Država Rusom ne bo prodala kontrolnega deleža Sija

Članek slika

Četrtinski lastniški delež družbe SIJ - Slovenska industrija jekla (Sij) bo ostal v državni lasti.

Vlada je namreč odločila, da ne bo izkoristila prodajne opcije, po kateri bi za kontrolni paket lahko iztržila 47 milijonov evrov. Ko je ruska Skupina Koks leta 2007 prek podjetja Dilon od države odkupila 55-odstotni delež Sija za 105 milijonov evrov, se je namreč zavezala, da bo v petih letih od Republike Slovenije odkupila še 25 odstotkov delnic.

A ministrstvo za gospodarstvo se je zdaj odločilo državnemu pravobranilstvu posredovati potrebno dokumentacijo, na podlagi katere bo lahko ocenilo, ali obstaja podlaga za vložitev odškodninske tožbe proti ruskim prevzemnikom Sija. Posebna medresorska komisija je namreč že v času vlade premierja Boruta Pahorja ocenila, da so prevzemniki Sija kršili pogodbena določila, dogovorjena ob prodaji pred petimi leti.

Kot smo nedavno razkrili v Dnevniku, je vladna medresorska komisija ugotovila, da pogodbene zaveze, ki so se nanašale na načrtovane naložbe, določeno število zaposlenih in uresničevanje poslovnega načrta, niso bile izpolnjene. Podobno je ugotovilo tudi računsko sodišče. Slednje je v revizijskem poročilu med drugim opozorilo, da komisija za prodajo Sija v prodajno pogodbo ni vključila zaveze kupca glede poslovnega načrta, investicij, števila zaposlenih in širitve trga "oziroma so bile zapisane tako, da niso zahtevale aktivnega vplivanja kupca na njihovo izpolnjevanje in vlaganja dodatnih sredstev v Sij". Zato je bilo ugotavljanje kršitev pogodbenih zavez oteženo, so dodali na računskem sodišču. Po drugi strani so v Siju prepričani, da so pogodbena določila izpolnili.

Za razliko od računskega sodišča in vladne medresorske komisije pa smo konec minulega leta v Dnevniku še razkrili, da naj bi Koks domnevno kršil še eno od pogodbenih zavez. Iz dokumentacije, ki smo jo pridobili v uredništvu, je namreč razvidno, da večinski lastniški delež Sija ni več v lasti Skupine Koks, temveč treh članov družine Zubitski, ki sicer lastniško obvladujejo Koks. Ti so od Koksa pred dobrima dvema letoma kupili nizozemsko podjetje Dilon Cooperatief, ki prek slovenske družbe Dilon obvladuje večinski paket delnic Sija. Toda v primeru morebitnih lastniških sprememb izven okvirov Skupine Koks ima na podlagi pogodbenih določil kupoprodajne pogodbe Republika Slovenija deset let (od leta 2007 naprej) predkupno pravico do nakupa deleža v Siju. Za morebitno kršitev pogodbenih določil, ki se nanašajo na zaveze o lastništvu, po naših informacijah pogodbena kazen znaša v višini 10 odstotkov vrednosti posla, torej 10,05 milijona evrov. Ob tem velja spomniti, da država do lanskega novembra sploh ni bila seznanjena o lastniških spremembah v Siju.

Na ministrstvu za gospodarstvo so pojasnili, da država ne bo izkoristila prodajne opcije, saj želi tudi na ta način spodbuditi vlaganja večinskega lastnika v ohranitev obstoječih delovnih mest in vzpostavitev novih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo. Poleg tega vlada želi, da bi sedež Sija ostal v Sloveniji.

Maksimalni znesek pogodbene kazni pa je omejen na 21 milijonov evrov oziroma 20 odstotkov kupnine, ki so jo Rusi odšteli za nakup 55 odstotkov delnic Sija. Ali bo država proti Dilonu vložila tožbo, še ni znano. Na ministrstvu za gospodarstvo so namreč pojasnili, da bo obravnava te problematike na vladi možna šele po zaključku aktivnosti državnega pravobranilstva. Celotno dokumentacijo, vključno s kupo-prodajno pogodbo, pa je ministrstvo za gospodarstvo pravobranilstvu posredovalo minuli petek. V AUKN, ki z državo upravlja naložbo v SIJ, so včeraj pojasnili, da z odločitvijo vlade še niso seznanjeni.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja