Moj nasvet: Ne podaljšujte depozita!

Moj nasvet: Ne podaljšujte depozita!

Investicijsko okolje v Sloveniji je v primerjavi z razvitimi zahodnoevropskimi državami nenavadno, saj slovenski varčevalci vztrajajo v naložbah, katerih pričakovana realna donosnost je negativna.

Najprej, kako izračunamo realno donosnost? Odgovor je: z upoštevanjem inflacije, ki v Sloveniji po zadnjih podatkih znaša 1,7 odstotka. Kje pa v Sloveniji najbolj pogosto varčujemo? Na bankah, kar je popolnoma nesmiselno. Za določeno obdobje se odpoveste likvidnosti v zameno za zajamčeno izgubo kupne moči (ni v tem primeru bolje, da imate sredstva na računu brez vezave?). Drži, da je razliko v nižji kupni moči denarja težko opaziti, če teh sredstev ne namenimo nakupu dobrin. Pa vendar, preračunajte oportunitetno izgubo, ki ste jo v zadnjih 3 in več letih ustvarili z depoziti, med tem ko bi lahko že ob delni izpostavitvi standardnim delnicam in obveznicam ustvarili pozitivno donosnost, večji del sredstev pa bi imeli likvidnega na bančnem računu.

Nekateri boste rekli, da vas skrbi geopolitično dogajanje v svetu in imate prav, saj situacija ni rožnata. Kaj bi rekli, če vam izdam, da so razviti trgi tudi v časih najhujših vojn do sedaj v povprečju imeli ne samo pozitivno donosnost ampak celo višjo donosnost od zgodovinskega povprečja? Ameriške delnice z visoko tržno kapitalizacijo (bolj varna, stabilna podjetja) so med drugo svetovno vojno v povprečju beležila 16,9 odstotno letno donosnost; podjetja z nizko tržno kapitalizacijo pa kar 32,8 odstotno donosnost. Povprečna inflacija je znašala 5,2 odstotka letno. Podoben trend je opaziti čisto v vsaki vojni z izjemo Vietnamske vojne.

Preberite tudi: Iz depozita v druge naložbe

Mogoče pa vas skrbi nova koronavirusna bolezen COVID-19, ki je v zadnjih dveh mesecih poskrbela za prvo večjo krizo na trgih v zadnjih 12 letih. Priporočam, da si pogledate donosnost, ki bi jo lahko ustvarili z investiranjem na vrhuncu zadnje večje finančne krize. Ne govorim, da so pretekli rezultati garancija prihodnjih donosov, vsekakor pa so vzorci vsake krize do neke mere podobni in tudi tokrat ne gre pričakovati drugačnega razpleta. 

Drugi boste izpostavili, da nimate dovolj znanja. Zato obstajamo Vzajemci, ki imamo najbolj strokovno neodvisno strokovno ekipo svetovalcev, ki vam lahko podajo usmeritve za lažji vstop v druge oblike naložb. V kolikor želite pa lahko skrb nad vašimi financami v celoti prepustite strokovni službi Vzajemcev, ki vas bodo usmerjali od začetka vaše varčevalne poti in vse do takrat, ko boste to potrebovali. Mesečno pa boste prejemali tudi smernice, s katerimi boste vedno obveščeni o našem načinu razmišljanja, usmeritve ter se tudi sami naučili vsega potrebnega tudi za samostojen nastop na kapitalskih trgih.

Alternative depozitom

Dejstvo je, da se bo denar iz bank vedno hitreje prelival na kapitalski trg. Do sedaj smo resen premik iz depozitov opazili na nepremičninskem trgu, kar je med drugim pripomoglo k nadpovprečni rasti cen nepremičnin v Sloveniji. Pričakujemo lahko, da bo drugi val odlivov iz depozitov poskrbel za vedno več nakupov delnic slovenske srebrnine, preostali pa za več nakupov standardnih globalnih in obvezniških skladov. Pozorni bodite predvsem na to, da boste kupovali direktno točke skladov in da v te ne boste vstopali preko predragih zavarovalnih polic. Tako boste ostali likvidni, potencial donosa pa bo še višji. V kolikor vas nizka likvidnost ne skrbi, je na trgu precej naložb s fiksnim donosom v obliki dolžniških vrednostnih papirjev, ki prinašajo višjo donosnost od depozitov. Vendar vedno pred nakupom opravite domačo nalogo in te dobro raziščite.

Odsvetujem, da se na trg takoj podate z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Še posebej to velja, če nimate veliko izkušenj. V tem primeru je nujno, da se oglasite pri naših strokovnjakih še preden se podate na trg. Tako boste dobili objektiven nasvet ter predlagano usmeritev, prilagojeno vašim ciljem, izkušnjam in stanju na trgih. Uspeh si zagotovite z vnaprej določeno strategijo ter analiziranjem produktov, ki so vam na voljo - za to poskrbimo mi, saj je naš dolgoročni uspeh na trgu odvisen od vašega uspeha, kar dokazujemo z 20 letnim obstojem.

Pozivam vse bralce, ki ne veste kako začeti z investiranjem, da nas kontaktirate. Pomagali vam bomo pri enostavnem vstopu na trg in poleg strokovne podpore poskrbimo tudi za vso administracijo. Vaš denar je lahko vreden več!

Prispevek izraža stališče avtorja in ne nujno, da tudi podjetja VZAJEMCI SKUPINA d.o.o.. V primeru dodatnih vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Priporoči članek prijatelju

Želite prilagojen nasvet vašim potrebam in zmožnostim?

Posvetujte se s strokovnjakom v živo preko videoklica.