»Indija utegne postati glavna naložbena zgodba prihodnjih desetletij«

DZUBOX, Peter Jenčič, upravljavec ALTA INDIA

Članek slika

Zmaga Narenda Modija na volitvah, uradni rezultati katerih so bili objavljeni 16. maja, je vplivala tudi na indijsko borzo. Borzni indeks Sensex je hitro presegel mejo 25.000 točk in tako dosegel novo najvišjo vrednost v zgodovini. Podražila se je tudi indijska rupija, ki je dosegla najvišjo vrednost v zadnjih 10 mesecih.

Indijo so pred časom postavljali ob bok Kitajski, ampak se je izkazala za državo, ki zavlačuje s ključnimi reformami. Politični zastoj je eden izmed glavnih problemov, ki je Indiji preprečil, da bi izkoristila svoj potencial. Zakaj naj bi bilo tokrat drugače? Od kje tak optimizem vlagateljev?

Prvič v zgodovini Indije so volivci tako odločno pokazali, da si želijo spremembe od vladajoče politike in gospodarske politike. Indijski volivci so tradicionalno »levi«, tokrat pa so z izborom Narendre Modija volili »desno«, kar se je po odhodu Britancev zgodilo zgolj v 13 od 67 letih. Modi s sloganom »More governance, less government« obljublja odločno delovanje in odmik od pasivnega pristopa Kongresne stranke, ki je bila do sedaj na vladi.

Glede na to, da je Indija zelo zrasla v pričakovanju in izvolitvi novega premiera, mislite da bodo indijske delnice še rasle ali da bo prišlo do unovčevanja dobičkov na kratek rok?

Unovčevanje dobičkov je vedno možno, vendar lahko ta »feel good« efekt po volitvah traja vse do predstavitve proračuna, ko bo postalo bolj jasno, kakšni so cilji na gospodarskem področju. Vendar pa so določene smernice že sedaj jasne – ponovni zagon investicij, večja odprtost za tuje investicije in reforma energetskega sektorja, zato je rezultat volitev srednje in dolgoročno relevanten in pozitiven za investitorje v Indijo.

Katera so ključna področja, ki jih Indija mora reformirati?

Del odgovora sem podal že zgoraj. Za Indijo je zelo pomembno, da odpravi ozka grla pri infrastrukturi in naredi sektor energetike rentabilen in vzdržen. Vse to bo pomenilo tudi manj slabih posojil bank in bankam podobnih finančnih subjektov. V preteklih letih se je namreč z znižanjem gospodarske rasti povečal delež slabih posojil v bančnem sektorju.

Po besedah Marka Mobiusa, naj bi Indija imela ogromno potenciala. "Prebivalstvo se lahko pohvali z visoko stopnjo varčevanja, mladim prebivalstvom ter z zelo diverzificiranim gospodarstvom z močnim storitvenim sektorjem. Srednji razred ima tudi veliko potenciala kar pomeni, da bo potrošni sektor v državi imel od tega veliko koristi. Glede na trenutne napovedi, v prihodnjih 20 letih se bo srednjemu razredu prebivalstva iz revščine pridružilo približno 291 milijonov ljudi," je zapisal Mobius v eni izmed svojih zadnjih objav. Če zraven prištejemo še napovedane reforme, lahko sklepamo, da bo Indija v prihodnje deležna visoke rasti tujih investicij ter prihoda številnih tujih podjetij v državo. V katerih sektorjih bo po tem scenariju največ potenciala za vlagatelje? V katerih najmanj?

O potencialu Indije se strinjam z Mobiusom. Indija še ni začela unovčevati svojih »demografskih dividend« in v kolikor bo gospodarska politika v večini primerov prava, utegne Indija postati glavna naložbena zgodba prihodnjih desetletij. Taktično gledano so po volitvah zelo vabljivi t.i. ciklični sektorji, kjer lahko pričakujemo, da se bo predhodna skepsa investitorjev do teh podjetij zaradi reform spreobrnila v izjemno željo po delnicah teh podjetij.

Upravljate vzajemni sklad ALTA INDIA, ki sredstva vlagateljev investira v indijske delnice. S katerimi ovirami se srečujete pri iskanju naložb na indijskem trgu? Kakšnim kriterijem morajo naložbe ustrezati?

