Kaj v tem trenutku šteje na borzi: razpoloženje ali likvidnost?

Članek slika

Ali smo pred borznim bikom ali medvedom? Odgovori na to vprašanje so med analitiki deljeni. Čeprav obstaja v prihodnje večja možnost ohladitve borzne rasti, pa obstajajo tudi tehtni razlogi, da se borzni tečaji prej še bolj povzpnejo.

Zanimivi rezultati ankete med borznimi vlagatelji v Nemčiji

Zanimivo je pogledati rezultate ankete med borznimi vlagatelji v Nemčiji, ki jih je opravila revija Handelsblatt, njene izsledke pa objavila 3. Januarja letos v članku z naslovom, »Das sind die Alternativen zu Staatsanleihen.«

Med vlagatelji, po tej raziskavi, za zdaj še vedno dominira varnost naložbe, saj si 86 odstotkov moških v Nemčiji ne predstavlja, da bi zaradi večjih donosov bili pripravljeni več tvegati. Med ženskami je takih 96 odstotkov. Vendar pa je zaradi nizkih obresti na žiro računih in hranilnih knjižicah 9 odstotkov varčevalcev dopustilo možnost, da bodo v prihodnje pripravljeni vlagati tudi v druge tipe naložb.

Alternative rentnim naložbam so lahko drage kovine, surovine ali delnice. Delniške naložbe so posebna tema, saj so jim Nemci tradicionalno še vedno nenaklonjeni, in to kljub temu, da je indeks DAX v letošnjem letu pridobil kar 30 odstotkov. Temu velja dodati podatek, da ima v kateri od delniških naložb denar naloženo le 20 odstotkov ljudi.

Sliši se logično, da je ob teh številkah raziskava še pokazala, da je 48 odstotkov varčevalcev nezadovoljnih z donosi svojih portfeljev. Verjetno bi do podobnih rezultatov prišli, če bi skušali analizirati tudi slovenske vlagatelje.

Kot zanimivost je iz raziskave Handelsblatta mogoče ugotoviti še nekaj: število starejših vlagateljev iz leta v leto raste. Med vsemi borznimi vlagatelji, je kar dve tretjini takih, ki so starejših od 60 let. Številka je precej v nasprotju s splošnimi stereotipi med upravitelji premoženja, da starejši ko je človek, bolj konzervativno naj bi vlagal. Med Nemci, z leti, očitno, pripravljenost za investiranje v delnice narašča.

Ali lahko napovemo obnašanje borznih vlagateljev v letu 2014?

Situacijo bi lahko razložili tudi tako, da se danes delež starostnikov v sodobni zahodni družbi povečuje. Vendar to sedaj za nas ni najbolj pomembno. Bolj odločilno je, ali lahko iz doslej povedanega napovemo obnašanje borznih vlagateljev v letu 2014? Težko. Jasno je edino to, da sedanje razpoloženje med varčevalci še ni takšno, da bi nakazovalo, da smo, kar se tiče razvitih trgov, v končni borzni evforiji. Po drugi strani je verjetno, da bo v prihodnosti prišlo do povečanega deleža vlagateljev, ki bodo pripravljeni kupovati delnice. Možno pa je seveda tudi to, da se bo sedanja nezainteresiranost med potencialnimi vlagatelji za delnice še nekaj časa nadaljevala.

Borzno razpoloženje je zelo negotov borzni faktor in nanj se ni mogoče preveč zanašati. Veliko bolj zanesljiv borzni barometer so obrestne mere, ki v veliki meri krojijo razpoloženje. Kolikor dlje bodo na sedanjih nizkih ravneh, toliko več je možnosti, da bodo bančni varčevalci prestopali med delniške vlagatelje.

Warren Buffett pravi, da so nizke obresti za borzo enako pomembne kot zakon težnosti pri jablani.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Svetovne borze: Vse drugo bi bilo presenečenje

08.05.2013

Z. Turkovic