Izpostavljeni varčevalni načrt: ALTA Skladi

Izpostavljeni varčevalni načrt: ALTA Skladi

V tokratnem prispevku sem se malo bolj podrobno posvetil možnostim mesečnega varčevanja, ki jih ponujajo slovenske družbe za upravljanje. In danes bi rad izpostavil varčevalni načrt družbe ALTA Skladi.

Periodično varčevanje je v današnjih časih nuja. Lahko varčujemo za kratkoročne cilje, kot so dopusti, nakup avtomobila ali kaj podobnega. Z mesečnim varčevanjem pa lahko poskrbimo tudi za dosego dolgoročnih ciljev, vendar ta pot zahteva veliko mero discipline, potrpljenja in tudi znanja. 

Vedno je pravi trenutek za začetek

Sama strategija pri tovrstnem varčevanju se razlikuje od tiste, ki se je moramo posluževati pri enkratnih vložkih. Če velja, da moramo pri večjih enkratnih zneskih manj tvegati in skrbeti za stabilnost, se to pravilo pri dolgoročnem varčevanju obrne na glavo. Pri mesečnem varčevanju se je bolj smotrno osredotočiti na naložbe, ki so v tem trenutku poceni ter imajo veliko potenciala za rast. Na tak način izkoristimo metodo povprečnega stroška in tudi morebitni padci v začetni dobi varčevanja v tem primeru predstavljajo prednost za vlagatelja, saj za isti znesek dobi več enot posamezne naložbe. Z metodo povprečnega stroška lahko zaslužimo takrat, ko tečaji točk skladov na trgu padajo in rastejo.

Kot že večkrat v preteklosti, bom znova izpostavil izjavo enega izmed najboljših investitorjev vseh časov. Peter Lynch je v obdobju 1977-1990 upravljal velikanski sklad Fidelity Magellan, ki se v tem obdobju lahko pohvali s povprečno letno donosnostjo v višini 29 odstotkov. "Ljudje zapravljajo veliko časa za to, da bi ugotovili kdaj je najbolj primeren trenutek za investiranje in lahko povem, da je to le izguba časa. Sam sem naredil izjemno analizo. V obdobju 1965-1995, torej 30 let, če bi investirali tisoč dolarjev vsako leto in imeli veliko srečo, da ste investirali na najnižji točki posameznega leta, bi bila vaša povprečna letna donosnost 11,7 odstotkov. Če bi imeli veliko nesrečo in bi vsako leto investirali tisoč dolarjev na najvišji točki leta, bi bila vaša povprečna donosnost 10,6 odstotkov. To je edina razlika med najvišjo in najnižjo točko posameznega leta. Možnosti so zelo majhne, a ljudje še vedno posvečajo ogromno časa in energije analiziranju, kaj se bo zgodilo s trgom. To se preprosto ne splača," je izjavil legendarni vlagatelj.

Zgornjo izjavo bi si morali številni vlagatelji shraniti. To je izjava, ki govori v prid dolgoročnemu investiranju in še enkrat poudari, da 'lovljenje najnižjih vrednosti' in skrb zaradi dnevnih sprememb nima velikega pomena pri investiranju na daljši rok. Če nimate v planu prodaje naložbe v roku enega leta ali celo desetletja, ni logično, da bi bili zaskrbljeni zaradi dnevnih sprememb.

ALTA Varčevalni načrt

Zakaj na tem mestu izpostavljam varčevalni načrt ALTA Skladi? Zaradi preprostosti in prednosti, ki jih ponujajo vlagateljem. Na prvem mestu nas vsekakor zanimajo stroški: vstopni stroški varčevanja znašajo sicer visokih 4 odstotkov, a so vlagatelji po koncu varčevanja upravičeni do njihovega povračila. Pri varčevanju do 9 let, dobijo vlagatelji povrnjenih 20 odstotkov plačanih stroškov, pri dobi od 10 do vključno 14 let 50 odstotkov, pri dobi od 15 let dalje (kolikor naj bi tudi varčevali dolgoročni vlagatelji) pa družba povrne vse plačane vstopne stroške. V kolikor varčujete za svojega otroka, ki še ni dopolnil 18 let, vam ALTA Skladi podarijo še dodaten obrok. 

Kaj pa naložbe? Družba za upravljanje se lahko pohvali z eno izmed najbolj širokih palet skladov. Izbira je od najbolj osnovnih globalnih delniških ali mešanih skladov do ozko usmerjenih na posamezne trge, kot so indijski trg, turški trg, balkan ... Torej tudi pri izbiri naložbe je veliko možnosti, ki se jih vlagatelji lahko poslužujejo. 

Kaj pa likvidnost in fleksibilnost? Pri varčevanju niste omejeni na samo en sklad ali izbrano košarico skladov, saj je omogočen prosti prehod med posameznimi podskladi krovnega sklada. Tudi sredstva so vlagateljem vedno na voljo. Pri izplačilih le pazite na to, da to ne bi vplivalo na ugodnosti, ki vam jih na drugi strani nudijo. 

Izkoristite oktober za začetek

Oktobra številni ponudniki naložbenih produktov nudijo ugodnosti v obliki nižjih vstopnih stroškov ali obroka, katerega vlagateljem podarijo. Vsi tisti, ki se že dlje časa odločate za mesečno varčevanje in ne veste kje začeti, izkoristite oktober. Kontaktirajte strokovnjake VZAJEMCI SKUPINA d.o.o., da vam pomagajo začeti varčevati. 

Prispevek predstavlja mnenje avtorja in ne nujno tudi družbe VZAJEMCI SKUPINA d.o.o. V primeru dodatnih vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Priporoči članek prijatelju