Članek slika

Se še spomnite prvih petih mesecev lanskega leta? Nam grozi podobna usoda?

Se še spomnite prvih petih mesecev lanskega leta? Do začetka maja 2011 so globalni delniški trgi (MSCI Welt) pridobili okoli 9 %, podjetja so dosegala dobre dobičke, dolžniška kriza pa je vrela samo v ozadju. Vzporednice s trenutno situacijo so presenetljivo – strašljive. Takoj potem so namreč trgi vse do jeseni 2011 nazadovali in ponovno okrevali šele ob koncu leta. Nam grozi podobna usoda?

Naložbeni pregled trgov: maj 2012

Verjetno ne, ker je trenutno izhodišče boljše. Za razliko od lani:

banke in države bi morale biti zaradi obilne razpoložljive oskrbe z likvidnostjo ECB bolje opremljene s sredstvi za refinanciranje;

precejšen napredek je bil dosežen pri koordinaciji evropske politike, med drugim s fiskalnim paktom in Evropskim mehanizmom stabilnosti (ESM);

v številnih državah EU so se začeli postopki reform, pri katerih deloma že lahko opazimo prve uspehe;

tudi centralne bank številnih držav v vzponu so se usmerile v ekspanzivni denarni tečaj;

številni kazalniki konjunkture, kot npr. zgodnji kazalniki OECD, so v vzponu; in

sezona poročil za 1. četrtletje je do sedaj potekala zelo razveseljivo, tako da imajo revizije dobičkov s strani analitikov pozitiven trend.

V celoti se zdi izhodiščni položaj boljši. Vendar pa tveganj ne smemo izgubiti iz vida. Tako morda z volitvami v Franciji in Grčiji ter morebitnimi novimi volitvami na Nizozemskem grozi mehčanje evropskega pakta stabilnosti. Hkrati pa že spet šibki podatki o konjunkturi, kot npr. nerazveseljivi indeksi nabavnih managerjev v Evropi in ZDA, vlagatelje spominjajo, kako krhko je ogrodje konjunkture, na katerem trenutno stoji svetovno gospodarstvo.

V tem kontekstu bi morali vlagatelji delovati previdno, zato se prehodno priporoča nevtralna utež delnic glede na obveznice.

Jasen pogled naprej vam želi
Dennis Nacken

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

»Vklop - izklop - vklop - izklop« tveganja

08.11.2010

D. Nacken