Indeksi v tem tednu od pet do deset odstotkov višji

Centralne banke odigrale odločilno vlogo

Članek slika

Svetovni kapitalski trgi so nov teden začeli v zelenem območju. Uvodni trgovalni dan v tednu se je na podlagi optimizma vlagateljev glede rešitve evropske dolžniške končal s krepko rastjo.

Italja vse dražje do svežega denarja

V začetku tedna je pomembno novico sporočila italijanska centralna banka, da je morala Italija pri šestmesečnih zakladnih menicah pristati na obrestno mero v višini 6,5 odstotka, medtem ko je bila v zadnji podobni izdaji 26. oktobra ta 3,53-odstotna.

Obrestne mere za dvoletne obveznice so medtem poskočile s 4,62 na 7,81 odstotka. Medtem ko so takšne obrestne mere po ocenah analitikov dolgoročno nevzdržne, pa je vsaj povpraševanje po ponedeljkovem nastopu na trgu s 14,9 milijarde evrov ostalo močno. Italija je tako lahko izdala za osem milijard evrov zakladnih menic in za dve milijardi evrov dvoletnih obveznic.

Osrednje evropske borze so po izjemni volatilnosti v torek trgovanje sklenile z rastjo. Potem ko je bilo trgovanje zaradi novice, da se je Italija zadolžila po rekordno visokih obrestnih merah, že povsem v rdečih številkah, se je trend na račun optimizma v zvezi z načrtom za razrešitev dolžniške krize območja evra po objavi podatka o zaupanju ameriških potrošnikov v lastno gospodarstvo povsem obrnil.

Gospodarsko razoploženje se je poslabšalo

Gospodarsko razpoloženje se je na območju evra in v EU novembra poslabšalo. Vrednost kazalnika gospodarskega razpoloženja (ESI) se je na območju s skupno evropsko valuto znižala za 1,1 točke, v EU pa za 1 točko. V Sloveniji se je kazalec medtem okrepil za 2,8 točke. Pozitiven podatek je prišel s stani Nemčije, kjer se je razpoloženje potrošnikov kljub dolžniški krizi na območju evra izboljšalo. Višja zaposlenost in višji prihodki so pretehtali nad bojaznijo pred recesijo.

Ameriško gospodarstvo letos bolj stabilno od evropskega

Donos dospelosti 10-letne grške obveznice na sekundarnem trgu je včeraj dosegel novo rekordno vrednost pri 31,63 odstotka. Višji so tudi donosi na portugalske in italijanske obveznice. Portugalska je v zaključku minulega tedna doživela še en udarec, in sicer je Fitch njeno bonitetno oceno znižala z BB- na BB+. S tem je ocena te članice območja evra, ki prejema mednarodno finančno pomoč, pristala na območju, ki označuje visoko stopnjo tveganosti. Ameriško gospodarstvo je letos bistveno stabilnejše od evropskega. To potrjujejo tudi makroekonomski podatki, saj je prodaja novih nepremičnin v ZDA v oktobru glede na lani zrasla za 1,3 odstotka oziroma za 307.000 nepremičnin.

Indeksi v tem tednu od pet do deset odstotkov višji

Vrednost največjih svetovnih indeksov se je v tem tednu povečala. Frankfurtski DAX je ta teden končal 10,3 odstotka višje in je v sredo dosegel 6108 indeksnih točk. Francoski indeks CAC40 je končal 9,5 odstotka višje, medtem ko je angleški indeks FTSE100 v tem tednu pridobil 6,2 odstotka vrednosti. Ameriška indeksa SP500 in Dow Jones sta v sredo trgovanje končala 5,6 odstotka višje glede na minuli teden.

Evro nižje, nafta višje

Vse večje negotovosti in pritiski dolžniške krize zmanjšujejo zaupanje v evro, ki je tudi v tem tednu proti dolarju izgubil dober odstotek vrednosti in v sredo pristal pri 1,3280 dolarja za evro. V skladu s trgi se je v tem tednu močno dvignila cena nafte, ki je v sredo testirala vrednost 100 dolarjev za sod, kar je 3,8 odstotka več kot minuli teden. Finančni trgi so se na izid srečanja finančnih ministrov območja evra odzvali z razočaranjem. Vse bolj postaja jasno, da sklad za zaščito evra (EFSF) ne bo mogel razviti vse svoje moči. Cene nafte so se v pričakovanju, da se bo ameriško gospodarstvo izognilo recesiji, še prejšnji mesec gibale okoli 75 dolarjev.

Centralne banke odigrale odločilno vlogo

Odločilno vlogo so v tem tednu imele največje svetovne centralne banke, ki so se odločile, da bodo z novimi ukrepi pomagale finančnemu sistemu pri zagotavljanju večje likvidnosti. Zdi se, da bo vsaj do konca leta ta informacija vzpodbudila optimizem med vlagatelji.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Visoka volatilnost trgov s pozitivnim razpletom

03.02.2011

R. Gomboc