Kaj lahko pričakujemo decembra na delniških trgih?

Santa Claus Rally

Članek slika

December je tradicionalno dober mesec za delniške trge. Tudi letošnji december bi lahko poskrbel za rast delniških tečajev. Veliko pa bo tudi odvisno od ključnih ekonomskih kazalcev.

Na finančnih trgih se pojavlja več koledarskih anomalij, ki jih vlagatelji uporabljajo pri svojih trgovalnih strategijah. Koledarske anomalije povzročajo večje donose v določenih obdobjih v trgovalnem letu, mesecu ali tednu. Med koledarske anomalije sodijo januarski efekt, halloween efekt, učinek dneva v tednu, učinek prehoda v novi mesec in drugo. Takšne anomalije večkrat uporabljajo vlagatelji, ki neposredno trgujejo z delnicami, medtem ko vlagatelji v vzajemne sklade teh strategij ne uporabljajo pogosto.

Med pomembnejšo koledarsko anomalijo štejemo tudi t.i. 'santa claus rally'. Gre za obdobje od božiča do novega leta, ko delniški trgi večinoma rastejo. Od leta 1929 so tečaji delnic v tem obdobju zrasli v 89% primerov. Pozitiven pa je bil tudi december. Od leta 1929 je ameriški indeks S&P 500 končal mesec pozitivno v 70% primerov.

Analitiki pravijo, da je rast posledica kombinacije več dejavnikov:

boljše počutje ljudi v tem letnem času,
investiranje bonusov, ki jih zaposleni prejmejo ob koncu leta,
pozicioniranje vlagateljev pred koledarsko anomalijo, ki jo imenujemo 'januarski efekt',
veliko pesimistov je na dopustu,
vlagatelji poskušaju znižati davčno obveznost s prodajo manj donosnih delnic in nakupom drugih.

Ta gibanja se odrazijo tudi pri gibanju vrednosti točk vzajemnih skladov. V zadnjih desetih letih je bila donosnost delniških skladov negativna samo v letu 2008.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja