Ameriške delnice najmanj privlačne

Članek slika

Glede na povprečne napovedi pomembnejših analitskih hiš lahko imetniki ameriških delnic letos pričakujejo manj kot 5-odstotno rast investiranih sredstev. Pri upoštevanju uresničitve pričakovanj glede padca ameriškega dolarja napram evru, lahko govorimo celo o nični oz. negativni pričakovani donosnosti.

Dejstvo, ki ga moramo vzeti v zakup je, da se ameriške delnice sedaj nahajajo na rekordnih vrednostih, vlagatelji pa še naprej pričakujejo močno rast dobičkov. Prve konkretne informacije glede poslovnih rezultatov ameriških podjetij lahko pričakujemo v drugi polovici tega meseca. Pričakovanja analitikov pa niso skromna, so zelo optimistična. Glede na vse razpoložljive podatke imajo verjetno celo prav, le z eno izjemo, ki je ne upoštevajo - ameriški trg dela. ZDA so dosegle polno zaposlenost. Stanje na ameriškem trgu dela je celo tako, da je na voljo več prostih delovnih mest kot pa iskalcev zaposlitve. Stopnja brezposelnosti je na tako nizki ravni, da je edini zajamčeni pritisk, pritisk na rast plač. Pozitivna učinka tega bosta nedvomno višja potrošnja in nekoliko višja stopnja inflacije, kar bo Federal Reserve dalo več manevrskega prostora pri prilagajanju monetarne politike. Negativni učinek pa bo nižja dobičkonosnost ameriških korporacij, pri katerih so analitiki pri svojih napovedih všteli vse pozitivne objave, negativnih pa ne.

Začetek leta je eden izmed najboljših trenutkov za prilagoditev vaših naložbenih portfeljev. Pri prilagoditvi vam lahko pomagamo najboljši strokovnjaki v regiji. Naročite se na svetovanje!

Še en podatek, ki ne govori v prid ameriškim delnicam, je tečaj ameriškega dolarja, ki je glede na podatke, na (pre)visoki ravni. Drži, da ima dolar na drugi strani podporo evropskega gospodarstva, ki že dlje časa nenamerno dela v škodo lastni skupni valuti. V ZDA pa imamo Trumpa, ki pritiska na Fed, da zniža vrednost ameriškega dolarja. V kombinaciji z visokim vrednotenjem ameriške valute, je pričakovati padec v letošnjem letu popolnoma realno. Če tečaji zrastejo za 5 odstotkov, na drugi strani pa valuta pade za 5 odstotkov, navkljub rasti tečajev ne boste imeli pozitivnega donosa.

Kaj torej ostane vlagateljem? Evropski trgi, čeprav privlačni, se neprestano spopadajo z notranjimi težavami. Že čez nekaj tednov je na vrsti Brexit, Francija ima že dlje časa notranje težave in neprestane proteste, Nemčija pa čuti ohlajanje zaradi upočasnjevanja v avtomobilskem sektorju. Svetla točka (ali temna, odvisno kako na to gledate) je ECB, ki na trg še vedno plasira ogromno sveže likvidnosti. S tem je veliko bolj privlačne naredila ravno najbolj težavne članice monetarne unije, kot so Italija, Grčija, Španija in nedvomno tudi Slovenija.

Nekoliko več poudarka, ob pogoju pozitivnih gibanj na razvitih trgih, rajši dam trgom v razvoju s poudarkom na Aziji ter Vzhodni Evropi. Torej, podcenjeni trgi, ki so bili tako rekoč "po krivem kaznovani" za dogajanje drugod po svetu. V veliko primerih gre za dokaj stabilne države s stabilnimi podjetji z globalno prisotnostjo.

Nikakor pa ne smete pozabiti na naložbe s fiksnim donosom, ki lahko v trenutnem stanju v portfelju predstavljajo tudi 40 odstotkov. S temi poskrbimo za stabilnost portfelja in rast tudi ob neugodnih trenutkih, ki smo jim periodično priča.

Preberite tudi:

Prispevek izraža stališče avtorja in ne nujno, da tudi podjetja VZAJEMCI SKUPINA d.o.o. ali preostalih članov Naložbenega odbora. V primeru dodatnih vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja