Bližamo se koncu negativnega trenda na trgih v razvoju

Članek slika

Decembra se je razkorak med delniškimi trgi držav na pragu razvitosti in razvitih držav še povečal.

Delniški trgi držav v razvoju leta 2013 slabši od razvitih trgov

Indeks MSCI Emerging Markets Index je popustil za okoli 1,6 %, medtem ko je indeks MSCI World Index pridobil cela 2 %. Z vidika leta 2013 v celoti to pomeni izredno razliko v razvoju vrednosti v višini skoraj 30 odstotkov (MSCI EMI -5 %, MSCI World +24 %, preračunano v ameriških dolarjih)! Tega ne pomnimo že vse od leta 1998. Najšibkejše države na pragu razvitosti decembra so bile Turčija, Poljska in Kitajska. V pregledu celotnega leta pa na strani poražencev vodijo kitajske A-delnice ter Brazilija in Turčija – s padci tečajev med 14 in 17 %. Indija, Rusija in Madžarska pa so nasprotno uspele v letni primerjavi nekoliko pridobiti. Toda pogosto so ta šibka zvišanja pomenila za tuje vlagatelje zaradi pogosto šibkejših valut držav na pragu razvitosti le dodatno izčrpavanje. Vsekakor pa je treba razvoj vrednosti zadnjega leta umesiti v dolgoročni, širši okvir: Indeks MSCI EM-Index je med leti 2002 in 2012 pridobil skoraj 260 %, primerjano z 69 % za razvite delniške trge. Obveznice na razvijajočih se trgih v lokalnih valutah so v enakem obdobju pridobile več kot 200% vrednosti, nasproti 58 % donosa za ameriške državne obveznice (vedno preračunano v ameriških dolarjih).

Fed vendarle napovedal začetek izstopa iz programov "QE"

Ponovno je razprava o prihodnji denarni politiki ameriške centralne banke (FED) vplivala na finančne trge. FED je tako napovedala prvi, četudi zmeren korak k zmanjševanju njenih masivnih programov kupovanja obveznic. Namesto mesečnega nakupa v višini 85 milijard ameriških dolarjev bo v prihodnje vložila v nakup državnih obveznic in hipotekarne vrednostne papirje „le“ še 75 mrd. ameriških dolarjev. Velikega šoka na razvitih trgih sicer ni bilo, saj so imeli udeleženci dovolj časa, da so se na to dobro pripravili. In če bo zdaj v finančni sistem priteklo 10 milijard ameriških dolarjev več ali manj, je skoraj že vseeno spričo pravega oceana zagotovljene likvidnosti, ki je zdaj velik že nekaj milijard dolarjev in ki ga poleg FED napajata še centralni banki Japonske in Velike Britanije.

Trgi v razvoju: Konec negativnega trenda bližje, kot mnogi trenutno predvidevajo

Za države na pragu razvitosti se skupno pričakuje rast v višini 5 % – za malenkost več kot leta 2013, medtem ko bodo lahko razvite industrijske države svojo rast v primerjavo z letom 2013 podvojile, in sicer za pribl. 2 %. Vsekakor pa vrednost držav na pragu razvitosti navzgor vleče zlasti Kitajska. Zanimivo so ob koncu leta vse pogostejše napovedi večjih bank in borznih hiš, po katerih naj bi bili tudi za leto 2014 značilni občutno slabši rezultati delniških trgov držav na pragu razvitosti v primerjavi z razvitimi državami. Vendar lahko dejstvo, da se ne nazadnje aktualni trend (iz leta 2013 in izpred treh let) zdaj nadaljuje tudi v letu 2014, ocenjujemo kot pozitivni znak. Kjer večina znakov kaže v smeri nadaljevanja določenega trenda (zlasti če je ta trend v zadnjem času izredno močan), pogost nismo daleč od spremembe tega trenda.

Toda večina skromnih in mnogo kje še naprej vedno slabših osnovnih kazalnikov na razvijajočih se trgih sicer kaže še drugače. Nasprotno trenutno delnice v državah na pragu razvitosti ocenjujejo v povprečju le še z okoli 10,3-kratnikom podjetniških dobičkov, ki se pričakujejo za leto 2014, medtem ko za razvite trge velja 15-kratnik. To je največji padec ocene po letu 2006. Tudi to – poleg splošne negativne naravnanosti do delnic razvijajočih se trgov – priča o tem, da sta konec relativno negativnega trenda in dolgoročna sprememba tega trenda veliko bližje, kot mnogi trenutno predvidevajo. Četudi pravih katalizatorjev trenutno še ni mogoče jasno opredeliti.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja