Čustva, tako kot v življenju, so pomembna tudi pri investiranju

Članek slika

Obstaja rek, da je dobro investiranje sestavljeno iz 50 % psihologije, 48 % poznavanja zgodovine in 2 % financ. Najpomembnejši del je torej nekaj, kar se dogaja v naših glavah. Če smo čisto odkriti sami s sabo, pa je v naših glavah pogosto velikanska zmeda.

Samo poglejte, kaj se je dogajalo v zadnjih treh mesecih leta 2018, in to primerjajte z dogajanjem v prvih treh mesecih leta 2019. Velik del investitorjev je očitno prodajal nizko, da lahko zdaj kupuje dražje. Warren Buffett ne pravi zaman, da smo sami sebi največji sovražnik.

Skrbništvo pri storitvi Aktivne finance vam pomaga doseči vaše cilje. 

Vsi zelo uspešni investitorji imajo eno skupno lastnost. Skrajno dobro obvladajo svoja čustva. Robotsko dobro. Še posebej takrat, ko se v drugih udeležencih borznega trga pojavita pohlep ali strah. Čustva nam namreč zameglijo pogled na realnost, skrajšajo občutek za čas in pošljejo naš razmišljujoči del možganov na pašo, zato se v takih trenutkih odločamo na podlagi bližnjic, ki nam jih servira nagonski del možganov (čredni nagon, bolj upoštevamo ljudi, ki jih poznamo, kot tiste, ki o določeni stvari vedo več, smo preveliki optimisti ali pesimisti, rajši imamo poznano itd.). Nagonski del možganov je najstarejši del možganov in kot tak bolj primeren za življenje v savani ali pragozdu kot pa v modernem svetu 21. stoletja. Je hiter, lahko dela več stvari hkrati in nam olajša vsakodnevne naloge, ampak je pri tem izredno površen in nezanesljiv. Razmišljujoči del možganov je počasen, res počasen, dela lahko samo eno stvar v danem trenutku in zahteva napor, zato se ga izogibamo. Tako smo pač narejeni. Narava nas je slabo pripravila na hitrost trenutnega življenjskega standarda. In narava nas je resnično slabo pripravila na finančni del tega sveta. Prodajalci novic, produktov in naložb to zelo dobro vedo in to uporabljajo proti vam.

Kaj lahko storite, če ste v obvladovanju čustev manj uspešni ali neuspešni? Lahko se odločite, da se naučite obvladovati svoja čustva. Je težko, ampak je vredno. Literature je dovolj, morate si le vzeti čas. Mentor je lahko v stresnih trenutkih neprecenljiv. Lahko poskrbite, da se ne izpostavljate okolju, ki vam vzbuja premočna čustva. Torej ne berete dnevnih novic, ne gledate dnevnika in se na splošno izogibate vseh novičarskih internetnih strani. Saj veste, da strah prodaja, zato so vse dnevne finančne novičke vaš sovražnik. Izogibajte se jih in kmalu si boste hvaležni. Lahko svoj portfelj pripravite tako, da bo delal namesto vas. Ena rešitev je razpršitev, druga nižanje stroškov in davkov, tretja periodični nakupi. Uporabite vse tri. Lahko si najdete finančnega svetovalca, ki ga seveda morate v takih trenutkih upoštevati. Lahko pa uporabljate kombinacijo vseh naštetih možnosti.

David Vegelj je predsednik Naložbenega odbora Vzajemci Skupine. V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja