Prelomno leto za finančno industrijo

Članek slika

Še dolgo časa se bomo spominjali leta 2020, kot enega najbolj nenavadnih v našem življenju. Le v nekaj mesecih smo doživeli najhujšo pandemijo naše generacije, najbolj intenzivno krizo na borzah, najhitrejše okrevanje na borzah in tudi krizo, kakršni svet ni bil priča od Velike depresije v prvi polovici prejšnjega stoletja. Vse to med popolno hibernacijo svetovnega gospodarstva.

Dejstvo je, da smo se po karanteni znašli v drugačnem svetu, kot smo ga bili prej vajeni. Vsekakor bomo na dolgi rok, kot posledica dogajanja, na boljšem, saj so podjetja prilagodila svoje poslovanje, vlade poskrbele za številne dolgoročne ukrepe, dobili pa smo tudi vpogled v neonesnažen svet, h kateremu stremimo.

Izkoristite možnost brezplačnega video klica z našimi strokovnjaki

Posledic krize, čeprav mnogi menite, da je že za nami, še nismo v celoti videli. Hiter odboj borznih tečajev in iluzija, da je najhujše že mimo, sta povzročila anomalijo: previsoko sproščenost vlagateljev in tudi prepričanje, da je stanje v gospodarstvu stabilno. Naj vas razočaram, sledi streznitev in glavobol, ki le-to po navadi spremlja. Številna podjetja, tudi če bo takih le nekaj odstotkov, bodo postali kronični bolniki. Tudi, če smo ostale krize že dali skozi, gospodarske še nismo. Odpuščanja ne pridejo s padcem BDP ampak z zamikom in tudi podjetja ne propadejo v obdobju, ko so delavci na čakanju ampak v obdobju, ko naročila upadejo in je prihodnost negotova.

Prava vrednost finančnega svetovanja

Večkrat poudarjam, da se finančnega svetovalca ne ocenjuje po donosu, ki ga z njim ustvarite ampak po odnosu. Bi rajši ustvarili 8 - odstotno donosnost ob zelo visokem tveganju, ali bi rajši ustvarili 6 - odstotno donosnost ob zanemarljivem tveganju? Ena izmed glavnih tega poklica je izobraževanje strank. Tega večkrat ne vedo niti svetovalci sami. Osebno ocenjujem, da lahko govorimo o dobrem finančnem svetovalcu, če so njegove stranke po nekaj letih dela s svetovalcem sposobne (povečini) same upravljati svoje premoženje. Glejte na finančnega svetovalca, kot na osebnega trenerja. To je oseba, ki na podlagi vaših želja in trenutnega stanja oceni kako boste najlažje dosegli svoje cilje. To je oseba, ki vam lahko pomaga zmanjšati negativne dejavnike in povečati pozitivne. Obenem pa vas nauči, kaj in kako morate početi, da bo vaš trud imel čim večji učinek. In tako, kot osebe brez predhodnega znanja o prehrani in potrebnih vajah potrebujejo osebnega trenerja, da jim svetuje kaj je za njih najbolje in obenem spremlja njihov napredek, je podobno tudi pri finančnih svetovalcih.

Velika večina ljudi, ki še ne sodeluje s strokovnjakom, letno plačuje previsoke zneske produktov, za katere niti ne vedo, zakaj jih imajo. Velika večina tudi predrago plačuje razna zavarovanja in naložbe, za katere se na koncu izkaže, da to niso. Mnogi so mnenja, da potrebujejo več sto tisoč evrov visok portfelj, preden lahko poiščejo strokovno pomoč. Resnica je daleč od tega. Iz primerov opažamo, da so ravno tisti, ki si še niso ustvarili 'zajetnega kupčka denarja' tisti, ki najbolj potrebujejo pomoč. Ni potrebno biti bogat, da bi koristili ugodnosti, ki jih lahko imate od finančnega svetovalca.

Prava vrednost neodvisnega svetovanja se je letos pokazala na vrhuncu krize spomladi. Eno od ključnih spoznanj, ki so ga dobili vlagatelji, je to da morajo biti svetovalci obenem tudi psihiatri in morajo na dogajanje gledati objektivno. Kriza ne ponuja le nevarnosti, ampak prinaša tudi veliko priložnosti. Svetovalci torej ne le preprečijo prenagljene odločitev, morajo tudi znati prepoznati priložnosti, ki jih trg ob krizi ponudi. Kaj bi rekli na podatek, so povprečni vlagatelji med krizo utrpeli le manjši del padcev borznih trgov in zelo hitro nadoknadili izgubljeno? To je bil realen rezultat številnih vlagateljev, struktura naložb katerih je bila prilagojena povprečnemu profilu tveganja tako v Sloveniji, kot tudi širše v svetu.

Kdo sploh je osebni finančni svetovalec?

V prvi vrsti je pomembno to, da prepoznate razliko med svetovalcem in prodajalcem. Z vprašanjem, ki ste si ga zastavili, se ukvarja zelo veliko ljudi. Če ste kdaj razmišljali o varčevanju, investiranju, plemenitenju vaših prihodkov, načrtovanju udobne upokojitve ali zavarovanju vas, vaših bližnjih oz. vašega premoženja, ste se najmanj enkrat tudi sami ukvarjali z istim vprašanjem. Tudi, če ste kdaj občutili pritisk zaradi večje investicije, kot je npr. nakup nepremičnine ali bili preobremenjeni zaradi finančnega pritiska, ki ga prinese poroka, rojstvo otroka, ločitev ali celo smrt bližnjega, ste najverjetneje iskali pomoč nekoga, ki bi vas usmeril.

Kako bi se morali lotiti iskanja svetovalca, ki bo najbolje zadovoljil vaše potrebe? Vse je odvisno od tega, kaj točno potrebujete. V kolikor spadate v širšo skupino ljudi, ki potrebuje pomoč pri sestavi celotne investicijske strategije, pri znižanju zadolženosti in začetku varčevanja za nepremičnino, bi se morali osredotočiti na večja podjetja, ki se s tem ukvarjajo. Predvsem zato, ker vam bo ena oseba zelo težko uredila vse, kar potrebujete, gledano s stališča kvalitetne storitve. Nihče od nas ni tako univerzalen, da bi bil kompetenten na vseh področjih. Večja podjetja imajo po navadi področja delovanja ločena po oddelkih in v vsakem od teh svoje strokovnjake, ki vam zagotovijo kvalitetno obravnavno, ne glede na to, za katero področje finančnega sektorja gre.

Ko identificirate podjetja ali osebe, začnite iskati priporočila. Verjetno poznate kar nekaj ljudi, ki imajo urejene osebne finance in sodelujejo s finančnimi svetovalci. Z njihovimi priporočili se lahko že vnaprej prepričate, da boste spoznali strokovnjaka in ne nekoga, ki vam bo poskušal samo nekaj prodati. Nenazadnje je na koncu najbolj pomembno to, da sodelujete z osebo, kateri lahko zaupate. Vsak zase lahko reče, da je finančni svetovalec, a pravo sliko lahko vidite šele čez čas, saj je na kratki rok skoraj nemogoče oceniti koristi, ki vam jih lahko določen svetovalec prinese. Zato je zelo pomembno, da izberete kompetentno osebo in ne le nekoga, ki bo v prvi vrsti gledal le nase in na svoj zaslužek. Povprašajte svetovalca o ponudnikih, s katerimi sodeluje, načinih sodelovanja, izkušnjah in nenazadnje tudi o najpomembnejši stvari, stroških, ki vas bodo v primeru sodelovanja bremenili.

Zaključek

Kot pravijo za prijatelje, da prave prepoznaš v krizi, enako velja za svetovalce, saj so v obdobjih razcveta vsi dobri in vam bodo vsi na voljo. Znašli smo se v okolju, ko postajajo znanje in storitve, ki jih nudijo neodvisni strokovnjaki, eksistenčnega pomena. Lahko govorimo o poglobitvi trenutne krize ali pa morda kakšni novi, o kateri še nič ne vemo.

Vsi bomo morali prilagoditi svoj pogled na svet in skladno s tem se morajo prilagoditi tudi naše finance, če tudi gre samo za drugačno razporeditev naših naložb. S pomočjo svetovalcev se dotaknite vseh vidikov osebnih financ, od ustvarjanja rezerve do zahtevnejših tem, v katerih bomo iskali naložbene priložnosti za prihodnja leta. Dober finančni svetovalec bo z vami sodeloval skozi celotno periodo finančnega cikla, dokler vas ne pripelje na cilj. Pomagal bo tudi vašim mlajšim generacijam, zato lahko malo v šali in malo zares rečemo, da ga lahko v oporoki zapustite svojim bližnjim.

Izkoristite možnost brezplačnega video klica z našimi strokovnjaki

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja