Drugo mnenje: Kako naj investira 23 letnik?

Članek slika

Star sem 23 let in imam redno zaposlitev. Dolgov nimam, zato sem se odločil, da začnem varčevati. Kako začeti?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Lepo, da ste se odločili, da poskrbite za svojo prihodnost. Veseli me tudi, da vam vaše finančno stanje omogoča dovolj lagodno življenje ob varčevanju. Vsekakor so vzajemni skladi eden izmed najprimernejših finančnih instrumentov, ki jih lahko uporabite pri dolgoročnem mesečnem varčevanju za potrebe v prihodnosti, saj postopno mesečno varčevanje v vzajemnih skladih omogoča, da vlagatelj ob širši razpršitvi in nižjem tveganju na dolgi rok doseže učinek dobrega povprečja.

Sedaj je seveda na mestu, da določite cilje, za katere boste varčevali in na podlagi tega tudi ustrezne produkte, s katerimi boste te cilje dosegali. Morda želite čez nekaj let na en daljši dopust? Kaj pa družina, otroci? Kaj pa nepremičninska problematika? Nenazadnje ne smete pozabiti niti na lastno upokojitev.

Pogosta napaka, ki jo večina vlagateljev stori pri varčevanju v vzajemnih skladih je, da želijo doseči različne naložbene cilje preko enega samega portfelja vzajemnih skladov. To je v nasprotju z osnovnimi pravili vlaganja v vzajemne sklade, kjer velja, da je en naložbeni portfelj namenjen doseganju enega naložbenega cilja. Naložbene cilje je smiselno združevati le v primeru, ko predvidevamo, da bomo za dva ali več naložbenih ciljev varčevali približno enako dolgo.

Za uresničitev kratkoročnih ciljev izbiramo bolj varne in nizko donosne naložbe, med katere uvrščamo bančne vezave in sklade denarnega trga. Za doseganje srednjeročnih ciljev uporabljamo nizko in srednje tvegane naložbe, saj je na voljo manj časa za povrnitev morebitne izgube. Za doseganje dolgoročnih ciljev, na primer varčevanje za pokojnino, ki jo bomo uživali čez 30 let, je tveganje manjše. Kar pomeni, da je v primeru začasnih izgub na voljo dovolj časa za povrnitev izgubljenega. Tu lahko uporabimo bolj tvegane delniške vzajemne sklade. Zakaj delniški? Ker so na dolgi rok bolj donosni, morebitna višja nihanja pa postanejo skoraj neopazna. Še bolje, negativni donosi na začetku varčevalne poti zaradi metode povprečnega stroška močno izboljšajo končni rezultat. In v kolikor imate pred sabo še vsaj 10 let varčevanja, so padci v prvi tretjini celotnega obdobja priporočljivi, ne glede na to, kako čudno se to sliši. Pomembno je, da morebitne padce obrnete sebi v prid.

Vsekakor se pred začetkom obrnite na neodvisnega finančnega svetovalca. Pripravil vam bo finančni načrt, kateri bo vseboval vaše finančne cilje, ročnost varčevanja, profil tveganja, ter na podlagi tega vključil primerne produkte, da boste svoje cilje lahko dosegli.

V pomoč pri tej dilemi vam je lahko nova kampanja Vzajemcev, pri kateri vsi sodelujoči lahko opravijo video klic z našimi strokovnjaki. Prav tako se lahko menite preko spletnega obrazca za klepet, ki smo ga vzpostavili na spletnem mestu Vzajemci.com. 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja