Ustvarite si svojo povišico

Članek slika

V kolikor ste eden izmed mnogih, ki že več let niso prejeli povišice, si to morda lahko ustvarite tudi sami.

Koncept je preprost - zmanjšanje porabe za samo nekaj odstotkov je v končnem rezultatu približno enako, kot če bi imeli za nekaj odstotkov višje prihodke. Pravzaprav je končni rezultat še boljši, saj vam ni treba plačati nič dodatnega davka na dodaten zaslužek, poleg tega pa posredno plačate manj davka ker zmanjšate svojo porabo.

Seveda, veliko vas je že kdaj pomislilo na to možnost in tudi že zmanjšalo svojo porabo. Toda, vedno obstaja neka stvar, pri kateri lahko privarčujemo brez vpliva na naš življenjski stil.

1. Spremljajte svoje odhodke

V kolikor ne spremljate svojih odhodkov, skoraj zagotovo nimate pojma kam gre velik del vašega denarja. Garantiram vam, da bi z aktivnim spremljanjem porabe ugotovili, da mesečno 'izgubite' 3%, 5%, 7% vašega denarja. Mogoče ga porabite za nepotrebne kavice, kosila ali hrano, ki se pokvari še preden je pojedena. V kolikor ne nameravate spremljati porabe, tega ne boste vedeli.

2. Določite kje boste prihranili

V kolikor nameravate popolnoma spremeniti svoje finance, morate prilagoditi vse - od morebitne hipoteke do kreditov. Tega se zdaj ne bomo dotikali. Osredotočili se bomo na 'povišico' v višini med tremi in štirimi odstoki. Ko potrebujemo le tri ali štiri odstotke več denarja, ga veliko najdemo med majhnimi stvarmi oz. med t.i. razvadami.

Če so vaši prihodki stagnirali več let, verjetno mislite da nimate nepotrebnih razvad - to je posledica tega ker v zadnjem času niste dodali nobene nove razvade, na stare ste se pa že zdavnaj navadili. Tako predlagam, da se pretvarjate, da pregledujete porabo nekoga drugega. Predstavljajte se, da vas obišče prijatelj in vas prosi, da mu pomagate privarčevati. Kaj hitro boste ugotovili, da kljub enaki višini prihodkov, 'vaš prijatelj' porabi velik del denarja tudi za stvari, ki si jih sami ne morete privoščiti.

Kje poiskati prihranke?

Katere stvari so samo stare razvade? Veliko ljudi je takih, ki so se navadili jesti zunaj ker so v preteklosti imeli opravke (kot npr. študij), zaradi katerih niso mogli jesti doma.

Preglejte svoje ponavljujoče se stroške. Bi lahko dobili več popusta pri zavarovanju? Je vaš mobilni operater najcenejši? Je vaš ponudnik internetnih storitev najcenejši? Poiščite si cenejši fitnes. Privarčujete lahko tudi tako, da ugašate elektronske naprave, ki jih neuporabljate.

V kolikor letos še niste pregledali svojih odhodkov, sem prepričan, da lahko hitro najdete svojo 3%, 4% ali tudi 5% 'povišico'.

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja