Drugo mnenje: Ko je potrošnja smotrna investicija

Članek slika

Star sem 24 let in sem pred enim letom diplomiral in se zaposlil v uspešnem slovenskem podjetju. V enem letu mi je uspelo privarčevati nekaj denarja in bi prosil za nasvet, kaj storiti.

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected].

Zelo pomembno je, da se že kot mladi naučite pomena varčevanja in akumuliranja bogastva. Rek "čas je denar" še kako drži in prej ko boste začeli varčevati, bolje bo za vas in vašo prihodnost. Tako je pohvalno, da ste se že takoj odločili za varčevanje. V prvem koraku morate sestaviti svoj finančni načrt, da bi lažje razumeli svoje cilje, interese in vrednote. Kot današnji diplomiranec oz. diplomiranka imate pred seboj še približno 40 let delovne dobe, v kateri boste morali akumulirati dovolj bogastva, s katerim se boste lahko preživljali do 120. leta. Vprašajte se, koliko bi radi privarčevali oziroma koliko boste potrebovali. S pomočjo teh odgovorov si lahko sestavite simulacije, koliko časa boste morali varčevati ter koliko sredstev.

Kam s prvimi prihranki?

Upoštevati morate vse trenutne okoliščine, med drugim tudi dejstvo, da varčevanje ni vedno na prvem mestu. Poskrbeti morate tudi za lagodno življenje v vaši aktivni dobi življenja.

1. Oblikujte varnostni sklad - Odlična začetna investicija je varnostni sklad. Velja pravilo, da morate najmanj 10% vseh svojih prihodkov investirati v varnostni sklad, dokler v njem ne naberete za približno šest mesečnih plač sredstev. Nikoli se ne ve, kaj se bo zgodilo jutri, zato je varnostni sklad nuja in ne le izbira. Varnostni sklad vam bo pomagal v primeru nepredvidljivih dogodkov. Naj gre za izgubo službe, zdravstvene stroške, popravila doma ali avta ... varnostni sklad vas odreši dodatnih zadolževanj za reševanje nastalih situacij. Izkušnje kažejo, da je najbolje, da si na obstoječi banki odprete varčevalni račun, na katerem se vam bodo ta sredstva kopičila.

2. Odplačajte svoj dolg - Diplomiranje je lep dosežek. A zelo veliko današnjih študentov konča študij z dolgovi (največkrat izredni limit na osebnem računu). Obresti na dolg so lahko zelo visoke in pomenijo nepotreben mesečni strošek. Če pred investiranjem poskrbite za to, da boste brez dolga, boste v prihodnje imeli več sredstev, ki jih lahko namenite varčevanju.

3. Potujte - Za tiste, ki nimate dolga in imate že oblikovan varnostni sklad, v katerega mesečno prispevate, je potovanje odličen način proslave svojega "uspeha". Izkušnja vam bo pomagala tudi razumeti druge kulture, se odpočiti in nabrati novih moči za nadaljevanje vaše kariere. Dopust je obenem odličen način iskanja novih idej.

4. Posodobite svojo garderobo - Spet, v kolikor nimate več dolga in imate že oblikovan varnostni sklad, v katerega prispevate, investirajte nekaj denarja tudi v sebe. Večina mladih ob zaključku izobraževanja še nima ustvarjene dovolj velike poslovne garderobe. Zato investicija v svoj izgled pomeni veliko. Obenem pazite, da garderobe ne boste posodabljali s svojo kreditno kartico.

5. Še naprej se izobražujte - Diploma ne pomeni, da ste zaključili z učenjem. Ravno nasprotno. Vaše učenje se šele začenja. Sam proces lahko pospešite tudi sami. Naučite se dodatnih jezikov, osnov programiranja ali pridobite licenco za delo, ki ga nameravate v prihodnje opravljati.

Potrošnja ni le strošek

Vprašajte znance kako investirajo in boste večinoma dobili odgovor, kot so delnice, obveznice, vzajemni skladi, varčevalni računi itd. A le redki bodo odgovorili, da investirajo v lasten razvoj. O tem le redki razglabljajo ker investiranje v človeške vire zgleda kot strošek. Ampak v kolikor investiranje v lasten razvoj pomeni, da boste s pomočjo tega stroška več zaslužili v prihodnje, lahko to uvrstimo med naložbe. Če pomislite, je investicija tudi študij. Pri vrhunskih športniki pa čas, ki ga namenijo za trening in oprema, s pomočjo katere poskušajo še izboljšati telesno pripravljenost. Primere lahko naštevamo v nedogled, a dejstvo ostaja, da lahko tudi pri tovrstnem investiranju izmerimo donosnost. Le da je doba, po kateri lahko izmerimo donosnost, po navadi daljša.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja