Cramer: »Ljubite delnico, dokler vam prinaša denar,…«

Druga od štirih velikih vlagateljevih napak

Članek slika

V članku z naslovom Warren Buffett: »Pravilo številka ena je...« smo spoznali prvo izmed štirih velikih vlagateljevih napak, zaradi katerih ljudje na kapitalskih trgih izgubljajo svoj težko zaslužen denar. Tokrat je na vrsti druga, prav tako za vlagatelja potencialno usodna napaka.

Prevelika čustvena navezanost na osebno izbiro

Vložili ste veliko svojega časa, truda, znanja in izkušenj v analiziranje posamezne naložbe, zaradi česar ste si ustvarili »zgodbo«, v katero verjamete in na podlagi katere ste izbrali naložbo.

Čeprav ste opravili »domačo nalogo«, kar vas uvršča med tisto manjšino vlagateljev, kateri ne pripada »laskavi« naslov »ovca«* in ki se zaveda in razume, da je vlaganje na kapitalske trge vedno povezano s tveganji, ste lahko v nevarnosti. V kolikor ste preveč prepričani v »svoj prav«, ker je to vaša lastna zgodba in ste na nek način celo čustveno navezani in ponosni na izbiro, ste na dobri poti, da boste na koncu ustvarili izgubo.

Eden glavnih vzrokov, da investitor, dobro podkovan s teoretičnim znanjem in izkušnjami, na koncu konča v »rdečem«, je ravno velika količina dela in časa, ki ga je namenil iskanju prave delnice. Prebere praktično vse knjige in članke o borzi in investiranju, izoblikuje svoj sistem izbiranja naložb ter previdno in natančno vnese vse možne kazalnike v svoj računalnik, v katerem ima bodisi razvit lasten sistem ali pa ga je kupil na trgu. Po filtriranju podatkov vlagatelju ostane nekaj naložb, izmed katerih na koncu izbere tisto pravo.

Se vam sliši znano? Vendar, če boste dopustili, da bo ta delnica postala vaš ponos in dokaz vaše briljantnosti, potem ste si lahko izkopali grob.

Avtor knjige izdane leta 2005 »Real Money: Sane Investing in an Insane World« (Pametno vlaganje v norem svetu), James »Jim« Cramer, je zapisal:

»Ljubite svojo delnico, dokler vam prinaša denar, ko pa tega več ne dela, jo zavržite!«

Kaj se lahko naučimo iz druge od štirih velikih vlagateljevih napak?

Čustvena navezanost na delnico ni nič drugega, kot človeški ego in potreba po »imeti vedno prav«. Kako zelo smo včasih prepričani v pravilnost svojega pogleda na svet, lahko med drugim opazimo, če sledimo debatam na spletnih forumih, kjer nekdo, ki je lahko povsem razgledana in pametna oseba, zaradi svojega ega vztraja pri trditvah, ki so mu jih sogovorniki že ničkolikokrat argumentirano zavrgli.

Čustva denar ustvarijo, a tudi zapravijo. Razum pa denar ohranja. Zato je pomembno, da ohranimo nekaj skepse tudi takrat, ko smo povsem prepričani v svoj prav. Odgovorite si na preprosto vprašanje:

»Ali želim imeti prav, ali želim biti bogat?«

Prva, tretja in četrta napaka od štirih velikih vlagateljevih napak

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Bo Bernanke imel živce in srečo Djordjevića?

15.11.2010

G. Zorman