Frontier trgi v portfeljih nadomeščajo uveljavljene trge v razvoju

Članek slika

Mejni trgi (Frontier markets) so letos zelo priljubljeni med vlagatelji. Spodaj lahko vidite prikaz denarnega toka, ki so ga naredili pri Bank of America/Merrill Lynch.

Če pogledamo letošnjo donosnost, so delnice mejnih trgov letos v povprečju zrasle za 18 odstotkov, medtem ko se je MSCI Emerging Markets indeks letos pocenil za 9 odstotkov.

Razlogi za rast so znani. Na kratko, delnice frontier trgov so privabile dolgoročne vlagatelje, ki se zavedajo tveganj, ki jih predstavljajo. Veliko teh držav je pridobilo zaradi višjih cen surovin. Letošnja rast dobičkov na teh trgih znaša nekje med 10 in 15 odstotki. Povprečje pri trgih v razvoju je 9,8 odstotka.

V Sloveniji lahko na mejne trge investirate prek vzajemnega sklada Infond Frontier.

Velik potencial spremlja tudi višje tveganje, saj so to gospodarstva, ki so šele na začetku družbenega, političnega in gospodarskega razvoja. Institucionalni okvir delovanja držav ne dosega standardov zahodnega oz. razvitega sveta. Na razvojni poti so te države danes tam, kjer so bile BRIC-države pred 20 leti. Pred nekaj leti je potencial Frontier trgov opazil tudi Mark Mobius. Povedal je:

Frontier trgi so načeloma manjši in manj razviti kot trgi v razvoju, a jih odlikuje visoka gospodarska rast tudi v kriznih časih. Zelo pomemben dejavnik, ki govori še dodatno v prid frontier trgom, je nizka stopnja dolga v deležu BDP. Ti trgi so to, kar so bili trgi v razvoju pred 20 leti. V prihodnosti pričakujemo, da se bo večina teh trgov priključila skupini trgov v razvoju.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja