Imate milijon idej, zaslužite nič?

Članek slika

Verjetno se še danes tepete po glavi, ker ste pred 10 leti imeli dobro idejo, s katero je nekdo drug obogatel? Krivi ste sami, soočite se s tem!

Ste človek z nešteto idejami, s katerimi ne ustvarjate prihodka? Zakaj je vaša ideja vredna nič? Verjetno se še danes tepete po glavi, ker ste pred 10 leti imeli dobro idejo, s katero je nekdo drug obogatel. Te osebe niste niti poznali oz. se nahaja na drugem koncu sveta. Ideje niste zaupali nikomur, saj ste se bali, da bi vas kdo prehitel. A vseeno je nekomu uspelo, medtem ko vi razmišljate o tem, da bi morali pobrati zasluge za to. Vsi ljudje imamo v sebi določeno mero kreativnosti, porajajo se nam takšne in drugačne ideje. A kaj je bistvena razlika med uspehom in neuspehom? Strah, da tega ne zmoremo? Pomisleki, da nimamo časa? Ali pa morda le podcenjevanje samega sebe? S svojimi idejami ste do danes zaslužili natanko toliko, kolikor so bile vredne, in toliko, kot ste se jim upali posvetiti. Nič več in nič manj. Vsaka ideja je vredna nič, dokler je ne realizirate in dokler je ne oceni trg. Zberite pogum, tvegajte svoj čas in denar in šele potem boste lahko govorili, da bi morali biti vi na mestu nekoga drugega.

Ne glede na to, ali gre za razmišljanje o novem podjetju, novem izdelku ali novi storitvi, je veliki večini najbolj všeč začetni del ustvarjanja ideje. Torej faza, ko se z idejo šele poigravamo v svoji glavi. V naslednji fazi pride do strahu pred razkrivanjem ideje. Podjetniki se vrtijo v ozkem krogu ljudi, ki jim zaupajo. Pred »pitchem« ideje potencialnim investitorjem pa želijo z vsemi skleniti dogovor o zaupnosti. Začnejo se spraševati, kako naj idejo zaščitijo, in odgovor je po navadi nikakor ali ne vem. To pa zato, ker so ideje same po sebi vredne nič. Veliko idej namreč že obstaja v neki določeni obliki in gre ponavadi samo za izboljšavo ali pa drugačen pristop. In od izvedbe ideje je odvisno, ali bo ta zaživela in vam v neki točki začela prinašati kapital.

Dober primer so mladi podjetniki in start-up podjetja. Start-up podjetje je mlado podjetje, ki poskuša uspeti z inovativno idejo ali s produktom, preživetje podjetja pa je pogosto odvisno od nekaj ključnih dejavnikov: investitorjev, največjih strank, kratkoročnega trenda na trgu, itd. Največkrat gre za majhno podjetje, ki ima zasnovano kratkoročno strategijo uspeha. Pri poslovanju upa na visok zaslužek s prodajo svojih storitev ali produktov. A vsak podjetnik pozna poraze in če na te ni pripravljen, je podjetje skoraj zagotovo obsojeno na propad. Lahko bi celo rekli, da so v podjetništvu porazi pogostejši od zmag. Obstajajo statistični podatki o številnih mladih podjetij, kot npr., da več kot polovica novih podjetij propade v prvih 5 letih poslovanja, za kar so najpogostejši vzroki prevelika konkurenca, neustrezen poslovni načrt, pomanjkanje kapitala, neizkušena ekipa, nepravilno zbiranje sredstev, nepripravljenost na pretrese itd. Lahko gre celo za nesrečen splet okoliščin in je podjetje primorano zapreti vrata, četudi je ustanovitelj storil vse natančno tako, kot bi moral.

Napisano ni nič novega. Podjetniki so se tega učili skozi stoletja. Imeti odlično idejo je super. Ampak vprašajte se: »Če bi bili vlagatelj, ki mora izbirati med odlično idejo in podjetjem, ki ima odlično idejo in to dokazuje že s prihodki, kaj bi izbrali?«. Nikoli ne kupimo le ideje, ampak poslovni načrt, ekipo, priložnost in šele nato idejo, ki je omogočila vse prej našteto.

Vsaka ideja je začetek nečesa novega. Zato bodite kreativni, a ob tem ne pozabite na besedo aktivni. Držite se svojih idej, raziščite trg, pustite strah pred vrati in predvsem zaupajte vase. Ideja ima vrednost le takrat, ko se dopolni z ustrezno implementacijo, ki med drugim zajema tudi prave ljudi, ki bodo idejo podprli in izvedli. Ali boste uspeli ali ne, bo pokazal čas. Dokler ne storite prvega koraka in idejo držite samo v svoji glavi, se boste nahajali v krogu poražencev. Žal je tako, da so zmagovalci tisti, ki svojim idejam verjamejo in so pripravljeni tvegati. Z drugimi besedami »Put your money where your mouth is!«.

Prispevek izraža stališče avtorja in ne nujno, da tudi lastnika spletnega mesta. V primeru vprašanj pišite na [email protected]

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

VZAJEMCI SKUPINA Kolektivna odsotnost 7.10.2022

04.10.2022

K. Kalaš