Drugo mnenje: Nikoli ni prepozno za boljšo pokojnino

Drugo mnenje: Nikoli ni prepozno za boljšo pokojnino

Stara sem 57 let in še nič nisem privarčevala za pokojnino. Je zame že prepozno za varčevanje v delniških skladih?

Odgovarja Myhajlo Todurov, miha.todurov@vzajemci.com

Drži, da ste v malo slabši situaciji kot nekdo, ki je star 20 ali 30 let, a imate pred seboj še nekaj časa, da popravite napake. Drži tudi, da boste za dosego istega cilja morali na mesečni ravni na stran dajati več kot nekdo mlajši, pri razpršitvi sredstev pa veliko bolj paziti, saj vas morebitni padci v zadnjem obdobju varčevanja lahko veliko bolj prizadenejo. Kljub temu menim, da se morate pri periodičnem varčevanju odločiti za delniške sklade.

Na daljši rok so delniški skladi (ali delnice) bolj donosne od ostalih naložbenih razredov, morebitna višja nihanja pa postanejo skoraj neopazna. Še bolje, negativni donosi na začetku varčevalne poti zaradi metode povprečnega stroška močno izboljšajo končni rezultat. In ne pozabite, padci v prvi tretjini celotnega obdobja so za vas priporočljivi, ne glede na to, kako čudno se to sliši. Tako lahko trenutno obdobje, ko je za nami desetletje rasti na trgih, dodatno izkoristite. Čeprav je to početje iz psihološkega vidika izjemno zahtevno, lahko poskusite še povečati mesečni vložek v negativnih obdobjih, v pozitivnih pa sledite vnaprej začrtanemu cilju. Tako boste izkoristili metodo povprečnega stroška. Do nakupov posameznih naložb pa boste prihajali po nižjih cenah oz. si boste povprečno nakupno ceno na tak način znižali in tudi sami vplivali na verjetnost pozitivnega končnega razpleta.

Če so padci za dolgoročne varčevalce v prvi tretjini varčevanja priporočljivi, se morate tem izogniti v zadnji tretjini. Varčevanje naj bo sestavljeno tako, da boste v prvi tretjini celotnega obdobja akumulirali premoženje, v drugi se ukvarjajte z maksimizacijo donosov, v zadnji pa se začnite pomikati proti vedno bolj varni strukturi, da vas morebitna kriza ne bi prizadela. To pomeni, da, v kolikor imate pred seboj še 8 let varčevanja, si v prvih 3 letih privoščite več tveganja, od 3. do 6. leta se postopoma pomikajte proti bolj varnim in manj nihajnim naložbam, od 6. leta dalje pa se postopoma premikajte proti najbolj varnim oblikam naložb. Portfelj pa v vmesnem času dograjujte z občasnimi enkratnimi vložki. Pazite le na strategijo, saj če je pri periodičnih varčevanjih priporočljivo več tvegati, morate pri enkratnih vložkih ubrati nasprotno strategijo in delati bolj na varnosti kot na donosih.

Niste edina, ki še nimate privarčevanega nič za starost. Po zadnjih podatkih več kot 40 odstotkov Slovencev ne varčuje za pokojnino, v ZDA in Veliki Britaniji pa je takih okoli 30 odstotkov ljudi. Ta problem vedno bolj pogosto izpostavljamo tako mi, kot tudi ostali strokovnjaki in je bilo v zadnjih letih narejenega veliko dela za izpostavitev tega problema v javnosti. Ključno pa je, da ste se odločili za ukrepanje in da boste lahko vsaj delno sanirali trenutno situacijo.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov svetkapitala@vzajemci.com. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.
 

Priporoči članek prijatelju