Drugo mnenje: Začetek investiranja v trenutnem okolju

Članek slika

Rad bi aktivno investiral, ampak v trenutnem okolju ne vem kje in kako začeti?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Težava, s katero se spopadate, ni unikatna. Z istim vprašanjem se v tem trenutku ukvarja velika večina tistih, ki želi investirati. Naj govorimo o laikih ali o profesionalnih vlagateljih. Rekordi tako na obvezniških kot tudi na delniških trgih ne pustijo veliko prostora za izbiro pravih vrednostnih papirjev, katere bi lahko držali dolgoročno. Nenazadnje, tudi obeti gospodarske rasti ne navdajajo z optimizmom. Drži, svetovno gospodarstvo še raste, kar je pozitivno. Ne smemo pa pozabiti, da imajo trgi po navadi v tečajih vrednostnih papirjev že vračunane dogodke, ki so predvidljivi.

Trgi imajo radi tveganja, ampak le tista, ki so predvidljiva. Predvidljiva oz. vnaprej znana tveganja so npr. prisotna v Evropi (kjer imamo Slovenijo še vedno za oazo), kjer je prisotne veliko negotovosti zaradi Brexita, zaradi težav v Italiji in tudi širše. Problem predstavlja tudi populizem, ki je prerasel v ekonomski nacionalizem in soglasnega reševanja težav posamezne države, kot smo temu bili priča v letu 2011, verjetno sedaj ne bi uspeli spraviti skozi vrata Evropskega parlamenta. Predvidljiva tveganja so postala tudi tista v ZDA, kjer je glavna negotovost postala višina znižanja ključne obrestne mere Fed ter Donald Trump, ki uporablja tweeter za promoviranje svojih "nevsakdanjih" pogledov na svet.

Tovrstna tveganja torej ne predstavljajo več velike nevarnosti za trge, hkrati pa ne predstavljajo velikega potenciala za nadaljnje pozitivne premike. Še najbolj verjeten scenarij v trenutnem okolju je gibanje okoli trenutnih ravni, z občasnimi popravki navzdol. Svetoval bi vam, da največ pozornosti namenite centralnim bankam, saj bodo le-te predstavljale enega pomembnejših igralcev na trgih. Jasno je, da bodo znova začele spodbujati trge, neznanka je le, v kakšni meri oz. kako močno. S tem sicer res vzbudijo občutek stabilnosti in gospodarstvo lažje okreva. Po drugi strani pa lahko v primeru kupca, ki ne zasleduje dobička, nastane anomalija, da na trgu obstajajo tudi obveznice z negativno obrestno mero, po katerih je še vedno povpraševanje.

V kolikor šele vstopate na trg, bi vam v tem trenutku priporočal, da to storite še bolj previdno, kot sicer. Torej, vzemite si čas, opravite svoje raziskave, se posvetujte s strokovnjaki ... in šele nato začnite investirati. Poslužite se lahko tudi strategije postopnega vstopa, ko znesek razdelite na več delov in tega namenite za investicije ob različnih dogodkih, kot na primer ob padcu splošnega trga za 10 odstotkov, itd. Na ta način boste tudi zmanjšali tveganje nepravilnega vstopa na trg, saj vstopate ob različnih časovnih obdobjih.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja