Kaj si zares želi vaš bodoči šef na razgovoru za službo?

Članek slika

Na najboljših razgovorih večji del časa govori kandidat in ne oseba na drugi strani, kar je tudi bistvo razgovora. Ampak obstajajo stvari, ki bi jih spraševalci najraje povedali kandidatu že pred samim razgovorom. Te navajamo spodaj...

“Želim si, da izstopaš …”

Žalostna resnica razgovora je, da spraševalci po koncu razgovorov več ne vedo, kaj je kdo povedal (razen, če pogledajo v svoje zapiske). Najsi bo to pošteno ali ne, to je dejstvo s katerim se morate sprijazniti.

To pomeni, da več razgovorov spraševalec opravi, večja je verjetnost, da si bo zapomnil osebo zaradi vtisa, ki ga je ta naredila in ne zaradi dolgega seznama izkušenj in znanj.

In ko spraševalci na koncu razpravljajo s kolegi o najboljšem kandidatu, te največkrat označijo s “tip z rdečimi supergami” ali “punca, ki govori pet jezikov”. Zapomnijo si vas zaradi nečesa, kar je bilo nevsakdanjega in to morate izkoristiti v svojo korist. Izstopate lahko npr. že s stilom oblačenja.

“… ampak ne želim, da negativno izstopaš!”

Še enkrat. Ni pogoja, da si bo spraševalec zapomnil vse o vas. Ampak ni dvoma, da si bo zapomnil vse negativne stvari: kot so razna pritoževanja glede vašega trenutnega šefa, sodelavcev ali strank.

Torej, če na primer ne marate, da vam nekdo ukazuje, recite, da bi radi več odgovornosti in avtoritete.

Razgovor je kot prvi zmenek. Spraševalec se zaveda, da gleda vašo najboljšo stran. In če se pritožujete že na prvem zmenku, kaj bo šele sledilo po preteku nekaj mesecev.

“Upam, da ne boš takoj razlagal/-a, zakaj si želiš to službo.”

Spraševalci želijo, da si želite službo – ampak ne, da si želite ravno to službo, še preden slišite, kaj bodo vaše delovne naloge. Mogoče boste morali delati 60 ur na teden, tega še ne veste. Ali boste podrejeni nekomu z veliko manj izkušenj od vas.

Ne glede na to, kakšno raziskavo ste naredili, ne veste nič o službi, dokler vam je spraševalec ne predstavi.

“Želim si, da me vprašaš, kaj te zares zanima …”

Spraševalec mora biti prepričan, da ste primerni za delovno mesto. Prav tako mora vedeti, da je to delovno mesto primerno za vas. Torej si želijo, da jih vprašate kaj se od vas pričakuje; kakšne rezultate dosegajo najboljši; kaj lahko storite, da boste izboljšali te rezultate; kako vas bodo ocenjevali … Torej vse, kar je pomembno za vas in posledično tudi za vašega šefa.

Sami veste najbolj, česa si najbolj želite od vašega novega delovnega mesta. Spraševalec tega ne ve. Torej ne morete vedeti, če si zares želite službo, dokler ne postavite pravih vprašanj.

“… ampak si ne želim, da me sprašuješ stvari, nepovezane z delovnim mestom.”

Vsak zaposlovalec ve, da je razmerje med službo in osebnim življenjem pomembno. Kljub temu pa si ne želi slišati vprašanj o tem, kdaj si boste lahko vzeli dopust, ali če lahko podaljšate malico za pol ure, tudi če podaljšate delovni dan za pol ure.

Najprej mora biti spraševalec prepričan, da lahko opravljate vse naloge, povezane z delovnim mestom. Šele po tem se boste lahko pogovorili o vsem ostalem.

“Želim si, da si všečen.”

Očitno? Seveda, a tudi kritično. Izkušnje so pomembne. Znanje tudi. Ampak vsak si želi delati z osebo, ki mu je všeč … in kateri je všeč.

Torej si spraševalci želijo, da ste nasmejani. Da jih gledate v oči, sedite normalno in da ste jim všeč. Razmerje med zaposlovalcem in zaposlenim je še vedno razmerje - in pravo razmerje se začne s pogovorom.

Kandidat, ki naredi dober prvi vtis in ustvari povezavo, nemudoma postane velika riba v majhnem ribniku. Lahko, da ste najbolj kvalificirani, ampak če ne naredite dobrega vtisa, obstaja velika verjetnost, da ne boste izbrani.

“Želim si eksplozivnega začetka.”

Spraševalci si želijo, da naredite raziskavo o podjetju. To je jasno. Da bi zares navdušili, morate uporabiti to raziskavo tako, da izpostavite področja, kjer lahko kaj prispevate. Večji bo vaš prispevek, bolje bo. Če imate specifično znanje, pokažite, kako ga lahko zaposlovalec nemudoma izkoristi.

Glejte na to iz strani vašega zaposlovalca. Plačo vam mora začeti izplačevati s prvim dnem. Tako si tudi želi korist od vaše plače od prvega dne naprej.

“Šele zdaj si želim, da mi poveš, da si želiš to službo – in zakaj.”

Na koncu razgovora vam bo že jasno, če si zares želite to službo. Če potrebujete več informacij, vprašajte spraševalca. Če ne potrebujete več informacij, recite spraševalcu, da vas morajo zaposliti.

Tako se boste lažje prodali in boste izstopali. Spraševalec si želi, da si po koncu razgovora zares želite to službo. Ampak morate tudi povedati, zakaj. Lahko, da vam ustreza delovno okolje, pogoji ali ste najbolj produktivni, ko … Torej, recite da vas zaposlijo in dokažite, da si to službo zaslužite.

“Ne želim si, da se zgodba zaključi s koncem razgovora.”

Skoraj vsakemu spraševalcu se bo zdelo dobro, če jim po koncu razgovora pošljete še kratko elektronsko sporočilo. Če ne drugega, napišite, da vas veseli, da ste se spoznali in da boste odgovorili na morebitna dodatna vprašanja, v kolikor jih bo spraševalec imel.

Še bolje bo, če v sporočilu omenite nekaj, o čemer ste se pogovarjali.

Zapomnite si, da je razgovor začetek daljšega razmerja. Uporabite ta prispevek za to, da izboljšate svoj nastop na naslednjem razgovoru.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja