FED dvignil svetovne trge

Članek slika

Ameriška centralna banka je sledila evropski, saj je v četrtek oznanila pričetek novega kroga monetarnega lajšanja in s tem dvignila tečaje na svetovnih borzah.

Evropski indeksi so v petek po objavi pridobili med dvema in tremi odstotki rasti. Ker so trgi rasli že v preteklem tednu, je 14 dnevno gibanje evropskih trgov slika, ki bi si jo želeli vlagatelji gledati pogosteje.

Osrednji evropski borzni indeks FTSE Euro TOP 50 je v zadnjih dveh tednih pridobil nekaj manj kot 8 odstotkov vrednosti, po rasti pa so mu sledili ostali lokalni indeksi.

Nemški borzni indeks DAX se je dvignil za dobrih 7 odstotkov, nekoliko skromneje pa sta se odrezala francoski CAC in britanski FTSE. Prvi je zaključil 14 dnevno trgovanje s 5 odstotnim skokom, medtem ko je skrb vlagateljev o stanju britanskega finančnega sistema nekoliko omejila pozitivno gibanje in doprinesla k zgolj 2,5 odstotnemu skoku lokalnega indeksa.

Fed dvignil tudi cene surovin

Sporočilo o tiskanju denarja je poleg indeksov dvignilo tudi cene surovin. Za unčo zlata je bilo potrebno konec tedna odšteti 1.772 ameriških dolarjev, kar je 7 odstotkov več kot pred dvema tednoma. Še nekoliko višji skok je bilo opaziti na ceni srebra. Obljubi evropske in ameriške centralne banke o pomoči gospodarstvu sta ceno srebra dvignili za kar 14 odstotkov na slabih 35 ameriških dolarjev za unčo. Podražile so se tudi cene naftnih derivatov. Za sod zahodno teksaške nafte je bilo potrebno v petek odšteti že okoli 100 ameriških dolarjev, 5,7 odstotka več kot pred dvema tednoma.

Ukrepi ECB vplivali na trg dolga

Odločitev evropske centralne banke (ECB), da bo odkupovala dolg članic EU, ki bodo zaprosile za pomoč, kaže znake učinkovanja. Zahtevane donosnosti na novo izdanih 3 letnih italijanski obveznic so padle na 2,75 odstotka v primerjavi z julijem, ko je zahtevana donosnost dosegala okoli 4,7 odstotka. Hkrati gre za najnižjo zahtevano donosnost vse od oktobra 2010.

Pregled evropskega trga

Tabela 1: Najbolj donosne delnice indeksa FTSE Eurotop 100 v zadnjih dveh tednih

Vir: Bloomberg
*P/E = Tržna cena / Dobiček na delnico

Tabela 2: Najmanj donosne delnice indeksa FTSE Eurotop 100 v zadnjih dveh tednih

Vir: Bloomberg
*P/E = Tržna cena / Dobiček na delnico

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja