Ameriški indeksi višje

Članek slika

Ameriški delniški trgi so v zadnjih dveh tednih ozeleneli. Osrednji borzni indeks Dow Jones je pridobil 2,7 odstotka vrednosti in četrtkovo trgovanje prvič v zgodovini končal nad 16.000 indeksnimi točkami.

Indeks S&P500 se je zvišal za 2,8 odstotka in se že kar nekaj časa spogleduje z nivojem 1800 točk. »Najslabše« se je tokrat odrezal tehnološki sektor. Glavni predstavnik indeks Nasdaq100 je pridobil slaba dva odstotka in pol ter se povzpel čez 3400 točk. V enakem času so občutne izgube utrpeli lastniki zlata.

Zlato in srebro navzdol

Cena zlate unče je namreč zdrsnila za 5 odstotkov na 1240 ameriških dolarjev. Močan padec je bilo mogoče opaziti tudi pri ceni srebra. Kupci so morali konec tedna za unčo odšteti že manj kot 20 dolarjev oziroma 8 odstotkov manj kot pred dvema petkoma. V zelene številke se je z enoodstotno rastjo vrnila cena surove nafte. Za 159-litrski sodček zahodnoteksaškega tekočega zlata so morali kupci konec tedna odšteti dobrih 95 ameriških dolarjev.

Med pomembnejšimi novicami iz ZDA prihaja podatek o 0,2-odstotni inflaciji oktobra, kar pomeni praktično nespremenjeno sliko glede na september. Na letni ravni je opazno počasno nižanje inflacije z 1,2 na 1 odstotek.

Dobri poslovni rezultati

Med poslovnimi objavami je za navdušenje med vlagatelji poskrbelo podjetje Green Mountain Coffee Roasters. Podjetje, ki podobno kot Starbucks vodi verigo kavarn, kjer gostom ponujajo širok izbor kav, je v četrtek objavilo odlične rezultate za četrto fiskalno četrtletje. Podjetje je dobiček zvišalo za 38 odstotkov na 127 milijonov dolarjev, marže pa s 33,4 na 36 odstotkov in okrepilo prihodke za 22 odstotkov na dobro milijardo ameriških zelencev. Hkrati so z objavo poslovnih rezultatov napovedali odkup lastnih delnic v višini do milijarde dolarjev. Po objavi rezultatov je cena delnic poskočila za 15 odstotkov na dobrih 70 dolarjev.

Za konec omenimo vse močnejše govorice o izvedbi prve ponudbe delnic javnosti (IPO) družbe Chrysler. IPO proizvajalca avtomobilov bi lahko bil po informacijah vpletenih že decembra. Pred začetkom izvedbe IPO je Chrysler objavil dobre prodajne številke segmenta vozil SUV in poltovornjakov. Zanesljivih novic o začetku kotacije delnic v tem trenutku še ni, vendar se običajno kotacija izvede že v nekaj dneh po uspešnem IPO.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja