDA), tako da temu ustrezno prilagodite vaše potrebe. Med zanimivejšimi regijami je po dividendni donosnosti v tem trenutku tudi Slovenija. Sam bi se odločil za košarico slovenskih in tujih delnic. Dodatna prednost slovenskih dividendnih delnic je vsekakor tudi ta, da vam davka na dividende ni potrebno prijavljati, saj ga morajo družbe odvajati avtomatsko. Pri tem vas opozarjam, da v tem primeru cilj investiranja ne smejo biti nadpovprečni donosi, ampak stabilen denarni tok v obliki dividend. Z malo sreče pa bodo delnice pridobile tudi na ceni.

Skladi, ki izplačujejo rento

Pri tretji rešitvi lahko uporabite podoben pristop kot pri drugi, vendar pa namesto dividendnih delnic uporabite vzajemne sklade ali ETF-je, ki izplačujejo rento. V tem trenutku v Sloveniji ne moremo govoriti o veliki izbiri takih vzajemnih skladov, med ETF-ji v tujini pa je izbire ogromno. Večino ponudnikov je seveda tujcev. Zanimive dividendne ETF-je ponujajo Vanguard, iShares, Wisdom Tree, Lyxor in drugi. Tako pri drugi kot pri tretji rešitvi morate imeti odprt trgovalni račun, kje opravljate nakupe delnic ali ETF-jev. Nikakor pa ne pozabite na prijavo dividend, da vam bodo obračunali davek na dividende, če imate račun odprt v tujini.

Nepremičnine

Četrta rešitev je nakup stanovanja ali poslovnega prostora, ki ga nato oddajate najemnikom in pri tem prejemate najemnino. Rešitev je dobro poznana vsem Slovencem, ni pa nujno najboljša, saj prevzamete veliko tveganja za precej majhen donos, pri tem pa imate s tako naložbo veliko dela (iskanje primerne nepremičnine, dogovarjanje o ceni, iskanje najemnikov, vzdrževanje, plačevanje davkov, nestanovitni najemniki, itd.). Ampak Slovenci ljubimo nepremičnine, zato že vidim, kako se vam orosijo oči ob tej možnosti.

Alternativne naložbe

Zadnja predstavljena rešitev je uporaba alternativnih naložb, kjer prav tako obstajajo skladi, ki vam izplačujejo mesečno ali letno rento. Njihova velikanska prednost je ta, da se vam z njimi ni potrebno ukvarjati, so skorajda neodvisni od gibanja na borznih trgih, visoko razpršeni in profesionalno upravljani. Običajno izplačujejo fiksno mesečno rento, ki je v tem trenutku v veliko primerih neobdavčena. Med pomanjkljivost takega načina vlaganja običajno sodi nižja likvidnost, saj je delež v skladu potrebno prodati drugemu vlagatelju, če hočemo priti do svojega vložka. Pri predčasni prodaji pa se iz naložbe izstopa tudi z določenim diskontom.

Najboljša je za posameznika prilagojena kombinacija

V prispevku sem vam opisal nekaj možnosti, kako priti do spodobne mesečne ali letne rente. Razen pri zavarovalnicah, ste pri vseh drugih rešitvah vsaj deloma izpostavljeni kapitalskim trgom v taki ali drugačni obliki, kar s seboj prinese določene prednosti in tudi omejitve. Toda kdo pravi, da morate izbrati samo eno možnost? Če smo pri dividendah predlagali košarico delnic pa na tem mestu predlagajmo košarico rešitev, v kateri del sredstev namenite za nakup dividendnih delnic, del za ETF, ki izplačuje dividende, del za nepremičnino in del za alternativne sklade.

Vsekakor boste imeli na tak način bistveno boljše možnosti, da dosežete pasiven prihodek, kot pa v nekih visoko letečih in zvenečih shemah.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja