Naj bo čas upokojitve vaša izbira!

Članek slika

Pri 50 letih boste verjetno uživali v svoji službi. Pa vendar, kaj če bi že takrat imeli možnost lagodne upokojitve in postali finančno neodvisni?

Ljudje smo zanimiva bitja in se med drugim od ostalih živali razlikujemo po naši sposobnosti načrtovanja. A imamo mnogi ravno s tem težave, zatopljeni v vsakdanje obveznosti in druge probleme. Težave imamo že s planiranjem dopusta za pol leta vnaprej, kaj šele pri dolgoročnih ciljih, kot je naprimer upokojitev ali finančna svoboda.

Pri 50 letih boste verjetno uživali v svoji službi. Pa vendar, kaj če bi že takrat imeli možnost lagodne upokojitve? Bi to izkoristili ali rekli: "Uživam tukaj. Imam okno in svojo mizo"? Za večino ljudi je 30 let dela dovolj.

Pri 50 letih boste glede na trenutne napovedi imeli pred sabo še več kot 30 let življenja. Glede na hitro rast življenjske dobe, boste lahko računali vsaj še na 40 let. To bo celo več od vaše delovne dobe. Poleg potovanj in drugih hobijev, boste nedvomno imeli veliko časa tudi za ostale aktivnosti. Ampak koliko bo vse to stalo? Če bi si radi preračunali, koliko sredstev boste za to potrebovali, koliko časa boste lahko živeli od svojih prihrankov in še mnogo drugih stvari, lahko uporabite naše kalkulatorje.

Ste vedeli?

1. V prihodnje bomo odvisni od lastnih prihrankov

V Sloveniji se je razmerje med številom upokojencev in številom zaposlenih v zadnjih 25 letih zmanjšalo skoraj za polovico, iz 1:3 na 1:1,6 in bo po ocenah čez 25 let, leta 2035, znašalo 1:1.

2. Številni si upokojitve ne bodo mogli privoščiti

Glede na raziskavo Employee Benefit Research Institute (EBRI) iz leta 2011, številni Američani bodo morali delati do 70. ali celo 80. leta, da si bodo lahko privoščili upokojitev. Podobnemu trendu se tudi v Sloveniji ne bomo mogli izogniti, saj trenutni pokojninski sistem ni vrzdržen.

Raziskava, ki zajema britanske varčevalce, kaže na to, da oseba ki začne varčevati za pokojnino pri 40 letih, mora za to nameniti skoraj četrtino vseh svojih prihodkov. Oseba, ki začne varčevati pri 22 letih, pa mora za to nameniti približno enkrat manj sredstev. Tako se je spremenila tudi miselnost prebivalcev - vsaka četrta oseba pravi, da se ne namerava upokojiti.

3. Prej kot začnete, manj sredstev boste potrebovali

Predpostavimo, da začnete na stran dajati 1.200 evrov letno (100 evrov na mesec), ko ste stari 25 let. Povprečna donosnost vaših prihrankov znaša 6 odstotkov. Tudi, če nehate vplačevati sredstva pri 40 letih, - torej ste investirali 15 let - bo vaša investicija zrasla na 122,5 tisoč evrov do takrat, ko boste dopolnili 65 let. Recimo, da se odločite investirati 1.200 evrov letno, ko ste stari 35 let. Po preteku 15 let boste še naprej nadaljevali z vplačevanjem vse do 65 leta, torej boste investirali enkrat več, kot v prvem primeru. Koliko sredstev boste imeli do 65 leta? Samo 97,5 tisoč evrov. Tako je, tudi če investirate enkrat več denarja, končate z manj, če začnete pozneje.

Poiščite si strokovnjaka

Če ne bomo ukrepali dovolj zgodaj, bomo v prihodnje na tem področju zagotovo doživeli negativna presenečenja, saj si večina ustrezne pokojnine ne bo mogla zagotoviti samo s prihodkom, ki ga zasluži, ampak bo morala v aktivni dobi dodatno varčevati.

Planiranje upokojitve je veliko več kot samo določitev starosti in višine sredstev za izplačilo rente, saj je potrebno predvideti več faktorjev in možnih scenarijev.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja