7 resnic, ki ovirajo vaš karierni uspeh

Članek slika

Veliko ljudi se pogosto moti o detajlih, ki so pomembni za našo prihodnjo kariero. V tem prispevku bom razkril sedem resnic, ki ovirajo vaš karierni uspeh.

1. Službe po navadi ne dobi najbolj kvalificirana oseba

Velikokrat kandidat, ki je manj izkušen in izobražen, dobi delovno mesto zaradi preprostega razloga - pripravil in predstavil se je bolje od vas. Povedano z drugimi besedami, so boljši samopromotorji.

Danes na trgu dela ni dovolj, da ste kvalificirani. Potencialnemu šefu morate pokazati, da ste najboljši kandidat za delovno mesto. Zaradi vašega otroštva in vaše vzgoje verjetno tudi verjamete nekaterim klišejem, ki v današnjem času na trgu dela NE držijo:

Dobre ocene garantirajo uspeh pri izobraževanju in v življenju.
Biti pameten pomeni biti bolj uspešen od tistih, ki niso tako pametni, kot vi.
Trdo delo je nagrada - in obenem tudi najboljša pot do drugih nagrad.
Dosežki in dejstvo, da ste opaženi garantirajo uspeh. Z drugimi besedami, delajte dobro in vas bodo drugi (učitelji, profesorji, zaposlovalci, šefi, ...) opazili in vas ustrezno nagradili.

V današnjem času so kvalifikacije in dosežki nujni, niso pa ključni pri iskanju službe, ki vas bo veselila. Kaj, če se za službo potegujete z še enim kandidatom, ki je prav tako kvalificiran, kot ste vi? Kaj naj stori zaposlovalec? Odločalo bo to, kako dobro se znate prodati.

Na koncu dneva dobi službo najboljši samopromotor. Poslovni svet ni fer. To pa je obenem dobra in slaba novica. Odvisno, kako ste se na svoji poti do uspešne kariere pozicionirali. Svoje samopromotorske sposobnosti morate izpiliti do te stopnje, da boste znali dobiti službo, neodvisno od gospodarskega stanja.

2. Najbolj primeren čas za razvijanje kariere je takrat, ko imate varno zaposlitev

Tudi če ste danes srečno zaposleni, ne morete vedeti, kaj se bo zgodilo jutri. Da bi se izognili potencialni katastrofi, morate konstantno razvijati in prilagajati svojo kariero. To lahko storite že tako, da ne sedite na lovorikah ampak nabirate nove. Obenem pa ne smete pozabiti na mreženje z osebami, ki se gibljejo v za vas najbolj primernih krogih.

Če potrebujete kak primer, samo poglejte dogajanje po krizi v Sloveniji. Koliko podjetij z več desetletno zgodovino je preprosto zaprlo vrata. Vsi tisti, ki so bili prepričani, da imajo varno službo, ki so jo opravljali zadnjih nekaj desetletij, si niti predstavljati niso mogli, da bi do tega lahko prišlo. Tako so bili nepripravljeni in niso poskrbeli za mreženje.

To za vas pomeni, da morate brez ustavljanja delati na svoji karieri. Ne samo, da se ne bi počutili nemočne ob nepredvidljivih dogodkih ampak tudi za to, da boste dejansko sami nadzorovali lastno kariero in prihodnost. Ne se osredotočati samo na trenutno službo. Osredotočite se na svojo kariero, ne glede na to, kaj počnete in kakšno stanje je na trgu dela. Tako boste prihranili veliko časa pri vašem naslednjem iskanju dela, izboljšali višino svoje plače, hitreje napredovali in se ne sekirali zaradi stanja na trgu dela.

3. Diplomiranje je začetek vašega izobraževanja, ne konec

V dobrih in slabih časih morate vedno iskati načine, kako izboljšati delovanje vaše industrije. Udeležba seminarjev, branje medijev in raziskav, pridobitev raznih certifikatov - vse to bi moral biti del vaše kariere. Pomembno je, da se vsak strokovnjak zaveda sprememb v industriji. Nobeno podjetje ne želi najeti zaposlenega, katerega znanje je zastarelo. Še več, zakaj bi vaše trenutno podjetje in vaš šef želeli zaposlenega, ki se ne razvija? Takega tveganja si ne smete privoščiti.

Kot strokovnjak morate neprestano delati na svoji prepoznavnosti, ki bo poskrbela za to, da se boste lažje prodali na trgu dela.

4. Prva ponudba zaposlovalca ni nikoli njihova najboljša ponudba

Zaposlovalci pričakujejo, da ste že raziskali, kakšno plačo lahko pričakujete na določenem delovnem mestu (novem ali obstoječem). Pravzaprav bodo verjetno razočarani in bodo dvomili v to, če ste res primerni za delovno mesto, v kolikor se ne boste pogajali - tudi ko nihče ne najema. Mogoče mislite, da so v težkih časih primerne čisto vse ponudbe in da se ne smete pogajati - ampak v tem primeru se motite.

Zaposlovalci po navadi začnejo z nižjo ponudbo, ki služi kot prvi test, da bi videli vašo reakcijo - in tukaj skoraj vedno obstaja prostor za izboljšanje, tudi v kriznih časih. Pogajanje o plači je igra s svojimi pravili in smernicami. Zavedajte se, da je prva ponudba le začetna točka. Če se ne boste pogajali, se boste skoraj vedno odpovedali denarju - in v nekaterih primerih tudi službi.

5. Vedno raziskujte in spremljajte konkurenco

Raziskujte in se zavedajte, da obstaja konkurenca - ali gre za informacijo o drugih podjetjih ali pa za druge strokovnjake v vaši industriji. Vedno morate vedeti kdo so in kaj počnejo. Poskušajte poznati konkurenco bolj, kot sami poznajo sebe. To bo močno povečalo vašo konkurenčno moč v težjih obdobjih in vam bo ponudilo, da zagrabite priložnost takrat, ko se te drugi še ne zavedajo.

Prebirajte medije iz industrije in bodite pozorni na vse spletne strani iz industrije - tako lokalne, kot tuje. Povezujte se z ljudmi, podjetji in skupinami, o katerih prebirate. Več veste o konkurenci, boljše izhodišče boste imeli pri iskanju ustrezne službe.

6. Povezovanje ni tako pomembno, kot se vam zdi

Je še bolj pomembno! Vzemite si vsak teden nekaj časa za aktivno mreženje - vzdržujte trenutna razmerja in ustvarjajte nova - tako znotraj, kot zunaj vašega podjetja.

Pomembno je, da mrežite tako v dobrem kot slabem obdobju vaše kariere. In vaša baza kontaktov mora le še rasti. Ta baza bo postala ključna za vsako prihodnje iskanje službe in novih priložnosti.

7. Če sami ne skrbite za svojo kariero, nihče drug ne bo

Kdo mislite, da je najbolj odgovoren za vašo kariero? Je to vaš šef, svetovalec na zavodu ali vi sami? Včasih bi bil odgovor preprost, saj so bili pravi vsi možni odgovori. Danes je pravi le zadnji, torej vi sami!

Ni več tako pomembno, kaj pravi vaš svetovalec na zavodu. Prav tako tudi ni več pomembno v kakšnem odnosu ste z zaposlitvenimi agencijami. Tudi mnenje vašega šefa ni več tako pomembno. V kolikor sami ne skrbite za svojo kariero in ne dopolnjujete svojih znanj, bo vaša kariera s časom samo še nazadovala.

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja