Fil Rouge

Sproščeno do zadostnega premoženja

Članek slika

Rubrika »Fil Rouge« je rdeča nit spletne strani Vzpon.si. Predstavlja »common sense« ali po domače »zdravo kmečko pamet« za uspešno upravljanje z osebnimi financami. Poslanstvo Vzpon.si je podajati informacije in vzpodbujati razmišljanje vseh tistih, ki razumejo slovenski jezik in tistih, ki so spretni z orodjem Google Translate, o ravnanju z lastnim denarjem.

Vsebine »Fil Rouge« bodo imele pozitiven pristop, začinjen z avtorjevim humorjem. Kaj to pomeni? Osredotočali se bomo na reševanje problemov in ne na nerganje in obupavanje nad obstoječo situacijo, pa če bo ta še tako težka. Zunanjega sovražnika, ki nikoli ne spi, bomo postavili v drugi ali celo tretji plan. Rešitve bomo iskali znotraj sebe z dobršno mero samokritičnosti.

Vodila nas bo preprosta logika, da se nima smisla obremenjevati z minljivostjo življenja. To prepuščamo lososom z Aljaske. Konec je enak za vsakega izmed nas. Djordje Balašević poje v svoji pesmi (levi video na dnu teksta) z naslovom »Pesma o jednom petlu (Pesem o nekem petelinu)«: »Princip je isti, sve su ostalo nijanse«. Zato je pomembno, kako preživimo ta čas, ki nam je namenjen.

Življenje je pot, za vsakega drugačna in pogosto odvisna samo od naših odločitev. Veseli bomo, če bo tudi zaradi naših vsebin, kolikor je mogoče zabavna in zanimiva. Zaradi tega ne želimo, kot v pogovornem jeziku radi rečemo, »scati proti vetru« (za puritance - urinirati, za malčke - lulati), kar je to pogosto nekonstruktivno, prepirljivo, vzvišeno ali pa celo ignorantsko, čeravno se na koncu včasih izkaže, da smo imeli prav. Dajemo prednost življenju pred smrtjo, pogumu pred strahom, kar je leta 1954 pevsko ovekovečil Frank Sinatra v pesmi (desni video na dnu teksta): »I’m Gonna Live Till I Die (Živel bom, dokler ne umrem)«.

Članki si bodo sledili kot mehiške nadaljevanke. Vsebina bo rasla, kot raste drevo. Rdeči niti bomo dodajali članke, ki se bodo iz nje izvijali tako kot veje iz drevesnega debla. Ko bo drevo zraslo in imelo močne korenine, se bodo na vejah znova in znova rojevali novi listi in plodovi v obliki aktualnih vsebin, pri čemer pa vej ne bomo odžagali, saj bodo predstavljale uveljavljene rubrike.

Vsebine bodo dopuščale mnogo poti. Ne želimo se postaviti v vlogo pridigarja in razlagati ene in edine prave resnice, saj je (a) ne poznamo in (b) verjamemo, da je vsakdo izmed nas edinstveno bitje s svojimi izkušnjami, prepričanji in problemi. Ravno zaradi tega ne želimo predpisati enotnega zdravila za vse. Ne pričakujte revolucije ampak evolucijo. Našo vsebino ponujamo le v razmislek.

Naj se pot prične…

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Bo Bernanke imel živce in srečo Djordjevića?

15.11.2010

G. Zorman