Indija je za vlagatelje še vedno precej nedostopen trg in SEBI kot nadzorni organ zelo formalističen, delo z davčnim predstavnikom pa drago in časovno potratno. Vendar pa so naši lokalni partnerji izjemno ustrežljivi in kvalitetni, kar nam olajša delo. V primeru izbora naložb v Indiji je pogosto potrebno manjšo utež pri odločitvi nameniti primerjavi z ostalimi (razvitimi trgi). Za primer, delnica farmacevta Sun Pharma, ki je eden največjih indijskih farmacevtov in tudi globalno prevzemno aktiven, kotira na okoli 15 EV/EBITDA za konec leta 2015 in če bi ga primerjali s Krko, ki po nedavni rasti kotira na 6,5 EV/EBITDA, se za investicijo v SUNP IN ne bi odločili. Vendar pa bi tako zamudili zelo stabilno in konsistentno 60 odstotno rast delnice v zadnjem letu in pol.  Podobno je z delnicami United Spirits, ko se je z delnico zaradi »open offer« s strani globalnega giganta Diageo po ceni 1400 rupij trgovalo nad 1800 rupij, danes pa se  s to delnico trguje na 2840 rupij.

Katera odločitev je bila najslabša, ki ste jo naredili kot upravljavec sklada?

V Indiji je nemogoče v celoti predvideti birokratske ovire. Tako smo bili pred približno dvema letoma izdatno tepeni, ker je na delnici United phosphorous neka na novoustanovljena komisija ugotovila nepravilnosti pri poslovanju podjetja, kar je delnico v nekaj dneh sesulo na dobrih 100 rupij za delnico. Takrat smo vse prodali, danes pa so delnice preimenovane družbe UPL na 320 rupijah.

Katera odločitev je bila najboljša, ki ste jo naredili kot upravljavec sklada?

Kupovanje cikličnih zadev pred razpletom volitev. Ena najuspešnejših nedavnih naložb je bila v mikroirigacijsko družbo Jain Irrigation, ki je od nakupa 15.4 po 72 INR v mesecu in pol porasla vse tja do 130 rupij.

Za katere vlagatelje je sklad ALTA INDIA primeren? Kako visok delež portfelja naj ima vlagatelj investiranega v vzajemni sklad s tovrstno naložbeno politiko?

Indijske delnice in posledično sklad so zelo volatilne in zaradi tega niso primerne za vse vlagatelje. Dolgoročna slika Indije je ena najbolj obetavnih na svetu in zato je investicija v Alta India smiselna za vlagatelje, ki so pripravljeni tolerirati višje tveganje in nameravajo v skladu ostati daljši čas. Na daljši rok je pri uspešnosti investiranja čedalje bolj pomembna demografska komponenta, zato je Indija dobra naložbena možnost.

Kaj mislite, predvidevate, bo boljša naložba v letu 2014: Indija, Kitajska ali Turčija?

Ker je pol leta že skoraj za nami, je ta napoved nekoliko enostavnejša. Kitajska v skladu z načeli Konfucija  počasi obrača svoje gospodarstvo na bolj vzdržno pot, kar se kaže v znižanju gospodarske rasti. Vendar pa ta počasen tempo reform, ki se ujema z de facto 10 letnim političnim mandatom vodstva politbiroja ne zadovoljuje investitorjev, ki želijo rezultate takoj in zdaj. Zato bo leto 2014 na Kitajskem predvsem leto obrata in ne leto izjemne rasti. Turčija in Indija se v Sloveniji pogosto tretirata v paru, saj sta oba sklada Alte precej volatilna in posledično zanimiva za investitorje, ki so pripravljenost prevzemati večje tveganje. Za leto 2014 pričakujem, da bo Indija bolj donosna, saj vlagatelji praviloma nagrajujejo gospodarske reforme, politična enotnost pa je dodaten pozitivni dejavnik. Nasprotno v Turčiji pa lahko v drugi polovici leta kot posledico restriktivne monetanre politike pričakujemo slabše trende na gospodarskem področju in slabše rezultate bank.

Peter Jenčič upravlja vzajemna sklada ALTA INDIA in ALTA TURKEY.

Preberite tudi:

Indija: Potencial ostaja, a Modija čaka težka naloga

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Centralne banke FED, ECB IN BOE dvignile obrestne mere

07.02.2023

J. Jaki

Od torka dražji bencin in dizel!

11.10.2022

J. Jaki