Drugo mnenje: Nezanemarljiv vpliv inflacije

Drugo mnenje: Nezanemarljiv vpliv inflacije

Kako inflacija vpliva na prihranke?

Odgovarja Myhajlo Todurov, miha.todurov@vzajemci.com

Se še spomnite koliko je stala skodelica kave pred 15 leti? Ali koliko ste plačali za vstopnico za ogled filma v kinu? Vse to danes stane veliko več zahvaljujoč, med drugim, tudi inflaciji. Inflacija je povprečna rast cen za dobrine in storitve, ki se izraža v odstotkih na letni ravni. Za ponazoritev dolgoročnega učinka inflacije poglejmo preprost primer: med drugo svetovno vojno, gledano iz današnjega vidika, ste lahko za 15 centov kupili hlebec kruha, nov avtomobil za manj kot 1000 evrov in povprečno hišo za okoli 5000 evrov. Danes bi za vse navedeno plačali bistveno več. Inflacija ima vpliv tudi na kupno moč denarja, zato je pomembno razumeti inflacijo in nadzorovati njen učinek na naše prihranke.

Zakaj je inflacija tako pomembna?

Recimo, da imate na varčevalnem računu, ki vam prinaša 1 odstotek letno, naloženih 100 evrov. Po preteku enega leta boste imeli na računu 101 evro, inflacija pa bo v istem obdobju znašala 2 odstotka. Torej bi morali imeti na računu 102 evra že za to, da bi izničili učinek inflacije. A ker boste na računu imeli le 101 evra, boste realno gledano izgubili del kupne moči. V kolikor vaši prihranki ne rastejo s podobno hitrostjo, kot višina inflacije, boste na dolgi rok na istem, kot če bi izgubljali denar.

Poglejmo še iz drugega vidika. Če ste upokojenec, življenjski standard katerega je odvisen od prihrankov, katere ste ustvarjali celo življenje, tega standarda ne boste mogli neskončno vzdrževati v kolikor se kupna moč teh prihrankov zaradi inflacije zniža. Življenjski stroški, poleg cen ostalih dobrin in storitev, prav tako skozi čas naraščajo. Kaj pa če varčujete za otrokov študij ali nepremičnino o kateri ste sanjali zadnjih 10 let? Zadnje, kar si želite, je to da po koncu varčevanja ugotovite, da zaradi sprememb cen nimate dovolj sredstev, čeprav ste se do potankosti držali varčevalnega načrta, ki ste si ga zastavili.

Zakaj pride do inflacije?

Inflacija pride takrat, ko povpraševanje po dobrinah in storitvah v gospodarstvu narašča. Z naraščanjem količine denarja v obtoku bo verjetno naraslo tudi povpraševanje iz strani potrošnikov po posameznih dobrinah. Višje povpraševanje pomeni višji pritisk na cene, saj bodo trgovci višali cene sorazmerno temu, koliko ljudi je pripravljenih plačati določeno višino denarja za posamezno dobrino. Drugi vpliv na višino inflacije pa najdemo v stroških proizvodnje. V kolikor se cena dobrine ali storitve, ključne pri proizvodnji določenega izdelka zviša, se bo zvišala tudi cena končnega proizvoda, saj proizvajalci ne želijo poslovati z izgubo, strošek pa se prenese na končnega kupca.

Kot sem zapisal že v prvem delu prispevka, morate paziti, da višina vaših prihrankov raste vsaj sorazmerno z višino inflacije. V nasprotnem se morate sprijazniti s tem, da bo kupna moč vaših privarčevanih sredstev skozi čas padala. Da bi se izognili slednjemu scenariju, se poslužujte nasvetov finančnih strokovnjakov.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov svetkapitala@vzajemci.com. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Priporoči članek prijatelju