Mehanika zaupanja

Članek slika

Zaupanje je ena najpomembnejših komponent vsakega odnosa, saj je prisotno v slehernem delu našega vsakdana. Zaupanje se težko pridobi, izgubi pa se ga lahko zelo hitro. V svetu financ pride do tega še hitreje.

Tisti, ki pravi, da ljubezen in denar nista povezana, se moti

Znanstveniki se že dolgo časa trudijo razvozlati možne učinke zaupanja – in do neke mere jim je to uspelo. Dokopali so se do ugotovitve vpliva genske predispozicije ter do opredelitve hormonov, ki se nam v telesu ob določeni stopnji zaupanja sproščajo.

Zanimivi so izsledki, do katerih so prišli ameriški raziskovalci leta 1995. Ustvarili so igro, s katero so želeli izmeriti zaupanje pri finančnih odločitvah (za vse, ki vas zanima več, je 21 strani dolg povzetek na voljo na tej povezavi). Na kratko, ustvarili so "Igro zaupanja", v kateri so naključno izbrali dva posameznika in jima dali določeno vsoto denarja. Prvi je moral nekaj denarja dati drugemu, razkrito pa mu je bilo, da karkoli bo dal, bo potrojeno, še preden pride do drugega posameznika. Ista navodila je dobil tudi drugi posameznik. Raziskovalci so ugotovili, da je prvi posameznik v povprečju drugemu dal 50 odstotkov svojega denarja, med tem ko je drugi vrnil približno 95 odstotkov tistega, kar je prejel. V popolnem svetu oz. teoriji igre bi bila pravilna odločitev nič ne dati, a so raziskovalci uspešno ugotovili, da se stvari v realnem življenju razlikujejo. Zneski pa so pokazali, da so posamezniki, ki so uspešno prejeli denar, bili pripravljeni več tvegati oz. nameniti več denarja. Vzpostavilo se je zaupanje, da obe strani verjameta v igro.

Znanstveniki so ugotovili, da se z večanjem zaupanja veča tudi izločanje hormona oksitocina, katerega imenujejo tudi ljubezenski hormon ali spolni hormon. Hormon se namreč hitreje sprošča ob večji povezanosti oseb, pri spolnem odnosu ali ko vam partner za valentinovo pokloni darilo in vam reče, da vas ima rad. Raziskave v nadaljevanju kažejo na to, da se lahko s povečanjem vsebnosti tega hormona v naših organizmih pripravimo do tega, da postanemo bolj dojemljivi in strpni do drugih. Podobno kot pri zaljubljenosti se izločanje tega hormona pospeši tudi pri večji stopnji zaupanja, telo pa vam na tak način pove, da je oseba pred vami dobra in da ste varni.

Brez zaupanja finančni nasvet ne obstaja

Zaupanje je ključno pri vseh plateh življenja, med drugim tudi pri financah, finančnih odločitvah in izboru finančnega svetovalca. V kolikor nekomu ne zaupate, z njim ne morete sodelovati. Če ponovim, kar smo v preteklih letih že večkrat izpostavili: "Dobri finančni svetovalci se lahko primerjajo z osebnimi trenerji, saj vam lahko pomagajo najti odgovor na številna (na prvi pogled) zakomplicirana vprašanja. To je oseba, ki vam lahko pomaga zmanjšati negativne dejavnike in povečati pozitivne, obenem pa vas nauči, kaj in kako morate početi, da bo vaš trud imel čim večji učinek. Tako kot osebe brez predhodnega znanja o prehrani in potrebnih vajah potrebujejo osebnega trenerja, da jim svetuje, kaj je za njih najbolje in obenem spremlja njihov napredek, je podobno tudi pri finančnih svetovalcih." Po prebranem je že lahko jasno, da je zaupanje pri tovrstnem odnosu ključno, saj boste po preteku nekaj časa ugotovili, da vas ta oseba bolj spominja na prijatelja kot na nekoga za šalterjem na banki.

Dejstvo je, da je finančni svetovalec oseba, kateri morate zaupati, da bi lahko mirno spali. Nenazadnje gre za vaše prihranke in si želite, da ima oseba vsa potrebna strokovna znanja in za sabo dovolj velik kolektiv, katerega znanje se prenaša tudi na vas. V tovrstnih kolektivih delo svetovalca ni več le presoja posameznika, ampak celotnega kolektiva – torej celotna sestava vašega finančnega portfelja; kvalitetni ponudniki in rešitve; celoten proces, s katerim se za posameznika skrbi v njeni aktivni dobi. Podobnih podjetij je v tujini kar nekaj, med tem ko je v Sloveniji ponudba na tem področju precej ohlapna (drži, hvalim nas, saj smo eni izmed redkih).

Kaj pa same naložbe? Kako lahko svetovalec poskrbi, da boste vedno imeli tiste z najvišjim donosom? Če odgovorim na kratko (in čeprav morda odgovor mnogim ne bo všeč) – najdonosnejše naložbe vam ne more zagotoviti nihče in tisti, ki vam to obljublja, zavaja. Glavno, kar si zasluži vašo pozornost pri naložbi, naj bo tveganje. Donos je druga postavka, ki je sicer zelo pomembna, a nikoli tako kot tveganje. Ko se vlagatelji pogovarjajo med seboj, zelo radi izpostavijo visoko donosnost, ki so jo ustvarili s svojo investicijo po nasvetu nekega svetovalca. Nek vlagatelj, ki to posluša in dela z drugim svetovalcem, dobi občutek, da dela njegov svetovalec slabše, ker je z investicijo ustvaril nižjo donosnost. Ampak v svetu financ ne moremo primerjati eno z drugim, dokler ne upoštevamo preostalih dejavnikov. S katerim svetovalcem bi torej raje delali? S tistim, ki vam v enem letu ustvari 9-odstotno donosnost z visokim tveganjem, ali pa z nekom, ki vam v enem letu ustvari 6-odstotno donosnost le z delčkom tveganja, ki ga prevzamete v prvem primeru? Če je leto na finančnih trgih mirno, potem se boste najverjetneje odločili za prvo možnost. Vendar, koliko mirnih let je za nami? Korekcije na finančnih trgih so postale stalna praksa in nemirno spanje ter skrb pred izgubo vsega nista vredna še tako velikega donosa, saj izguba vsega na koncu lahko naredi nepopravljivo škodo za vašo prihodnost.

Kako zaupati neznanemu ponudniku?

Nekaj časa nazaj sem od enega izmed vlagateljev prejel vprašanje, kako zaupati neznanemu ter še neuveljavljenemu ponudniku v svetu financ. Preprostega odgovora na to vprašanje ni. Deloma sva na to vprašanje poskusila odgovoriti tudi s svetovalcem Davidom Vegljem v enem izmed zadnjih podcastov. V kolikor ne veste veliko o ponudniku oz. o naložbi, to ne pomeni, da je le-ta slaba, pomeni le to, da nimate veliko znanja o tej določeni naložbi. Prvo, za kar bi morali v takem primeru poskrbeti, je to, da pridobite čim več informacij, na podlagi katerih si lahko ustvarite sliko o ponudniku. Praksa tako v Sloveniji kot tudi v tujini je taka, da se investicijske družbe ustanavljajo s strani oseb in podjetij, ki imajo na tem področju že nekaj izkušenj oz. vidijo v tem priložnost za širitev svojega poslovanja. Pozanimajte se, ali gre za dobro stoječe podjetje. S čim se ukvarja? Je imelo kdaj težave?

Ko oz. če ugotovite, da je podjetje zdravo in stabilno, se lotite same investicije. Za kaj bodo namenjena vaša sredstva? Za kakšen tip naložbe gre? Kakšen je potencial? Kakšno je tveganje? Na katerih trgih se bo delalo? Kakšen je najslabši možni scenarij?

V kolikor gre za naložbo mora v ozadju obstajati vsa potrebna dokumentacija, tako da težav s pridobivanjem le-te ne bi smeli imeti. V nasprotnem primeru se vam že lahko prižge prva rdeča luč.

V zadnjem koraku pa se osredotočite tudi na osebo, ki vam to naložbo ponuja. Je vredna zaupanja (v kolikor ne, čim prej menjajte)? Je bila v preteklosti udeležena v sumljivih poslih (v tem primeru tudi priporočam, da si najdete novega svetovalca)? Ima dovolj izkušenj in za sabo tudi analitsko podlago (znanje), da zaupa tej naložbi (ne bom se več ponavljal, ampak veste, kaj želim povedati)? V kolikor pri vseh teh korakih dobite zadovoljive odgovore, zadevo vsaj še en dan prespite. Za mnenje lahko vprašate tudi nekoga, ki ima na tem področju več izkušenj.

Jasno je, da živimo v svetu, kjer je vsak dan več priložnosti. A s tem, ko rastejo priložnosti, se na drugi strani večajo tudi nevarnosti, ki nam pretijo. V Sloveniji smo bili od osamosvojitve do danes priča številnim finančnim prevaram, pri katerih bi sicer prav vsaka padla že pri tem, če bi pregledali udeležence in kdo ponuja naložbe, torej še preden bi prišli do njihovega "potenciala". Pri preverjanju samih produktov pa skrbnega pregleda ne bi prestal niti eden. Torej raziščite podjetje, naložbo in poskrbite, da je oseba, s katero delate, vredna zaupanja. Čeprav smo ljudje bolj kurativna kot preventivna bitja, se je vseeno pred vsakim poslom ali dolgoročnim sodelovanjem s finančnim svetovalcem vprašati, kaj želimo od njega in ali mu lahko zaupamo. Skozi odnos pa moramo paziti, da le-tega ne izgubimo. Brez zaupanja namreč teka na dolge proge ni.

Če ste ugotovili, da je vaš svetovalec vreden zaupanja, mu potem tudi zaupajte!

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja