Igor Erker: »NEF se uvršča med najdonosnejše sklade v svoji kategoriji na svetu«

Članek slika

Numerica Emerging Frontiers je relativno nov sklad, saj je bil ustanovljen šele pred enim letom. Kljub temu je že v svojem prvem letu delovanja vlagateljem prinesel 20-odstotno donosnost in s tem krepko presegel donosnost primerjalnega indeksa.

Pogovarjali smo se z Igorjem Erkerjem, upravljavcem sklada Numerica Emerging Frontiers in soustanoviteljem družbe Numerica Partnerji DZU. Igor Erker je eden izmed najbolj izkušenih slovenskih upravljavcev, saj se z upravljanjem premoženja ukvarja že več kot 17 let.

Primerjalni indeks sklada MSCI Emerging Markets Index (v EUR) je letos zrasel za dobrih 6 odstotkov, medtem ko je sklad Numerica Emerging Frontiers zrasel za skoraj 20 odstotkov. Kaj je 'krivo' za tako dober rezultat? Kako se portfelj sklada razlikuje od sestave indeksa?

Igor Erker: Portfelj sklada vsebuje večino držav iz indeksa, vendar s povsem drugačnimi utežmi in povsem drugačnim naborom delnic. V Numerici se ne bojimo odaljevanja od indeksa, saj je to naš način doseganja presežnih donosov.

Kako se je sklad letos odrezal, v primerjavi z drugimi skladi s podobno naložbeno politiko, ki so dostopni na tujih trgih?

I.E.: Sklad je na slovenskem trgu v 1-letnem obdobju s precejšnjo razliko  najdonosnejši globalni sklad trgov v razvoju, na globalnem nivoju pa se v uvršča med 10 odstotkov najdonosnejših v 1-letnem obdobju po podatkih Citywire Global.

Numerica Emerging Frontiers je s precejšnjo razliko najdonosnejši sklad globalnih trgov v razvoju na slovenskem trgu, tako letos, kot tudi v obdobju 1 leta.

Več o skladu Numerica Emerging Frontiers ...

Kako se boste zavarovali pred morebitnimi padci na svetovnih borzah, če bi prišlo do razprodaje delnic na vseh trgih, kot v začetku leta 2009?

I.E.: Ne pričakujem ponovitve leta 2009, ob močnejši korekciji pa bomo naredili vse, da bomo padli manj kot indeksi in konkurenca. In kasneje zrasli skupaj s trgom ali močneje. Ob zadnji manjši korekciji od septembtra dalje nam je to tudi uspelo.

V prejšnjem intervjuju (avgust, 2014) smo se pogovarjali tudi o izsledkih raziskave podjetja LR Global, ki je pokazala, da so bili mejni trgi, na katere med drugim investirate, v zadnjih desetih letih najmanj volatilna naložbena skupina (v primerjavi z razvitimi trgi in trgi v razvoju). Se je situacija od takrat spremenila? Kakšna so vaša pričakovanja sedaj?

I.E.: Situacija ostaja enaka, saj so globalni investitorji na mejnih trgih manj pristoni. Kar posledično mejne trge izolira od shizofrenije  globalnih investitorjev. Ne izolira pa jih od vpliva lokalnih kupcev in prodajalcev.

Izjavili ste tudi, da je na mnoge mejne trge težko priti. Kako se spopadate s tem problemom in kako izbirate naložbe?

I.E.: Imamo globalne skrbnike, ki pomagajo pri odpiranju računov. Vseeno pa lahko posamezno odpiranje traja tudi eno leto. Naložbe izbiramo tradicionalno, z lastno analizo, obiski in analizami lokalnih investicijskih hiš.

Ali za generiranje investicijskih idej sodelujete z lokalnimi analitskimi hišami/brokerji?

I.E.: Z njimi smo dnevno v kontaktu, saj so vir dobrih informacij. Tako v JV Aziji kot Južni Ameriki. Ob tem pa smo zelo previdni, saj so mejni trgi velikokrat manj striktno samoregulirani in vsaka informacija iz lokalnih ust še ni najbolj relevantna informacija.

Ali so geopolitična tveganja (Vzhodna Evropa, Bližnji Vzhod, Azija) kako vplivala na kapitalske trge mejnih držav?

I.E.: Seveda vplivajo, ampak predvsem specifični problemi, ki so unikatni posameznemu mejnemu trgu. Kot npr. posegi Kitajske pri morski suverenosti Vietnama.

Kam bo sedaj v obdobju pol leta NEF investiral sredstva?

I.E.: Na to je nemogoče odgovoriti saj se slika spreminja iz dneva v dan. Če poenostavim bomo investirali tja, kjer bomo lahko dosegli nadpovprečne donose ob sprejemljivi volatilnosti.

Kakšnemu tipu vlagateljev bi priporočili nakup točk sklada?

I.E.: Sam sem že zelo dolgo mnenja, da naj bi imel povprečni delniški investitor na trgih v razvoju in mejnih trgih vsaj 40% svojih delniških sredstev. Neposredno na omenjenih trgih ali posredno preko  podjetij iz zahodnih trgov, ki so trgom v razvoju in mejnim trgom izpostavljena.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Centralne banke FED, ECB IN BOE dvignile obrestne mere

07.02.2023

J. Jaki

Od torka dražji bencin in dizel!

11.10.2022

J. Jaki