Drugo mnenje: Ključ do uspešnega upravljanja z osebnimi financami

Članek slika

Kako se uspešno lotiti urejanja osebnih financ in kje začeti? Vsega skupaj bi se lotil v lastni režiji ker vem, da zastonj kosilo ne obstaja.

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Ne bi bilo super, če bi obstajala čarobna formula ali preprosti trik, ki bi nam omogočil, da bi imeli vedno urejene osebne finance in ne bi nikoli rabili skrbeti za to, da nam zmanjka denarja? Čeprav to ni realno, obstaja kar nekaj preprostih korakov, s katerimi lahko na dolgi rok izboljšamo situacijo brez potrebe po profesionalni pomoči. Če boste tem nasvetom sledili, lahko s časom začnete varčevati za lastno prihodnost, znižate zadolženost in se posledično tudi bolje počutite.

V kolikor se boste celotne zadeve lotili sami, vam najprej priporočam, da si svoje finančne cilje nekam zapišete. Recimo, da je eden od ciljev zgodnja upokojitev - ta je v celoti odvisen od tega koliko sredstev lahko privarčujete ter koliko časa bi še radi delali. Ostali cilji, vključno z lastništvom nepremičnine, družino, selitvijo ali menjavo službe bodo posledično tudi pod vplivom vašega prvega cilja oz. tega, kako uspešno temu sledite.

Ko boste na papir spravili vse svoje finančne cilje, le te najprej sortirajte po pomembnosti, nato po časovnem obdobju in nenazadnje tudi po verjetnosti, ali je cilj lahko ali težko dosegljiv. Vaš finančni načrt je zelo pomemben za dosego končnega cilja, pot do tega pa razdelite na več delov. Preprosti vmesni koraki so lahko tudi mesečni pregled vaših prihodkov in odhodkov. Kot zanimivost, boste skoraj sigurno po nekaj mesecev sledenja cilju ugotovili, da vam ostane več denarja, kot prej. Ta denar porabite za znižanje zadolženosti ali pa povečanje varčevanja. Morda je eden od ciljev tudi kakšno potovanje ali boljši dopust z vašo družino - dodaten denar lahko namenite za letno varčevanje za ta namen.

Ko boste pripravljali finančni načrt, ne pozabite na ključne dejavnike: nadzor denarnega toka, prispevanje k dolgoročnim ciljem ter gradnjo rezervnega sklada, ki vam bo pomagal v težkih obdobjih.

Ne pozabite nase. Namreč, če boste živeli le za vaše finančne cilje in boste pozabili na sedanjost, se vam lahko to hitro maščuje. Proslavljajte svoje uspehe, ki jih boste dosegali pri sledenju finančnemu načrtu in ne pozabite na lastni užitek ter vaše bližnje.

Čeprav je očitno, da zaupanja v strokovni nasvet nimate veliko, vam še vedno priporočam, da se poslužite mnenj strokovnjakov, četudi boste za tega nekaj plačali. Namreč največkrat je tako, da vam lahko koristen nasvet privarčuje več sredstev, kot boste za tega plačali.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja