»Naslednja kriza« in ideje, kako jo rešiti

Problem staranja prebivalstva bomo reševali z imigranti

Članek slika

S previdnim okrevanjem svetovnega gospodarstva iz najhujše recesije vse od Velike depresije naprej, se ljudje največ ukvarjajo s preprečitvijo ponovne recesije (dvojno dno) in z znižanjem trmoglavo visoke stopnje brezposelnosti. A vendar je naslednja kriza že pred vrati - svet je na prelomnici kolosalnih demografskih sprememb, ki bodo imele na naš način življenja ogromne posledice.

Stopnja rojstev je kot dvorezen meč

Stopnje rojstev v razvitih državah so že desetletja nizke. Še pred kratkim so ekonomisti to smatrali za pozitivno stvar, saj so visoke stopnje rojstev enačili s slabo kvaliteto javnega zdravstva, nizko pričakovano življenjsko dobo, slabim izobraževalnim sistemom in slabšim položajem žensk v družbi. Ni naključje, da je Niger, država z najvišjo stopnjo rojstev na svetu, tudi ena izmed najbolj siromašnih držav v obubožani Afriki. A vendar je stopnja rojstev kot dvorezen nož, saj ima lahko nizka stopnja rojstev podoben vpliv kot visoka stopnja rojstev. Obe namreč zvišujeta kazalnik odvisnosti (ang. Dependency ratio), ki ga poenostavljeno izračunamo kot razmerje med številom prebivalstva, ki ni vključeno v delovno silo in med številom prebivalstva, ki predstavlja delovno silo.

Japonska z najnižjo stopnjo rojstev na svetu

Vsak, ki potrebuje dodaten prikaz vpliva nizke stopnje rojstev na gospodarstvo, lahko pogleda primer Japonske. Z zgolj 7,61 rojstev na 1.000 prebivalcev ima Japonska najnižjo stopnjo rojstev na svetu: Japonska se stara, ker se število prebivalstva znižuje. Število zaposlenih, ki podpirajo enega upokojenega se je z deset v letu 1950 znižalo na štiri v letu 2000. Pričakuje se, da bo do leta 2050 število zaposlenih upadlo na dva. Kar 70 % izdatkov za socialo je namenjenih starejšemu prebivalstvu in zgolj 4 % za otroško nego. Ni naključje, da ima Japonska najvišjo stopnjo javnega dolga v razvitem svetu. Strukturno nizke stopnje rojstev na Japonskem vodijo v visok kazalnik odvisnosti, kar predstavlja oviro gospodarstvu. Nizka stopnja rojstev pa ima še dodatno negativen vpliv - trend BDP rasti je izračunan kot funkcija rasti produktivnosti in rasti delovne sile. Padajoča delovna sila brez dvoma znižuje potencial rasti. Izkušnje slabe demografske slike Japonske služijo kot resno opozorilo vsem državam, katerih demografska slika se slabša.

V ZDA bolj ugodno demografsko stanje, v primerjavi z Evropo

V ZDA je stanje na področju demografije relativno ugodno, predvsem, ker za razliko od Japonske dopušča priseljevanje ljudi. Delovna sila se je v zadnjih desetih letih na leto povečala za 0,8 %. Kljub temu, da se zaradi upokojevanja t.i. baby-boomer generacije povečuje kazalnik odvisnosti, so ZDA tržno gospodarstvo z minimalno državno intervencijo, kar znižuje vpliv rastočega kazalnika odvisnosti na delovno silo.

Evropska populacija se je ustalila na okoli 500 milijonov in se hitro stara. Projekcije napovedujejo, da se bo do leta 2050 delež evropskega prebivalstva nad 56 let podvojil. Če lahko Evropo izpostavimo kot vzor za karkoli, je to po mojem mnenju zgledna skrb za vse, kar vključuje tudi udobno upokojitev. Rastoč kazalnik odvisnosti je ravno zaradi te navajenosti na udobje veliko večji problem za Evropo, kot na primer za ZDA.

Kje lahko najdemo odgovor?

Jasno je, da razvitim državam grozijo resni demografski izzivi. Ali lahko odgovor na te izzive poiščemo v hitrorastočih državah? Ne povsem. Oblikovanje Kitajske kot svetovne velesile je bilo z vso pravico ključna tema v debatah med ekonomisti. A vendar je demografska slika Kitajske zaradi politike enega otroka čedalje bolj podobna evropski, a ima država znatno nižji BDP na prebivalca. Kitajska demografska slika je avtorje nedavnega poročila Deutsche bank vodila k špekuliranju, da se bo Kitajska prej postarala, preden bo obogatela. Rusija ima še slabšo demografsko sliko kot Kitajska, saj se število prebivalcev v 142 milijonski Rusiji vsako leto zniža za 700.000 - državi preti demografska kriza. Indija, na drugi strani, pa ima izvrstno demografsko sliko. Avtorji nedavno objavljenega članka v The Economistu so napovedali, da bo Indija kmalu rasla hitreje kot Kitajska, saj je obdarjena z mlado in rastočo delovno silo, kazalnik odvisnosti pa je med najboljšimi na svetu. Brazilija ima prav tako dobro stanje na področju demografije, saj analitiki pričakujejo, da bo prebivalstvo iz trenutnega nivoja 190 milijonov do leta 2050 naraslo na 250 milijonov.

Imigracija je ena boljših rešitev

Kaj lahko Evropa naredi, da zmanjša vpliv rastočih kazalnikov odvisnosti? Imigracija je eden glavnih razlogov, da so ZDA v preteklosti stalno povečevale velikost delovne sile. Evropa bo morala replicirati ta model, v kolikor želi ohraniti tradicijo območja blaginje. Velik del debate glede turških pogajanj z Evropsko Unijo se je vrtel okoli vprašanja ali je Turčija evropska država ali morda zaradi večinsko muslimanskega prebivalstva nima mesta v Uniji. Sedaj je čas za pragmatične poteze - Turčija je velika država z zelo mladim prebivalstvom. Obstoječe evropske države potrebujejo Turčijo v Uniji, da se zmanjša vpliv starajočega prebivalstva. Turški pristop EU je edina okusna rešitev za demografske pritiske na evropske države.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja