Drugo mnenje: Kdo je pravi finančni svetovalec?

Članek slika

Zanima me na kaj moram biti pozoren pri izbiri finančnega svetovalca?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

V prvi vrsti je pomembno to, da prepoznate razliko med svetovalcem in prodajalcem. Z vprašanjem, ki ste si ga zastavili, se ukvarja zelo veliko ljudi. Če ste kdaj razmišljali o varčevanju, investiranju, plemenitenju vaših prihodkov, načrtovanju udobne upokojitve ali zavarovanju vas, vaših bližnjih oz. vašega premoženja, ste se najmanj enkrat tudi sami ukvarjali z istim vprašanjem.

Tudi, če ste kdaj občutili pritisk zaradi večje investicije, kot je npr. nakup nepremičnine ali bili preobremenjeni zaradi finančnega pritiska, ki ga prinese poroka, rojstvo otroka, ločitev ali celo smrt bližnjega, ste najverjetneje iskali pomoč nekoga, ki bi vas usmeril. Žal pa velika večina ljudi nima ustreznega znanja ali informacij o tem, na kakšen način deluje dober osebni finančni svetovalec.

Torej, kje nam dejansko lahko prinese korist osebni finančni svetovalec? Na kratko povedano; finančni svetovalci vam lahko pomagajo pri ohranjanju vašega finančnega zdravja z uporabo različnih strategij in produktov, z namenom izboljšanja finančnega stanja in navad.
Niso pa vsi svetovalci enaki; nekateri so specializirani za točno določena področja, tipe strank, strategije, produkte ... Nekateri vam lahko pomagajo pri davčni optimizaciji, nekateri se osredotočajo na mlajše vlagatelje, spet drugi izključno na starejše. Kot lahko razberete, zagotovo obstaja finančni svetovalec, ki ustreza tudi vašim potrebam.

Kako najti dobrega svetovalca?

Kako bi se morali lotiti iskanja svetovalca, ki bo najbolje zadovoljil vaše potrebe? Vse je odvisno od tega, kaj točno potrebujete. V kolikor spadate v širšo skupino ljudi, ki potrebuje pomoč pri sestavi celotne investicijske strategije, pri znižanju zadolženosti in začetku varčevanja za nepremičnino, bi se morali osredotočiti na večja podjetja, ki se s tem ukvarjajo. Predvsem zato, ker vam bo ena oseba zelo težko uredila vse, kar potrebujete, gledano s stališča kvalitetne storitve.  Nihče od nas ni tako univerzalen, da bi bil kompetenten na vseh področjih. Večja podjetja imajo po navadi področja delovanja ločena po oddelkih in v vsakem od teh svoje strokovnjake, ki vam zagotovijo kvalitetno obravnavno, ne glede na to, za katero področje finančnega sektorja gre.

Ko identificirate podjetja ali osebe, začnite iskati priporočila. Verjetno poznate kar nekaj ljudi, ki imajo urejene osebne finance in sodelujejo s finančnimi svetovalci. Z njihovimi priporočili se lahko že vnaprej prepričate, da boste spoznali strokovnjaka in ne nekoga, ki vam bo poskušal samo nekaj prodati. Nenazadnje je na koncu najbolj pomembno to, da sodelujete z osebo, kateri lahko zaupate.
V naslednjem koraku se morate osredotočiti na ocenjevanje tistih svetovalcev, katere ste izbrali v ožji krog. Vsak zase lahko reče, da je finančni svetovalec, a pravo sliko lahko vidite šele čez čas, saj je na kratki rok skoraj nemogoče oceniti koristi, ki vam jih lahko določen svetovalec prinese. Zato je zelo pomembno, da izberete kompetentno osebo in ne le nekoga, ki bo v prvi vrsti gledal le nase in na svoj zaslužek. Povprašajte svetovalca o ponudnikih, s katerimi sodeluje, načinih sodelovanja, izkušnjah in nenazadnje tudi o najpomembnejši stvari, stroških, ki vas bodo v primeru sodelovanja bremenili.

Dobri finančni svetovalci vam lahko pomagajo najti odgovor na številna, na prvi pogled, zakomplicirana vprašanja. To je oseba, ki vam lahko pomaga zmanjšati negativne dejavnike finančnega stresa in povečati pozitivne. Obenem pa vas nauči na kakšen način ravnati s svojim denarjem, da bo vaš trud imel čim večji učinek. In najpomembneje, dober finančni svetovalec bo z vami sodeloval skozi celotno periodo finančnega cikla, dokler vas ne pripelje na cilj. Pomagal bo tudi vašim mlajšim generacijam, zato lahko malo v šali in malo zares rečemo, da ga lahko v oporoki zapustite svojim bližnjim.

 Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.
 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja