Zgodovina se ne rima, neumnosti ponavljamo sami

Članek slika

Do kdaj bodo trgi rasli? Odgovor je preprost: do takrat, ko ne bodo več rasli. Kratkoročno napovedovanje je skoraj nemogoče in zelo nehvaležno delo, zato se tega početja rajši ne lotevamo.

Večkrat je bilo že izpostavljeno, da smo vsi, tako ali drugače, ovce. Ne mislim žaljivo, nenazadnje gre za simpatične živali, od katerih imamo vsi korist. Prav tako imamo vsi korist od črednega nagona na borzah. Kratkoročni trendi na borzah bolj slonijo na dnevnih objavah in ne na celotni sliki, ki jo posamezno gospodarstvo izkazuje.

Na mestu je znova pravilo, katerega opažam, da v zadnjem času upošteva vedno manj ljudi, vključno z analitiki in celo nekaterimi predstavniki družb za upravljanje (kar je še bolj zaskrbljujoče): Pretekli donosi niso garancija prihodnjih donosov! To pravilo je v prvi vrsti odgovorno za čredni nagon, kateremu smo priča danes. Hitra rast, ki smo ji bili priča od začetka leta, je izbrisala spomin na dogajanje v lanskem letu in sedaj vsi pričakujejo, da se bo trend nadaljeval v nedogled. Potovanje skupaj s čredo je lahko v takšnih obdobjih koristno ... dokler ne pridemo do prepada in se znajdemo skupaj z ostalimi "ovcami" v stanju prostega pada. Napovedovanje neskončne rasti me spominja na obdobje iz leta 2006, ko so vsi pričakovali, da bo rast Ljubljanske borze vedno nad 30 odstotki letno in so hiteli na banke po kredit. Čeprav že logika pove, da kar zraste, mora tudi pasti ... in če nekaj izjemno hitro in visoko zraste, je pot navzdol še bolj boleča, četudi praviloma pade za kakšnih 60 odstotkov dosežene rasti.

Eni pravijo, da se zgodovina ponavlja oz. rima, sam pravim da smo ljudje tisti, ki delamo neumnosti samo zato, ker se iz starih napak naučimo premalo. Drži, da smo sedaj vsi bolj pazljivi pri izboru naložb. Prav tako smo bolj pazljivi pri izboru ponudnikov teh naložb in posledično tudi radi spustimo kakšno dobro priložnost; a na srečo, zato izpustimo tudi slabe priložnosti. A hitenje z vplačili v delniške sklade po tem, ko trg v enem mesecu zraste za 10 odstotkov in doseže vrednosti, katere so analitiki napovedovali za konec leta, je neumnost. Kot je tudi neumnost iz strani analitikov po doseženem cilju le prestaviti ciljne vrednosti ker so bile prejšnje že dosežene.

Cilj prispevka ni žaljenje, ampak kritika in spodbuditev h kritičnemu razmišljanju. Prav tako ne znam napovedovati prihodnosti, saj bi vam v nasprotnem pisal o tem, kako se imam na jahti sredi Karibskega morja. Navsezadnje pa gre za vaše prihranke in bi morali vprašati sebe: "Ali investiram ker je trg v zadnjem mesecu zrasel kar za 10 odstotkov?" in "Ali sem pripravljen tvegati padec v višini vsaj 10 odstotkov za nekaj odstotkov rasti?".

Poglejmo iz druge strani:

  1. Nahajamo se približno tri odstotke od rekordov, doseženih lani.
  2. Vrednotenja na trgih so visoka, za nami pa je 10 let rasti na trgih.
  3. Gospodarska aktivnost, čeprav robustna, se v številnih pomemnejših gospodarstvih upočasnjuje.
  4. Negotovosti, ki lahko povzročijo nenaden padec, je vedno več.

Moj namen ni, da vas prestrašim, želim vas le opozoriti, kako pomembna je ustrezna sestava portfelja, ki upošteva zgornje dejavnike. Tudi delniških naložb ni treba umakniti iz portfelja, morda le nekoliko znižati delež. Zanimiv koncept sem predstavil lani v prispevku Naložbeno priporočilo malo drugače, pri katerem sem podal preproste smernice glede razmerij med delnicami, obveznicami in naložbami s fiksnim donosom. Morda si lahko s to tabelo kaj pomagate, če se boste prilagoditve lotili sami. Vse ostale pa pozivam, da se obrnete na strokovnjake (na nas).

Prispevek izraža stališče avtorja in ne nujno, da tudi družbe VZAJEMCI SKUPINA d.o.o. 

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja