Drugo mnenje: Koliko denarja naj imam na banki?

Članek slika

Vsi govorijo, da bi morali ves svoj denar imeti na banki. Pa je to res smiselno v luči rekordno nizkih obrestnih mer?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Vsak ima svoja prepričanja glede tega, koliko denarja je smiselno imeti na bančnem računu. Nekdo bo prisegal na to, da mora biti na banki ves denar, spet drugi prisegajo na "štumf", tretji pa bi tega razpršili med različne vrednostne papirje. Pravilo sicer pravi, da je višina sredstev na bančnem računu odvisna od finančne situacije. Kar bi morali držati na TRR, so sredstva, namenjena plačevanju položnic ter drugih odlivov, vključno s splošno potrošnjo. Vse se torej začne pri finančnem načrtovanju.

Pravilo 50/30/20

Predstavil bi vam predvsem pravilo 50/30/20. Namesto, da bi poskušali sestavljati celotno mrežo vaših odlivov, si lahko te razdelite v tri osnovne skupine.

Prva, v katero spadajo fiksni mesečni odhodki, kot so računi za zavarovanje, položnice, najemnina itd. bi morali predstavljati nekje okoli 50 odstotkov vseh mesečnih prihodkov, če gledamo splošno povprečje. Tem stroškom se ne da izogniti, a smotrno je le te poskusiti omejiti, da ne presežejo 50 odstotkov vseh odhodkov.

Drugo skupino predstavljajo sprotni odhodki, vključno s hrano, saj ta strošek ni nikoli vnaprej določen: lahko jeste zunaj ali si kuhate sami; lahko se odločite za spremembo prehrane itd. V to skupino spadajo tudi taki stroški, kot obisk športnih dogodkov in podobno. Čeprav splošno pravilo pravi, da bi ti stroški morali predstavljati približno 30 odstotkov vseh odhodkov, je večina finančnih strokovnjakov mnenja, da je to preveč.

Preostalih 20 odstotkov pa predstavlja vaše finančne cilje. Ta delež svojih prihodkov bi morali nameniti zase in ga razdeliti med različne finančne produkte, v kolikor pa še nimate rezervnega sklada, na začetku to namenite temu.

Kaj je rezervni sklad?

Rezervni sklad predstavljajo sredstva, spravljena na bančnem računu, katera so vam vedno na voljo. Ta sredstva so namenjena nepredvidljivim dogodkom, kot okvara vozila, nepričakovana popravila na vaši nepremičnini, ali pa kot sredstva, namenjena preživljanju v primeru izgube zaposlitve. In koliko teh sredstev naj bi imeli na računu? Večina finančnih strokovnjakov bi vam odgovorila, da dovolj, da se lahko iz tega naslova preživljate 6 mesecev. Če za preživetje potrebujete 1.000 evrov mesečno, bi vaš rezervni sklad moral biti velik 6.000 evrov. Nekateri finančni guruji sicer pravijo, da bi morala višina zadoščati za preživljanje 12 mesecev, spet drugi pa pravijo, da posameznik tega ne potrebuje, če nima dolgov in ima sredstva investirana v visoko likvidnih naložbah.

Če se vrnemo k začetnemu vprašanju, na banki je smiselno imeti dovolj denarja za rezervni sklad, saj ni v vašem interesu, da . Višina le tega pa naj bo prilagojena vaši povprečni mesečni porabi. Nikakor pa ne smete pozabiti tudi na varčevanje.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja