El Niño se vrača

Članek slika

Voda v Tihem oceanu se spet segreva, kar ima lahko za posledico klimatske spremembe v državah v bližini južnega dela tega oceana. To ima lahko tudi povsem realne posledice na lokalna gospodarstva ter finančne trge.

El Niño je vremenski pojav, pri katerem zaradi povišane temperature vode v Tihem oceanu pride do sušnih obdobij v določenih delih sveta ter povečane količine padavin v drugih delih. V kolikor se bo trenutna situacija nadaljevala, se pričakuje bolj sušno vreme predvsem v državah jugovzhodne Azije, možno pa je tudi, da bo monsun v Indiji prinesel manjšo količino padavin kot običajno. Po drugi strani se predvideva več dežja predvsem v državah Latinske Amerike, medtem ko naj bi bila zima v ZDA nekoliko bolj mila ter z več padavinami.

Količina padavin ima precejšen vpliv na ceno hrane. Zaradi suše se pričakuje manj pridelka, s tem pa rastejo cene hrane. Države jugovzhodne Azije pridelujejo predvsem riž ter palmovo olje, pa tudi številne druge kulture, ki uspevajo predvsem v tropskem podnebju. Riž je eno od osnovnih živil Azijcev, medtem ko je palmovo olje eden od glavnih virov maščob v njihovi prehrani. V razvijajočih se državah Azije stroški za hrano predstavljajo precejšen delež  potrošnikovih izdatkov, s tem pa spremembe cen živilskih izdelkov bolj vplivajo na splošno spremembo cen, torej na raven inflacije.

Trenutno centralne banke poskušajo znižati obrestne mere, saj je stopnja inflacije trenutno nizka, medtem ko se zaradi različnih razlogov gospodarstva ohlajajo. V kolikor bo El Niño imel res močan vpliv na raven cen, se lahko stopnja inflacije dvigne za eno ali celo dve odstotni točki, kar bo za centralne bankirje pomenilo pritisk k zvišanju obrestnih mer.

Sicer pa je treba pogledati tudi na drugo stran Tihega oceana. Medtem ko naj bi bila na eni strani suša, pa se v Latinski Ameriki obetajo večje količine padavin. Lani so se predvsem v Braziliji ubadali s katastrofalno sušo. Brazilija je sicer ena največjih izvoznic hrane, predvsem koruze, soje, pa tudi mesa in mesnih izdelkov. Če bo dežja več, bo tudi pridelek večji, kar preko izvoza lahko nadomesti izpad pridelka v državah na drugi strani Tihega ocena.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja