Kaj lahko pričakujemo v letu 2021 na finačnih trgih?

Članek slika

Tudi leto 2021 bo v znamenju svetovne pandemije. Vendar se tokrat ne bomo več spraševali o vplivu na svetovno gospodarstvo ampak o tem, na kakšen način bo pandemija končana.

Preberite tudi: Sledi padec? Mogoče ja. Verjetno ne.

V zadnjem tednu leta 2020 je investicijska banka Goldman Sachs objavila pričakovanja za leto 2020, v katerih ciljno vrednost indeksa S&P 500 za konec leta 2021 postavljajo pri 4.300 točkah (kar pomeni 17-odstotno rast. To bi lahko ocenili kot zelo optimistično napoved, ki bi se lahko uresničila ob realizaciji napovedanih poslovnih rezultatov in ob ugodnem makroekonomskem okolju ter nespremenjeni politiki Federal Reserve (Fed) in Evropske centralne banke (ECB).

Drugi analitiki niso tako optimistični, kot so analitiki Goldman Sachs. Morgan Stanley, Wells Fargo in LPL Financial ciljno vrednost najbolj znanega svetovnega indeksa delnic postavljajo pri okoli 3.900 točkah, kar predstavlja približno 4-odstotno rast od trenutnih ravni (3.750 točk).

Analitiki Wells Fargo in LPL menijo, da se bodo prihodki podjetij letos povečali za skoraj 30 odstotkov, kar bi pomenilo, da se bodo trenutna vrednotenja na trgu normalizirala. Trenutna vrednost kazalca P/E (razmerje med ceno delnice in prihodki) je namreč pri 37, medtem ko je zgodovinsko povprečje okoli 15.

Smo sredi okrevanja, a ne pozabite na tveganja

Preberite tudi: Nore napovedi: Bo leto 2021 nagradilo ali kaznovalo varčevalce?

Pri Morgan Stanley zaradi dogajanja v zadnjih tednih leta 2020 sklepajo, da so pomembnejša gospodarstva že pričela s pospešenim okrevanjem, saj je opaziti znake izboljšanja v podjetjih cikličnih sektorjev, kot so letalske družbe, restavracije in hotelske verige. Za te sektorje napovedujejo, da bodo ena od gonilnih sil v indeksu S&P 500. Vendar pa so pri Morgan Stanleyu tudi opozorili, da bi morebitno povišanje inflacije v letu 2021 lahko vplivalo na padec pričakovanih dobičkov podjetij, zlasti pri "dragih delnicah" (kot so na primer Zoom, Peloton in Shopify). V kolikor do tega pride, bi lahko S&P leto zaključil tudi 10 odstotkov nižje, kot ga je začel.

Goldman v letošnjem letu opozarja predvsem na tveganja, povezana s trenutno pandemijo. Največje tveganje vidijo v morebitnem slabšem učinku cepljenja. Veliko težavo, kot se je izkazalo, predstavlja tudi logistika. Pomembno tveganje predstavlja tudi morebiten skok inflacije, ki bi bil posledica pomoči, ki so jo svetovne vlade namenile zaradi zaustavitev gospodarstev. In res, inflacijska pričakovanja za prihodnja obdobja so trenutno na najvišji ravni v zadnjih 5 letih. Podobni dogodki so v preteklosti že vplivali na padce delniških tečajev.

Skeptiki pravijo, da bo na trgih kmalu zmanjkalo zagona in bo to tečaje delnic znova pognalo v prosti pad, kot smo mu bili priča marca lani. Če gledamo na rast od najnižje točke v lanskem letu, je bila ta kar 64-odstotna. Iz tega vidika bi lahko skeptikom pritrdili, vendar borzni bik še nikoli ni umrl zaradi starosti ampak zaradi sistemskih neravnovesij. Rast lanskega leta je bila posledica vseh ukrepov, presežne likvidnosti ter boljšega spopadanja z novo koronavirusno boleznijo. Celoten svet se je oprl na tehnološka podjetja, ki so posledično bolje poslovala, kar je vplivalo na celoten sektor. Rast tehnoloških delnic se je do danes upočasnila, zgodovinski preboji na področju cepiv in nov sporazum v ZDA o fiskalnih spodbudah pa je okrepil druge panoge, ki prevzemajo štafetno palico tehnološkega sektorja in postajajo nova gonilna sila borznega trga. Med te štejemo turizem, potovanja, finančni sektor in energetiko.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

»Rudniki zlata letos naredili v povprečju 20-odstotno donosnost«

03.03.2014

J. Jaki