Kdaj bomo začeli plačevati za depozite?

Članek slika

Glede na stanje evropskega gospodarstva, napovedi in pričakovanja glede monetarne politike ECB, ne bi bilo nič nenavadnega, če bi depoziti v prihodnje nehali obstajati v taki obliki, kot jih poznamo.

Pred leti smo v Evropi že videli primere bank, ki so fizičnim osebam zaračunavale negativne obresti na depozite. Imeli smo in še imamo veliko primerov bank, ki to počno izključno pravnim osebam. Zadnji, trenutno še nevsakdanji primer pa prihaja iz Danske. Banke na Danskem ponujajo hipotekarna posojila s fiksno negativno obrestno mero. Jyske Bank ponuja 10-letno posojilo po negativni 0,5-odstotni obrestni meri. Pri drugih bankah se da dobiti tudi 20 letno posojilo z ničelno obrestno mero, banke pa se aktivno pripravljajo na scenarij pojava 30 letnih posojil s fiksno negativno obrestno mero.

Če je obrestna mera negativna, morajo posojilojemalci še vedno plačevati anuitete, le da na koncu vrnejo manj, kot jim je banka posodila. Še vedno pa plačujejo stroške in ostale obresti, ki jih zaračunajo banke.

Donos do dospetja dolgoročnih obveznic po svetu je negativen že dlje časa. Celo 30 letna nemška državna obveznica ima negativno zahtevano donosnost.

Vse lepo in prav, posojila nikoli niso bila cenejša, vendar to koristi le tistim, ki bodo najemali posojila. Na drugi strani pa centralne banke s svojo politiko kaznujejo varčevalce. Vsi tisti, ki pridno varčujete na banki, boste zaradi vsega skupaj prejemali manj oz. v najhujšem scenariju bili prisiljeni plačevati za to, da imate lahko denar na bančnih računih.

Stranski učinek tovrstne politike lahko vidimo v vseh segmentih gospodarstva, vključno z delniškim trgom, saj se vlagatelji v iskanju naložb z višjim donosom obračajo drugam - najprej so bile na vrsti nepremičnine, potem delnice in obveznice. Gre za nekaj, kar bo ob pojavu medvedjega trenda še drugič kaznovalo varčevalce, saj so ti v večini primerov nepripravljeni na večje padce. Tem se ne bodo mogli izogniti niti, če se poslužujejo nakupov tržnih obveznic v primeru nakupa z namenom prodaje ob višji ceni - te so že na rekordih, katerih nismo pričakovali v najbolj optimističnem / pesimističnem scenariju. V kolikor kupujete z namenom držanja do dospetja, vas nima kaj skrbeti, saj je ob politiki ECB, ko bo neposredno in posredno pokupila vse, kar bo prišlo na trg, ta naložbeni razred "varen".

Dejstvo pa je, da bi novim vlagateljem v tem trenutku težko priporočil delnico ali delnice, za katere bi rekel, da jih lahko držijo dlje časa brez večjih skrbi (morda z izjemo slovenskih delnic). Tudi če pogledamo bolj izkušene profesionalne vlagatelje, je jasno, da je čas tržnih vrednostnih papirjev za nami in tako bo še vsaj nekaj naslednjih let. Če pogledamo zadnjo raziskavo podjetja Peltz International, ki je analizirala portfelje družinskih pisarn, tržne delnice trenutno predstavljajo le 22 odstotkov njihovih portfeljev.

Pomoč pri prilagajanju portfelja vam nudimo strokovnjaki VZAJEMCI SKUPINA d.o.o. Svoj termin si rezervirajte na podstrani Svetovanje. Prvi, spoznavni sestanek, je brezplačen.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja