Drugo mnenje: Atributi investiranja v umetnine

Članek slika

Pozdravljeni, katere so značilnosti investiranja v umetnine? Kaj moram vedeti?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected].

Slika, ki ste jo kupili v barvi vašega kavča, lahko pridobi na vrednosti. Lahko pa bo čez čas vredna toliko, kot izdelek vašega predšolskega otroka - neprecenljivo za vas in nič za vse ostale. Kot pri vsaki investiciji, morate tudi na tem področju opraviti svojo domačo nalogo in raziskati segment umetnin. Ta sektor je še posebej unikaten, saj tu ne morete najti jamstva, lahko pa imate srečo in svoj dom zapolnite z deli, ki se bodo čez čas izkazali za pravo bogastvo.

Iskanje investicij na tem področju spada na sam konec ustvarjanja naložbenega portfelja. Pravilo velja, da mora vsak posameznik najprej poskrbeti za periodično varčevanje. V drugem delu, ko si ustvarimo večje enkratne zneske, moramo poskrbeti za pravilno razpršitev med različnimi tipi naložb, da nam prinašajo stabilne donose. Šele v zadnjem delu pa si lahko privoščimo del portfelja razpršiti med take alternativne naložbe, kot so umetnine, avtomobili, vina itd. Namreč pri alternativnih naložbah velja, da so nizko likvidne, kar pomeni, da je za dostop do denarja treba počakati od nekaj tednov do nekaj mesecev. Pri umetninah pa je ta doba še veliko daljša, in preden realiziramo donose, moramo včasih čakati tudi več desetletij. Zato tudi velja, da je to področje namenjeno le tistim, ki spadajo med zgornji odstotek najpremožnejših ljudi.

Preden realiziramo donose iz naslova umetnin, moramo čakati tudi več desetletij.

Najprej se vprašajte, zakaj bi radi investirali v umetnine. V kolikor je odgovor, da zaradi številnih zgodb, kako je nekdo kupil sliko za nekaj tisoč evrov in jo nato prodal za več milijonov, vam priporočam, da se držite drugih tipov naložb. Te zgodbe so bolj izjema, kot pravilo. In v večini primerov gre za vrhunske poznavalce, ki s svojimi nakupi na dolgi rok v povprečju ustvarjajo donose, primerljive s tistimi na borznih trgih. Z upoštevanjem stroškov hrambe, zavarovanja, organizacije dražbe ter davki, pa celo nižje. Dolgoročno povprečje se giblje okoli 8 odstotkov letno. Prav tako je tudi ta trg priča cikličnim obdobjem devalvacije, kot standardni borzni trgi. Je pa res, da je korelacija z gibanjem delnic ena izmed najnižjih.

Velik trg z veliko pomanjkljivosti

Globalni trg umetnin je veliko večji, kot si mislite. Pravih številk sicer ni nikjer na voljo, saj številni podatki ne upoštevajo zasebnih poslov, a se povprečje giblje okoli 50 milijard ameriških dolarjev, kar je primerljivo z letnim BDP Slovenije. Svet umetnin ima svoje baze transakcij in tudi svoje indekse. A so ti podatki pomanjkljivi, saj v večini primerov ne upoštevajo zasebnih poslov in le tiste umetnine, ki se na trgu pojavijo vsaj dvakrat. Strokovnjaki so mnenja, da je takih manj kot en odstotek, saj večina ljudi nikoli ne proda umetnine, ki jo na dražbi kupi. Najbolj priljubljen indeks je Soteby's Mei Moses index, ki uporablja podatke o več kot 45 tisoč transakcij v zadnjih več kot 200 letih. Indeks uporablja nakupno ceno posameznega dela od leta 1810 do danes v dveh časovnih obdobjih in na podlagi teh podatkov preračunajo povprečje.

Zanimivo sliko, ki naj bo v svarilo, kažejo tudi raziskave, opravljene med lastniki galerij po svetu. Trenutno imamo na svetu okoli 19 tisoč galerij in si lahko v letošnjem »Global Art Gallery Report« preberete raziskavo, ki so jo analitiki opravili med 8 tisoč lastniki galerij v ZDA, Veliki Britaniji ter v Nemčiji. V tej anonimni raziskavi je le 16 odstotkov anketirancev izjavilo, da so v preteklem letu prodali za več kot milijon ameriških dolarjev del. Kar 30 odstotkov pa je odgovorilo, da so v letu 2016 ustvarili izgubo. Skoraj polovica oz. 49 odstotkov vseh galerij pa je bila ustanovljenih po letu 2000.

Kljub pomanjkljivim podatkom, lahko že iz nam znanih razberemo, da je trg umetnin neprimeren za veliko večino vlagateljev. Tudi s prehodnim vrhunskim znanjem, zajetnim bogastvom in velikim potrpljenjem, udeleženci na tem področju brez kančka sreče le stežka premagajo klasične naložbene tipe.

Nekaj nasvetov

V kolikor se kljub zapisanemu odločite za vstop na trg umetnin, vam podajam nekaj praktičnih nasvetov:

Bodite pozorni na ponudbo in povpraševanje. Številna dela se prodajajo tudi kot kopije z ustreznimi certifikati. Je res, da lahko tako delo kupite ceneje, a v kolikor vsako leto galerije natisnejo veliko število izvodov, bo tudi cena vašega najverjetneje izgubljala vrednost. V kolikor se kljub temu odločite za nakup kopije, poskusite pridobiti originalen podpis avtorja, saj bo vrednost s tem narasla.

Mladi umetniki so cenejši in potencialno bolj donosni. Nakup dela mladega, še neuveljavljenega umetnika, je lahko odlična naložba, saj boste plačali precej manj, kot pa za delo že uveljavljenega, svetovno znanega umetnika. Na drugi strani seveda bodite pozorni na tveganja, saj velika večina takih del ne bo nikoli pridobila vrednosti.

Dela ustrezno shranjujte. Če kupujete umetnine kot investicijo, morate poskrbeti tudi za ustrezno shranjevanje, kar pa ni poceni. Lahko se zgodi, da boste plačali pravo bogastvo za neko delo, za katerega na koncu ne boste dobili želene cene le zaradi tega ker bo to, v času prodaje, slabo ohranjeno.

Postanite analitični. Uporabljajte številna spletna orodja, kot so artnet in artprice, da dobite boljši vpogled v svet umetnin. Raziskujte tudi samostojno z udeleževanjem na dražbah in spremljanjem vaših najljubših umetnikov. Le tako boste lahko sčasoma postali poznavalec dogajanja.

Ne škrtarite pri strokovnjakih. Na svetu najdemo veliko število ljudi, ki se izdaja za strokovnjake na področju umetnin in vam računa manj, kot drugi. A boste ugotovili, da na račun kvalitete opravljenega dela. Tudi odsvetujem, da se pri dražjih delih celotnega procesa nakupa in prodaje lotite sami, saj si lahko s pomočjo strokovnjaka izborite bolj ugodno ceno (tako pri nakupu, kot tudi pri prodaji).

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja