Drugo mnenje: Kaj se bo dogajalo na trgih?

Članek slika

Že nekaj časa se borzni indeksi nahajajo na rekordih. Kaj menite, da se bo na trgih dogajalo v prihodnje? Kje bodo najboljše priložnosti?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Res je, da svetovni trgi kar naprej rastejo in se tudi zelo veliko vlagateljev sprašuje, koko dolgo bo ta trend še trajal. Če odgovorimo na hitro, pričakujemo da bo ta trend tajal še nekaj časa.

Na trgih vidimo boljše razpoloženje, Evropa in trgi v razvoju pa sta začeli nižati zaostanek za ameriškimi borzami, ki se je ustvaril v zadnjih 8 letih. Delež posameznih delnic pomembnejših svetovnih indeksov, ki trgujejo nad 250-dnevnim povprečjem se je povzpel na najvišjo raven v zadnjih dveh letih; v Evropi in na Japonskem pa je celo presegel 80 odstotkov.

"Proevropsko" razpoloženje, dobički podjetij ter dobri makroekonomski kazalci

Glavni razlogi za tako gibanje gre iskati predvsem v pozitivnih razpletih volitev v Evropi, ki kaže na to, da je javno mnenje še vedno bolj naklonjeno EU, kot pa desnici. Poleg volitev v Franciji so potekale deželne volitve tudi v nemški deželi Schleswig-Holstein, ki pa je že ena od pomembnejših. In kar nekoliko presenetljivo je zmagala stranka Angele Merkel. Posledica je bila eksplozija navdušenja na borzi. Drugi pomemben razlog gre iskati v dobrem poslovanju podjetij praktično v vseh sektorjih. Kar v 8 od 11 sektorjev, gledano globalno, se letos pričakuje rast dobičkov podjetij. To sovpada z rezultati podjetij v prvem letošnjem četrtletju, ko so dobički podjetij rasli z dvomestno stopnjo v vseh pomembnejših regijah. To se je zgodilo prvič po letu 2010. Tretji razlog pa so dobri makroekonomski kazalci ter začetek reflacije na razvitih trgih.

Morebitnih nevarnosti na trgih v tem trenutku ne vidimo. Če že, so te politične narave, največ pozornosti pa bi morali nameniti ZDA. Čeprav so podatki še vedno dobri, bo prišel čas, ko bodo vlagatelji zahtevali začetek uresničevanja Trumpovih obljub o znižanju nekaterih davkov, infrastrukturnih projektov ter drugih reform.

Največ potenciala (in tudi tveganja) na trgih v razvoju

Še vedno pa smo optimisti tako za Vzhodno Evropo, kot za azijski trg. Prvi sicer ne gre najbolj v prid situacija z nafto, a smo na nekoliko daljši rok še vedno zelo optimistični. Tudi azijskim trgom se obeta še obdobje rasti. V prid tem trgom govori tudi podatek, da se z delnicami trgov v razvoju še vedno trguje z precejšnjim diskontom (v primerjavi z razvitimi trgi približno 25 % nižja vrednotenja), kar predstavlja določeno varnost in manjšo možnost večje korekcije. Pozitiven je tudi podatek o denarnem toku, ki kaže na to, da so neto investicije v vrednostne papirje držav v razvoju na najvišji ravni v zadnjih skoraj treh letih.

Investicij v države v razvoju letos, zaradi prej naštetih razlogov, še ne odsvetujemo, vendar bi morali biti vlagatelji še bolj previdni pri izbiri trga ter biti pripravljeni na umik v primeru povečane nevarnosti za padec delniških trgov. V kolikor se vlagatelji na te trge usmerijo z manjšim deležem portfelja in so pripravljeni tudi na visoka nihanja, obstaja visoka možnost, da bodo za to tudi dobro nagrajeni. V nasprotnem primeru je rast bolj smiselno iskati na standardnih razvitih trgih ter v alternativnih naložbah s fiksnim donosom.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected].​ Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja