Najboljša varovalka za vaš naložbeni portfelj je ...

Članek slika

Veliko strategov vam bo reklo, da je dobra obramba še bolj pomembna od dobrega napada. To velja tako za šport, kot tudi za vojaške strokovnjake, nenazadnje pa tudi za vlagatelje na borznih trgih.

V zadnjih desetletjih smo bili priča številnim dvomestnim padcem vrednosti trga. In ti padci so lahko izjemno boleči, še posebej, če na trg vstopimo v napačnem trenutku. Poglejmo si nekaj primerov z dobičkom in izgubami, da bi dobili boljši občutek kako boleči so lahko ti padci.

Od novembra 1903 do januarja 1906 je Dow Jones Industrial Average zrasel za 127 odstotkov. V naslednjih 22 mesecih pa smo bili priča paniki ter padcu trga za 43 odstotkov, kar pomeni da so vlagatelji izgubili skoraj 80 odstotkov donosov, pridobljenih v obdobju bikovega trenda.

Medvedji trend, ki smo mu bili priča v obdobju od leta 1966 do 1982, je bil še posebej boleč, saj je bila nihajnost trga, tako navzgor, kot tudi navzdol, še posebej izrazita. Razprodaja, ki se je začela decembra 1972 in je trajala do septembra leta 1974 je vrednost indeksa znižala za 40 odstotkov. In tudi 65-odstotna rast, ki je sledila v naslednjih 27 mesecih, ni bila dovolj, da bi vlagatelji nadoknadili izgube, ki so jih utrpeli.

Spodnja tabela prikazuje največje rasti in padce, katerim bi bili vlagatelji priča v vsakem od prejšnjih enajstih desetletjih.

Nekaj posebnosti, ki jih je opaziti v tabeli:

nihče ni kupil in držal indeksa DOW Jones IA v letu 1905,
nihče ne meri donosnosti naložbe glede na desetletje in gre le za opažanja; in pri tem naj tudi ostane,
izpostavili smo dva primera (1907 in 1974), kjer 60-odstotna donosnost ni nadoknadila 40-odstotnega padca. Resnica pa je, da je veliko izmed zgoraj zavedenih padcev le majhen mozolj na bikovem trgu,
povprečna rast znotraj enega desetletja je znašala 223 odstotka in je trajala 73 mesecev. Povprečni padec znotraj desetletja je znašal 38 odstotkov in je trajal 16 mesecev. Vsako desetletje pa izgleda popolnoma drugače, tako da lahko sklepamo, da je edina konstanta pri investiranju ta, da bomo priča spremembam.

Poskrbite za ustrezno razpršitev vašega naložbenega portfelja

Najboljša obramba za veliko večino vlagateljev je ustrezna razpršitev portfelja. Praviloma bi morali sredstva razpršiti tako, da bi dosegli čim širšo geografsko in panožno razpršitev brez podvajanja naložbenih politik. Dober način ublažitve morebitnih padcev delniških tečajev predstavlja kombinacija obstoječega portfelja z mesečnim varčevanjem, saj tako po eni strani znižamo nihajnost portfelja, po drugi pa izkoristimo morebitne negativne trende v lastno korist, saj z rednimi mesečnimi nakupi v času negativnega trenda kupujemo po povprečno ugodnejši ceni.

Dodatno razpršitev in tudi najugodnejše razmerje med tveganjem in pričakovanim donosom v tem obdobju vidimo v alternativnih naložbah, ki imajo nizko korelacijo z dogajanjem na borznih trgih.  Investiranje S temi se izognemo v tem času enem najbolj nepredvidljivih dejavnikov, psihologiji vlagateljev, ki lahko v takših trenutkih zelo vpliva na vrednost delnice oz. posameznega podjetja.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Prenesite si priročnik o alternativnih naložbah

Z alternativo si lahko znižamo portfeljsko tveganje in ustvarjamo pozitivne donose tudi v času negativnih trendov. Zato je primarni namen priročnika predstaviti zakonitosti alternativnih naložb.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja