5 neverjetnih Sci-Fi projektov milijarderjev

Članek slika

Skoraj vsi poznamo Tonyja Starka iz Irona Mana - milijarderja, ki si s pomočjo svojega bogastva gradi najbolj nenavadne futuristične igrače. Na svetu obstaja kar nekaj njemu podobnih ljudi. Imajo velike, nenavadne sanje in sredstva za njihovo uresničitev. Nihče ne pravi, da bo vsem uspelo ampak že dejstvo, da to sploh poskušajo, si zasluži aplavz.

5. Dimitrij Itskov bo poskrbel za nesmrtnost

Ruski medijski mogotec, ki je pri 32 letih vreden več kot milijardo evrov, se je odločil da bo postal nesmrten. Zbral je skupino znanstvenikov in z njihovo pomočjo začel večfazni projekt, ki bo ljudem omogočil, da postanejo biološki roboti. Zadnja faza tega projekta naj bi se končala leta 2045. Takrat naj bi lahko svojo zavest prenesli v posebej za to zgrajen avatar, tako kot smo to lahko videli v filmu Avatar.

Prva faza naj bi bila končana do leta 2020. V tej fazi naj bi zgradili robota, ki ga bodo ljudje lahko upravljali z možgani. Druga faza naj bi se končala pet let po zaključku prve faze; tukaj pa naj bi že lahko prenesli človeške možgane v avatarja po njegovi smrti. V tretji fazi, ki bo končana leta 2035, bodo lahko v avatarja z umetnimi možgani prenseli človeško osebnost, spomine, itd. V zadnji fazi pa bodo lahko ustvarili holografski avatar.

Itskov je naredil tudi promocijski video, v katerem trdi, da bo projekt popeljal človeštvo v dobo brez nasilja in predsodkov. Meni, da enkrat, ko človeštvo ne bo več odvisno od fizične forme obstoja, da bo doseglo vse, o čemer smo do zdaj lahko le sanjali. Cilj je narediti tehnologijo dosegljivo za vse in tako vsem omogočiti priložnost, da postanejo nesmrtni.

Itskov še vedno išče potencialne vlagatelje, ki bi investirali v prvo fazo projekta - robotsko telo, ki se ga upravlja z mislimi. Z dovolj sredstvi bi lahko to fazo zaključili že v 3-5 letih. To bi lahko uporabljali gasilci in reševalci pri nevarnih situacijah. Ali pa, če sklepamo iz zgodovine, za vojskovanje.

4. Peter Thiel si gradi mesto sredi oceana

Peter Thiel je milijarder in velik sanjač. Pred leti je (neuspešno) poskusil ustvariti novo svetovno valuto. Potem je ustvaril PayPal, ki ga uporabljajo skoraj vsi, ki prek spleta kupujejo ali prodajajo razne stvari. Bil je tudi eden izmed prvih investitorjev v Facebook. Sedaj pa želi zgraditi mesto sredi oceana.

In ne namerava se ustaviti samo pri enem mestu. Želi ustvariti več milijonskih mest. Prvo mini mesto namerava splaviti v najkrajšem možnem času. Ta mesta se bodo lahko med drugim prosto premikala po svetovnih oceanih. Projekt bo Thiel izkoristil tudi za preizkušanje novih idej za svetovne vlade: odpraviti namerava socialno pomoč in minimalno plačo, odpraviti omejitve glede nošenja orožja ter omejitve, povezane z varnostnimi pravili gradnje zgradb.

Za vse tiste, ki dvomijo v njegov uspeh pa pravi: "Ne sekiram se zaradi takih ljudi. Če mislijo, da je to nemogoče, nas ne bodo jemali resno. In nas tudi ne bodo poskušali ustaviti, vse dokler ne bo prepozno."

3. Clive Palmer gradi robotski jurski park

Svoje premoženje je ustvaril v rudarski industriji in ga namerava porabiti za nenavadne stvari. Med drugim namerava zgraditi repliko Titanika, ki jo bo tudi splavil. Titanic II bo skoraj enak svojemu predhodniku, le da bo imel sodobno opremo. Izgradnja naj bi se začela konec letošnjega leta.

Palmer je tudi zelo navdušen nad dinozavri. Odločil se je, da bo zgradil svoj lastni jurski park. Letos je iz Kitajske naročil 100 mehaničnih dinozavrov. Vse skupaj jih želi imeti 165.

2. Milijarderji hočejo rudariti na asteroidih

Skupina tehnoloških gurujev in milijarderjev želi s pomočjo sodobne tehnologije izkoriščati rudna bogastva na asteroidih v bližini Zemlje. Med podporniki so tudi vodilni v tehnološkem velikanu Google in kanadski režiser James Cameron. Ustanovili so podjetje Planetary Resources, ki se bo ukvarjalo z rudarjenjem asteroidov.

Naš planet ima omejene količine surovin. In te surovine izkoriščamo vse hitreje in s tem delamo škodo tudi našemu planetu. Na voljo pa imamo praktično neskončen vir surovin v bližini Zemlje. Če se bo človeštvo še naprej razvijalo s tako hitrostjo, kot se je do danes, bomo morali po surovine poseči izven našega planeta. In ne glede na to, kako noro se sliši, je to povsem logična in izvedljiva zadeva. Skupina znansetvenikov je naprimer leta 1997 izračunala, da bi moral relativno majhen kovinski asteroid vsebovati za 20.000 milijard dolarjev kovin, ki se uporabljajo predvsem v tehnološkem sektorju.

Poleg tega računajo tudi na zaloge vode na asteroidih, iz katere bi pridobivali vodik in kisik kot pogonsko gorivo za vesoljske ladje. S tem bi omogočili misije dlje v zaenkrat še neznane globine vesolja.

1. Dennis Tito in Sergej Kostenko bosta poskrbela za vesoljski turizem

Dennis Tito prihaja iz New Yorka in je vesoljski entuziast. Nad vesoljem je navdušen do te mere, da je celo plačal 20 milijonov dolarjev, da je postal prvi vesoljski turist. Po tem pa se njegova vesoljska pot ni končala. Odločil se je, da bo poskrbel za najdaljši človeški polet v zgodovini. Planira polet vse do Marsa.

Tito namerava do Marsa poslati poročen par. Datum za polet je že določen in je izrednega pomena, saj bodo takrat pogoji najbolj ugodni za polet do rdečega planeta in nazaj domov. Tako naj bi 5. januarja, 2018 v vesolje poletel prvi par, ki bo na lastne oči videl Mars. Par sicer ne bo pristal na planetu ampak ga bo obkrožil in se vrnil na Zemljo. Polet bo trajal 501 dan.

Strokovnjaki opozarjajo, da ima Tito približno 33-odstotno možnost uspeha, saj dvomijo, da mu bo uspelo zbrati dovolj denarja (približno milijardo dolarjev) in rešiti nekatere tehnološke težave, povezane s projektom.

Če ne uspe njemu, pa bo verjetno uspelo Rusu Sergeju Kostenku. Kostenko se z vesoljskim turizmom ukvarja že več let in je tudi direktor podjetja Orbital Technologies. Podjetje je v sodelovanju z Rusko vesoljsko agencijo ROSCOSMOS napovedalo, da bo do leta 2016 zgradilo prvi vesoljski hotel za osem ljudi.

Preberite tudi:

S tehnologijo do nesmrtnosti do 2045

»Če bi stene govorile …«

Tehnologija, ki naj bi spremenila svet

Samovozeči avtomobili bodo spremenili podobo mest

Biokriminal: Razvoju tehnologij bodo sledili tudi kriminalci

Kaj lahko pričakujemo v naslednjem desetletju od tehnologije?

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja