Drugo mnenje: Na kakšen način naj črpam sredstva po upokojitvi?

Drugo mnenje: Na kakšen način naj črpam sredstva po upokojitvi?

Kam naložiti privarčevana sredstva ob upokojitvi? Kako črpati prihranke, se moram držati pravila 4 odstotkov? Kaj pa struktura; je treba vse imeti na banki ali lahko še vedno zasledujem razporeditev med delnice in obveznice?

Odgovarja Myhajlo Todurov, miha.todurov@vzajemci.com

Zastavili ste zelo dobro vprašanje, kateremu skoraj nihče ne posveča pozornosti, dokler se ne upokoji. Obstaja vsaj toliko strategij za črpanje sredstev po upokojitvi, kot strategij ki nas pripeljejo do teh prihrankov. Oprimo se najprej na pravilo 4 odstotkov, ki pravi da lahko za brezskrbno črpanje sredstev porabite 4 odstotke prihrankov letno. Pri taki dinamiki naj bi prihranki zadostovali še za najmanj 30 let življenja po upokojitvi. A tukaj govorimo le o 4 odstotkih, med tem ko 96 odstotkov prihrankov ostane nedotaknjenih. Zato je tudi v dobi po upokojitvi smotrno razmisliti o strategiji, s katero nam bodo ta sredstva vsaj ohranjala svojo vrednost, za kar bi potrebovali povprečno letno rast v višini dobrih 4 odstotkov. Tako lahko zagotovimo, da bodo sredstva trajala dlje časa.

Da bi lažje nadzorovali celoten finančni tok, imejte najmanj 5 odstotkov sredstev likvidnih na bančnem računu in si iz naslova teh prihrankov izplačujte mesečno rento. Preostalih 95 odstotkov pa razporedite med delnice, obveznice ter naložbe s fiksnim donosom. Čeprav bi mnogi rekli, da po upokojitvi ne smete nič tvegati, se pri tej trditvi opirajo na tezo, da boste vse prihranke potrebovali naenkrat in ne v več več obrokih v obdobju nekaj desetletij. V kolikor bo vaša ciljna donosnost znašala 4 odstotke, lahko sredstva še vedno razporedite dokaj konzervativno. Polovico sredstev lahko usmerite v naložbe s fiksnim donosom kot so menice, obveznice ali pa tudi depozite, če bodo ti takrat prinašali dovolj visoke donose. Preostane pa razporedite po ključu 60:40 med obveznice in delnice razvitih držav. Tako bo vaša izpostavljenost delnicam znašala okoli 20 odstotkov, okoli 25 bodo predstavljale obveznice, preostanek pa naložbe s fiksnim donosom, gibanje trgov na katere nima vpliva.

To je le eden od načinov razporeditve sredstev. Izbira prave strategije pa je odvisna predvsem od vaših potreb, želja in naklonjenosti tveganju ter višine privarčevanih sredstev. Vsekakor pa se pred kakršnimikoli odločitvami posvetujte z neodvisnim finančnim strokovnjakom.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov svetkapitala@vzajemci.com. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Priporoči članek prijatelju