Izkoristite oktobrska znižanja vstopnih stroškov in zaslužite!

Izkoristite oktobrska znižanja vstopnih stroškov in zaslužite!

Oktober je mesec varčevanja, ki se na zadnji dan, 31.10., konča s svetovnim dnem varčevanja. V Sloveniji se v zadnjih letih vse več ljudi, poleg varčevanja v bankah, odloča tudi za varčevanje na kapitalskih trgih.

Kupna moč prihrankov na banki pada

V trenutnem okolju varčevanje na banki ni več smiselno in bo minilo še veliko let, preden bomo spet dočakali obdobje, ko bodo obresti na bankah višje od stopnje inflacije. Varčevanje se, tako kot že desetletja na razvitih trgih, seli iz bank na kapitalske trge. Vedno bolj do izraza pa prihajajo tudi t.i. alternativne naložbe, čeprav bolj za tiste z več premoženja. 

"Varčevanje je dobra stvar, sploh če so to zate storili že tvoji starši," je enkrat izjavil Winston Churchill. In ni se motil. Današnji upokojenci po svetu žanjejo sadove varčevalnih navad preteklih generacij. Situacija pa se na žalost že obrača in prihodnje generacije upokojencev, še posebej tisti, ki šele zdaj prestopajo med aktivno populacijo, bodo na upokojitev gledali z drugimi očmi. 

Že sedaj vedno več ljudi nadaljuje z delom tudi po izpolnjenih pogojih za upokojitev. Za ta trend so odgovorni predvsem naslednji dejavniki: 

1. Si upokojitve ne morejo privoščiti.
2. Prihranki niso beležili dovolj visoke donosnosti.
3. Si upokojitve ne želijo.

Čas: Pomemben dejavnik, ki ga vlagatelji zanemarjate

Vsak izkušen vlagatelj ve, kdo je Peter Lynch. To je človek, ki je v obdobju 1977-1990 upravljal velikanski sklad Fidelity Magellan, ki se v tem obdobju lahko pohvali s povprečno letno donosnostjo v višini 29 odstotkov. Na spletu lahko najdete veliko podatkov o Lynchu, skladu ki ga je upravljal, njegove citate itd. Tokrat se bom posvetil citatu iz njegovega intervjuja sredi 90-ih let prejšnjega stoletja.

"Ljudje zapravljajo veliko časa za to, da bi ugotovili kdaj je najbolj primeren trenutek za investiranje in lahko povem, da je to le izguba časa. Sam sem naredil izjemno analizo. V obdobju 1965-1995, torej 30 let, če bi investirali tisoč dolarjev vsako leto in imeli veliko srečo, da ste investirali na najnižji točki posameznega leta, bi bila vaša povprečna letna donosnost 11,7 odstotkov. Če bi imeli veliko nesrečo in bi vsako leto investirali tisoč dolarjev na najvišji točki leta, bi bila vaša povprečna donosnost 10,6 odstotkov. To je edina razlika med najvišjo in najnižjo točko posameznega leta. Možnosti so zelo majhne, a ljudje še vedno posvečajo ogromno časa in energije analiziranju, kaj se bo zgodilo s trgom. To se preprosto ne splača," je izjavil legendarni vlagatelj.

Zgornjo izjavo bi si morali številni vlagatelji shraniti. To je izjava, ki govori v prid dolgoročnemu investiranju in še enkrat poudari, da 'lovljenje najnižjih vrednosti' in skrb zaradi dnevnih sprememb nima velikega pomena pri investiranju na daljši rok. Če nimate v planu prodaje naložbe v roku enega leta ali celo desetletja, ni logično, da bi bili zaskrbljeni zaradi dnevnih sprememb.

DZU ponujajo do 3% prihranka

V Sloveniji, po podatkih ATVP, v vzajemne sklade investira več kot 461 tisoč različnih vlagateljev. In veliko izmed njih bo oktober izkoristilo tudi za cenejši vstop v naložbeni portfelj vzajemnih skladov.

Varčevanje v vzajemnih skladih je namenjeno predvsem vlagateljem, ki želijo razpoložljiva denarna sredstva investirati v nakup delnic, obveznic in drugih vrednostnih papirjev, vendar nimajo dovolj znanja, izkušenj ali časa, da bi to počeli sami. Denar zato raje prepustijo izkušenim upravljavcem vzajemnih skladov, ki sredstva sklada razpršijo v več različnih vrednostnih papirjev s čimer povečajo varnost in zmanjšajo tveganje celotne naložbe.

V mesecu varčevanja, ki se na zadnji dan 31.10. konča z svetovnim dnem varčevanja, se družbe za upravljanje vsako leto odločijo in vlagatelje razveselijo z ugodnejšimi pogoji za pristop k njihovim vzajemnim skladom. Trenutno je znano, da so vstopne stroške znižali za 50% pri družbi Triglav Skladi, Generali Investments in Sava Infond (pred pristopom si obvezno preberite pogoje na uradnem spletnem mestu!)., 

V primeru dodatnih vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Priporoči članek prijatelju