Članek slika

Ste vedeli, da analitiki še nikoli niso napovedali negativnega leta, v kolikor gledamo povprečje vseh napovedi? "Vse bo raslo," vam bodo rekli skoraj vsi. In imajo prav. Statistično gledano imajo trgi v vsakem trenutku več kot 50-odstotno verjetnost za rast, ne glede na okolje.

Če se dotaknemo letošnjega leta, so ameriški trgi v prvi polovici leta pridobili približno 15 odstotkov. Torej je verjetnost, da bo leto 2019 zapisano v zgodovino v zelenem, še toliko večja. Koliko pa vas je takih vlagateljev, ki ste na trg vstopili blizu rekordnih ravni in so vaši prihranki do danes izgubili nekaj odstotkov vrednosti? Verjamem, da ni prijetno poslušati analitike, da je vse super, da je letošnje leto pozitivno ... medtem ko pri svojih prihrankih opazujete izgubo.

Samo poglejte donose celotnega leta 2007 ali leta 1987. Težko bi rekli, da je v teh dveh letih trg beležil enega najbolj napornih obdobij v zgodovini. Razloge gre iskati predvsem v učinkovitosti trgov, zato tudi obstaja približno 66-odstotna verjetnost za rast v kateremkoli trenutku za prihodnjih 6 mesecev. Niti ni pomembno kako so se trgi gibali v 6 mesecih pred tem, saj borze gledajo v prihodnost, ne v preteklost.

Z uvodom sem želel le predstaviti zanimiv podatek, ki je istočasno pozitiven in negativen. Zakaj bi namreč potrebovali analitike in svetovalce, če vam bo vsak rekel, da bo vse raslo? Zato ker napovedovanje prihodnjega gibanja ni primarna naloga teh ljudi. Večina ljudi, ki je že delala s pravim finančnim svetovalcem, se zaveda vrednosti, ki jo ta za njih predstavlja. Na drugi strani so tisti, ki še niso delali s finančnim svetovalcem in menijo, da so za njih te storitve nedosegljive. Mnogi ne vedo, kako spoznati pravega finančnega svetovalca in posledično tudi ne vedo, kako močno lahko ena oseba spremeni njihovo življenje. Prepogosto se ravno taki ljudje izogibajo varčevanju ali pa se odločijo za varčevanje v lastni režiji, brez pravilne usmeritve. In ravno tukaj lahko pravi finančni svetovalec naredi veliko razliko.

Začne se pri majhnih stvareh, kot so na primer zavarovanja, ki jih imamo vsi sklenjena. Se zavedate, kako veliko denarja izgubite vsako leto, ker plačate predrago zavarovanje za avtomobil, istočasno pa vas skrbi, kaj se bo zgodilo, ko bo prišlo do škodnega dogodka? Se zavedate, da verjetno še več denarja izgubljate zaradi neprimerno sestavljenega zavarovanja za dom? Kaj pa vaši potomci? Kaj se bo zgodilo z njimi, če se z vami kaj zgodi? In tudi če se ne, bodo lahko brezskrbno študirali? Kako boste vi živeli v starih letih? Kako bodo živeli vaši starši? Bi radi dosegli finančno neodvisnost? To je le nekaj najbolj osnovnih vprašanj, ki si jih morate zastaviti, preden se odločite, da potrebujete pomoč. Tako, kot pri našem zdravju, tudi pri finančnem zdravju potrebujete neodvisnega strokovnjaka, ki vam bo pomagal.

Kaj pa investicije? Ko se vlagatelji pogovarjajo med seboj, zelo radi izpostavijo visoko donosnost, ki so jo ustvarili s svojo investicijo po nasvetu Svetovalca 1. Vlagatelj, ki ga posluša in dela s Svetovalcem 2, dobi občutek, da njegov svetovalec dela slabše, saj je z investicijo ustvaril nižjo donosnost. Ampak tako kot pri sadju, tudi pri investicijah ne moremo primerjati eno z drugim, dokler ne upoštevamo preostalih dejavnikov. S katerim svetovalcem bi raje delali? S tistim, ki vam v enem letu ustvari 8 - odstotno donosnost z visokim tveganjem ali z nekom, ki vam v enem letu ustvari 6 - odstotno donosnost, vendar le z delčkom tveganja, ki ga prevzamete pri prvem?

Donosnost, ki jo ustvarite s svojo investicijo, je neposredno povezana s tveganjem, ki ga pri tem prevzamete. Povedano po domače, več ste pripravljeni tvegati, potencialno boljši bodo rezultati in obratno. Na žalost je tveganje, ki ga sprejemajo vlagatelji, v veliko primerih previsoko. To je bilo v zadnjih 10 letih pozitivno za večino vlagateljev ampak kaj se bo s portfelji zgodilo med finančno krizo? Cilj vsakega svetovalca je in mora biti, da nepoučenemu vlagatelju ustvarja čim višje donosnosti. A sprejem visokega tveganja ni primeren nasvet za nekoga, ki ti zaupa svoje življenjske prihranke.

Če povzamem, ne zaupajte slepo napovedim in v prvi vrsti poskrbite za tveganje, ki ga sprejemate. Če je to večino časa nepomembno, vam bo rešilo portfelj v negotovih časih. Danes, ko so slabe novice za vlagatelje zopet postale dobre novice (vsi stavijo na upočasnjevanje rasti, saj bi to pomenilo, da bo Fed zagotovo znižal obrestne mere), so vsekakor negotovi časi. Po navadi pride zelo hitro do tega, da prevlada logika in bomo v tem primeru priča streznitvi, ki bo prinesla več kot le glavobol – prinesla bo tudi izgubo dela prihrankov.

Pozabite na ponos, pozabite na stereotipe in poskrbite za varnost vašega portfelja, ter si pridobite strokovno pomoč! Na voljo vam je ekipa izkušenih svetovalcev, ki veljajo za najboljše v Sloveniji.

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja