Drugo mnenje: Z boljšim okoljem do boljših donosov

Članek slika

Kaj menite na zadnji val pojava naložb iz področja varovanja okolja in t.i. delnic podjetij iz področja marihuane?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Junija se je pojavil Vegan index. Iz imena bi lahko sklepali, da gre za indeks podjetij, ki večji del prihodkov ustvarjajo v tem segmentu trga, vendar temu ni tako. Gre za indeks, katerega sestavljajo podjetja, za katera je značilno, da ne škodujejo okolju, družbi in seveda tudi živim bitjem. Med podjetji najdemo tudi velikane, kot so Alphabet, Apple in Microsoft. Gre za logično posledico dogajanja preteklih let oz. desetletij, ter zaveze družbe za razvoj dolgoročnih "zelenih" rešitev. Indeks bi se po nekaterih parametrih v preteklih letih, lahko dejansko izkazal za boljšo opcijo od splošnega indeksa trga. Na tem mestu bi izpostavil, da je za vlagatelje, ki prisegajo na širšo razpršitev, še vedno bolj smotrn nakup globalnega investicijskega sklada. Za tiste, ki pri investiranju prisegajo na podjetja, ki ne povzročajo škode okolju, pa nikakor pa ne bi odsvetoval nakupa ETF US Vegan Climate Index, saj ima še vedno ustrezno razpršitev, tudi za povprečnega vlagatelja.

 Povsem druga zgodba pa so podjetja, ki spadajo med t.i. cannabis stocks. Podjetja iz tega segmenta je zajel val priljubljenosti po dogodkih preteklih let, na čelu s spremembo zakonodaje v Kanadi. Zna se zgoditi, da bodo delnice teh podjetij precej donosne v prihodnjih letih. Sam bi se nakupom delnic teh podjetij raje izognil, vsaj dokler se situacija ne stabilizira in se ne pokaže realna slika. Dogajanje v tem delu trga namreč precej spominja na dogajanje na trgu kriptovalut leta 2017, ko ni bilo tako pomembno kaj vlagatelji kupujejo, kot to, da so nekaj kupili. Torej, v kolikor vlagatelj investira v ta podjetja, naj delež ne predstavlja več kot 5 odstotkov celotnega portfelja oz. le delež, ki je namenjen špekulativnim naložbam.

Če zaključim, v kolikor tudi pri investiranju prisegate na rešitve, ki dolgoročno ne delajo škode okolju, imate na trgu precej opcij. Kar je tudi logično, saj se je razviti svet zavezal, da bodo tovrstne rešitve spodbujali in bi se lahko zgodilo, da bodo tovrstna podjetja v prihodnje prinašala višji donos. Vsekakor pa ne pozabite na osnovno pravilo investiranja – ustrezna razpršitev, prilagojena vašemu profilu tveganja. Prav tako dodajajte naložbe, ki bi lahko postale muha enodnevnica, le v tisti del portfelja, ki je namenjen špekulaciji.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja