Ameriški trgi dosegajo nove večletne vrhove

Članek slika

Ameriški borzni trgi so v zadnjih dveh tednih dosegli nove večletne vrhove. Glavni povod je dal ameriški FED, ki je pred dobrim tednom objavil pričetek novega kroga monetarnega lajšanja.

Osrednji borzni indeks Dow Jones je zaključil pri 13.596 indeksnih točkah oziroma 2,3 odstotka višje kot pred dvema tednoma. Z zelenimi številkami sta mu sledila indeksa S&P500 in Nasdaq 100. Prvi je je končal 2 odstotka višje, medtem ko se je tehnološki sektor odrezal nekoliko skromneje in zaključil 1,3 odstotka nad gladino.

Zlato se je v enakem obdobju podražilo za 4,4 odstotke. V petek je bilo potrebno za unčo zlata odšteti 1.774 ameriških dolarjev. Podražilo se je tudi srebro. V petek je cena za unčo srebra znašala 34,8 ameriškega dolarja, kar je slabih 7 odstotkov manj kot pred dvema tednoma.

Precej volatilno trgovanje je bilo moč opazovati pri zahodno teksaški nafti. V preteklem tednu je cena v nekaj dneh padla za več kot 9 odstotkov. Ustavila se je šele v območju med 91 in 92 dolarji za sodček in nato ob koncu tedna priplezala čez 93 ameriških dolarjev. Ameriška agencija za nadzor trgovanja je že sprožila preventivno preiskavo povezano s trgovanjem s terminskimi pogodbami, saj so se hitro pojavili sumi o nepravilnostih.

Negativne napovedi ameriških družb

Med drugimi novicami omenimo slabe napovedi ameriške družbe Fedex. Eno izmed največjih svetovnih transportnih podjetij je že tretjič zapored opozorilo vlagatelje o morebitnem večjem upadu prihodkov zaradi vse slabšega stanja svetovnega gospodarstva. Poslovanje te družbe je dober indikator stanja oziroma zdravja gospodarstva v ZDA kot tudi drugod po svetu.

Poleg Fedex-a slabe novice prihajajo tudi iz Bank of America. Pri banki so se odločili za pospešitev odpuščanja oziroma redukcijo obstoječih kadrov. V zadnjem rezu banka načrtuje zmanjšanje zaposlenih za dodatnih 16.000 na 260.000 zaposlenih. Banka bo zmanjšanje dosegla z zaprtjem skoraj 200 poslovnih enot in podružnic po celem svetu.

Mesto Atwater na poti v bankrot

Slabim gospodarskim razmeram ne ubežijo niti mesta. Atwater je že četrto ameriško mesto, ki mu grozi bankrot. Mesto z okoli 28.000 prebivalci ima za dobre 3 milijone ameriških dolarjev dolgov, ki jih preprosto ne more odplačati. Za kritično stanje mestnih financ odgovorni krivijo izredno slabo stanje ekonomije.

Pregled ameriškega trga

Tabela 1: Najbolj donosne delnice indeksa Dow Jones Industrial Average v zadnjih dveh tednih

Vir: Bloomberg
*P/E = Tržna cena / Dobiček na delnico

Tabela 2: Najmanj donosne delnice indeksa Dow Jones Industrial Average v zadnjih dveh tednih

Vir: Bloomberg
*P/E =
Tržna cena / Dobiček na delnico

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja